Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam może ktoś w podobnej sytuacji z lubelskiego buraki faza liścieni 4 dni po rundupie pomimo że dałem 5l/ha to mam obawy bo temperatury przed i po w okolicach przymrozkow były. Dzisiaj w nocy popadało jutro będzie ładna wilgoc i idealne warunki na zabieg powertwin goltix I pytanie wyjeżdżać bo potem do niedzieli możliwe temperatury w okolicy przymrozków czy czekać bo za zimno będzie i oprysk nie zadziała a jeszcze zaszkodzi . Z drugiej strony czekać do niedzieli to może przerosnąć zielsko. Ach te dylematy :)

Opublikowano

Mam pytanko buraki siane 22.04 jeszcze wszystkie nie wyszły, i jest jeden problem bo w zasadzie jedyne zielsko jakie się pojawiło to chwastnica, którą pasowało by opryskać tylko czy nie za wcześnie? Pytam bo nie chcę uszkodzić buraków, pierwszy zabieg planuje na piątek/sobotę.

Opublikowano
16 minut temu, Skoczek1994 napisał:

Mam pytanko buraki siane 22.04 jeszcze wszystkie nie wyszły, i jest jeden problem bo w zasadzie jedyne zielsko jakie się pojawiło to chwastnica, którą pasowało by opryskać tylko czy nie za wcześnie? Pytam bo nie chcę uszkodzić buraków, pierwszy zabieg planuje na piątek/sobotę.

Nie wiem jak u ciebie ake w moich stronach jest tak że niby głupie jednoliścienne zielsko ale jak się za wczasu z nim nie upora to potem środki go wcale nie biorą. Wolę prysnąć dwa razy labradorem po te 1.25 jak się potem męczyć.  Majątku to nie kosztuje

Opublikowano
3 godziny temu, kamil2509 napisał:

Nie wiem jak u ciebie ake w moich stronach jest tak że niby głupie jednoliścienne zielsko ale jak się za wczasu z nim nie upora to potem środki go wcale nie biorą. Wolę prysnąć dwa razy labradorem po te 1.25 jak się potem męczyć.  Majątku to nie kosztuje

Z jednoliściennymi jakoś bardzo problemu nie ma zazwyczaj dwa zabiegi załatwiają sprawę. Tylko w tym roku jakoś wyjątkowo wcześnie się pokazało, a nie wiem czy zabieg na wschodzące buraki ich nie przychamuje, pierwszy zabieg mieszanką na dwuliścienne planuje na sobotę bo na razie jest czysto tylko tą cholerną chwastnicę wywaliło.

Opublikowano
16 godzin temu, Skoczek1994 napisał:

Etofumesat jedoliscienne trzepie, dodaj do 1 zabiegu na dwuliscienne z 0,2l na jednoliscienne jak masz problem, a jak masz małą dzialke i nude to se pryśnij połową dawki na jednoliscienne bo pozniej na pewno jeszcze wyjdą 

Opublikowano

Nie wiem co robić z burakami. Są miejsca że jest jeden w jeden, ale są też i luki po 2 metry.

Te później siane. W poniedziałek będzie 2 tygodnie a większość już na wierzchu

Opublikowano
1 godzinę temu, mf25 napisał:

widze na buraku pogryzienia przez szarka pół księżyce ale szarka nie widac kiedy wykonac zabieg wieczorem/rano w dzien?

Zabieg? I czym jedziesz na tego szarka?

Opublikowano
2 godziny temu, Pajej napisał:

Nie wiem co robić z burakami. Są miejsca że jest jeden w jeden, ale są też i luki po 2 metry.

Te później siane. W poniedziałek będzie 2 tygodnie a większość już na wierzchu

Ja bym zostawił, coś jest, cos bedzie, też mam gorsze miejsca z obsadą ale w nosie to mam

Opublikowano

Planuję na poniedziałek zabieg .We wtorek nad ranem możliwe malutkie kilku godzinne przymrozki czy zadziała goltix+powertwin ,wiem, że prawidłowo nie powinno się robić zabiegów dzień przed i dzień po przymrozkach ale później przez kilka dni mocne wiatry prognozują i będzie problem z wykonaniem zabiegu.Zaznaczam , że buraki już dość duże i to drugi zabieg.Pierwszy zabieg był 8dni temu. Wczoraj deszczyk ładnie spadło 10 litrów kuj-pom.

Opublikowano (edytowane)

To ty w 4 zabiegach się nie zamkniesz jak tak będziesz jeździł w ta i spowrotem

Skąd masz pewność że będzie mały i kilkugodzinny przymrozek? Skąd masz prognozy temp przy gruncie? Bo jak na 2m będzie 0 to przy gruncie -4 ehh mam nadzieję że wejdzie ta ustawa wprowadzająca licencję na siew buraka

Edytowane przez Mateusz1q
  • Haha 1
Opublikowano

Pchają się amatorzy do interesu :D a tak serio, jak robiłeś 8 dni temu to te chwasty w jakiej masz teraz fazie?? Czy chodzi ci o to że ten pierwszy zabieg w ogóle nie zadziałał?

Opublikowano
56 minut temu, Mateusz1q napisał:

To ty w 4 zabiegach się nie zamkniesz jak tak będziesz jeździł w ta i spowrotem

Skąd masz pewność że będzie mały i kilkugodzinny przymrozek? Skąd masz prognozy temp przy gruncie? Bo jak na 2m będzie 0 to przy gruncie -4 ehh mam nadzieję że wejdzie ta ustawa wprowadzająca licencję na siew buraka

Buraki siejemy trzecie pokolenie . Zawsze w trzech zabiegach się zamykam czasami nawet dwa wystarczają . Dzięki mądralo lecę robić licencję , żeby doprowadzić plantację do zbiorów. 😉

39 minut temu, Roxer napisał:

Pchają się amatorzy do interesu :D a tak serio, jak robiłeś 8 dni temu to te chwasty w jakiej masz teraz fazie?? Czy chodzi ci o to że ten pierwszy zabieg w ogóle nie zadziałał?

Spokojnie, pierwszy zabieg zadziałał,chwasty zżółkły mają chlorozy,teraz chcę je dobić i nie dopuszczać do pojawienia się kolejnych . Pole nie zchwaszczone w dobrej kulturze utrzymane.

Opublikowano
13 minut temu, Kordiuszan napisał:

Spokojnie, pierwszy zabieg zadziałał,chwasty zżółkły mają chlorozy,teraz chcę je dobić i nie dopuszczać do pojawienia się kolejnych . Pole nie zchwaszczone w dobrej kulturze utrzymane.

masz może foto jak wyglądają buraki i chwast? wydaje mi się dosyć szybko ten 1 zabieg,

Opublikowano
19 minut temu, Kordiuszan napisał:

Buraki siejemy trzecie pokolenie . Zawsze w trzech zabiegach się zamykam czasami nawet dwa wystarczają . Dzięki mądralo lecę robić licencję , żeby doprowadzić plantację do zbiorów. 😉

Skoro chwasty giną a nowych nie ma to po co już pryskać , ja bym czekał