Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 10.06.2023 o 00:00, Ulman napisał:

Tyle teorii. W praktyce 6 liści komosy idzie załatwić 0,6 - 0,7l Conviso a po 10 dniach dobić dawką 0,3-0,4l i skasować też mniejsze które wyszły w międzyczasie. Warunek - dobrze dobrany adiuwant. Conviso dobrze znosi też tribenuron. U mnie dostały 2x po 6 gram i nie ma żadnych problemów. Słyszałem że znoszą bez problemu 15g ale się nie odważyłem spróbować. 

Jakie odmiany masz te conviso ? Podobno z Kws znoszą dobrze tribenuron , inne hodowle niby gorzej nie wiesz jak jest w przypadku Sesvanderhave ? Mam problem na części conviso z ostrożniem i myśle czym dobić żeby zrobiło czystkę lontrelu wole unikać bo do jednej dawki conviso dodałem i zachamowalo buraki jak zwykle myślałem ze conviso lepiej znoszą , a co do chwastów to conviso przetacznika przepuszcza i bylica tez stoi jakby nic 

Opublikowano

w tym roku 1 raz w życiu Pryskane 3 razy na mszyce, 1 zabieg sumialpha + 0.2 nurelle że starych czasów plus adwiduant który miał przemieścić oprysk po całej roślinie 2 inazume i dziś 3 pirimor..... 

Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Mam KWS Gladiata i Kipunji Smart z Sesvanderhave. Nie widzę różnic we wrażliwości.

Ja właśnie te same odmiany mam , ile tego tribenuronu dajesz ? 

1 godzinę temu, mds212 napisał:

nie wiem. zawsze daje razem żeby nie jezdzix specjalnie. oset skręca

Jakie dawki ? U mnie poszło conviso 0,5l 10dni później drugi zabieg 0,5l conviso 0,1 lontrelu i 0,3venzara i teraz jest już 18 dni po zabiegu i widzę ze chyba trzeba będzie poprawiać … i nie wiem jak to ugryźć czy kolejna dawka conviso czy zwykle herbicydy poleciec i dać więcej lontrelu na ten ostrozen ale nie chce tez męczyć tych buraków mocno , niby ten ostrozen zrobił się żółty ale są niektóre co po deszczu zrobiły się zielone …

Opublikowano

Jak takie kombinacje przy conviso , to jak wy zwalczaliście chwasty w tradycyjnych odmianach , u mnie zazwyczaj dwa zabiegi , mało kiedy  trzy

Opublikowano
5 godzin temu, miwigos napisał:

Jak takie kombinacje przy conviso , to jak wy zwalczaliście chwasty w tradycyjnych odmianach , u mnie zazwyczaj dwa zabiegi , mało kiedy  trzy

U mnie w zwykłych zero kombinacji 3 zabiegi dobrze trafione i zawsze czysto a conviso jednak nie jest takie do końca proste jak się wydaje , bylicy nie bierze , ostrożnia tylko przygasi , przetacznik nietknięty , komosa delikatnie przerośnięta i tez już sobie nie radzi także nie jest to wcale gwarancja łatwej roboty 

Opublikowano
Przed chwilą, john_deere7430 napisał:

U mnie w zwykłych zero kombinacji 3 zabiegi dobrze trafione i zawsze czysto a conviso jednak nie jest takie do końca proste jak się wydaje , bylicy nie bierze , ostrożnia tylko przygasi , przetacznik nietknięty , komosa delikatnie przerośnięta i tez już sobie nie radzi także nie jest to wcale gwarancja łatwej roboty 

Dodaj jeszcze kłopoty z szarłatem i przytulia 

Opublikowano
19 godzin temu, john_deere7430 napisał:

To po co te conviso zasiales? 

Ja nadal czekam za drugim zabiegiem w conviso za deszczem i się nie martwię.  Za wcześnie z tymi opryskami poleciałeś i teraz masz problem z wtórnym zachwaszczeniem. 

Inna sprawa że coś ten deszcz mnie omija, buraki już powoli zakrywają miedzyrzedzia i nie wiem czy częściowo tej poprawki nie odpuścić 

Opublikowano (edytowane)

Na drugi dzień po dwuliściennych można polecieć borem ? 15 czerwiec a tylko raz podany z miesiąc temu bo cały czas z chwastami walczę mnóstwo wtórnego wyłazi. Odżywka wiadomo nie bardzo ale sam bor osłabi działanie herbicydu ?

Edytowane przez kamil2509
Opublikowano
4 godziny temu, PawelWlkp napisał:

To po co te conviso zasiales? 

Ja nadal czekam za drugim zabiegiem w conviso za deszczem i się nie martwię.  Za wcześnie z tymi opryskami poleciałeś i teraz masz problem z wtórnym zachwaszczeniem. 

Inna sprawa że coś ten deszcz mnie omija, buraki już powoli zakrywają miedzyrzedzia i nie wiem czy częściowo tej poprawki nie odpuścić 

Po kukurydzy i soji trzymały mnie substancje i strach było posiać zwykle bo niby mogło być dobrze ale mogłybyśmy paść a 50 ha to nie był areał żeby robić eksperyment … z połowy po kukurydzy nie jestem zadowolony a po soi jest super 2 zabiegi i czysto , ale w porównaniu do zwykłych buraków te po soji wyglądają na równi ale te po kuku mocno odstają a co do zabiegów to pierwszy był robiony już na lekko przerośnięta komosę a kolejny zabieg po 11 dniach bo było trzeba dobić komosy … 

Opublikowano
1 godzinę temu, Roxer napisał:

W soi czym odchwaszczałeś?

Metrybuzyna , pendymetalina , chlomazon doglebowo , jedyne co przeszkadza pod buraki to metrybuzyna … której było niby niedługo bo coś koło 200-220g ale jednak ze to ciężkie zlewne  nie przepuszczalne gleby to mógłby być zalegi i problemy …

Opublikowano (edytowane)

@Pajej Kiepsko to wygląda, dużo odkrytej ziemi jak na 15 czerwca, nie wiem jak z zachwaszczeniem wtórnym będzie u Ciebie, u mnie niestety komosy sporo na jednej działce wyszło, na innych w miarę czysto, siane około 23 kwietnia. Coś ostatnio pokropiło w okolicy na słabszej ziemi już usychały, więdły.

Edytowane przez Norman