Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cukier nie powala zwłaszcza że Viola miała być taka rewelacyjna. 

Ogólnie burak w tym roku porażka.  Zobaczę ile wyjdą za całość . Plonu się nie czepiam zwłaszcza że trochę przesiałem. 

Zanieczyszczenia no cóż , burak czysty ale kopany w mokre. Obiecał Maryńczak z LTM że wykopie 2 dwa dni wcześniej i olał wszystkich co go zamawiali nawet tel nie odebrał już . Gdybym wiedział że tak zrobi to bym wykopał  kimś innym w niedzielę 

Opublikowano

Jak są porażone i zrobisz od grzyba to wszystko porażone uschnie . Jak nie zrobisz to grzyb zje też . Przerabiałem jedno i drugie. Tyle że młode liście ochronisz. Najlepsze jest to że na burakach miałem mijają i nie były pryskane ani razu i grzyba nie było . Duże znaczenie ma słońce a raczej jego zjadliwość . Może wyda się to śmieszne ale te buraki były osłonięte drzewami od strony zachodniej . 

Opublikowano

Panowie jak numerujecie fv jak burak macie z datą sprzedaży np 1.09 a cukrownia wam przygotowała wzór fv na 15.09? A miedzy czasie mieliście sprzedaż zboża np 10.09?

Opublikowano
12 godzin temu, wilkołak napisał(a):

Fakturujesz z datą sprzedaży 1-09, a data wystawienia 15-09

No ale jak z numerowaniem faktur? Która będzie 1 a która 2?

Opublikowano
6 godzin temu, macko979 napisał(a):

tak po kolei, wg daty. To co masz, to zostaje, dokładasz nową fakturę, data wystawienia jak wyżej piszą

Ale jeśli mam np sprzedany burak z datą sprzedaży 1.09 a data wystawienia 15.09 i druga za sprzedane zboże z dnia 10.09 to która będzie pierwsza?

Opublikowano
W dniu 19.09.2025 o 09:28, Damianek20 napisał(a):

Jak są porażone i zrobisz od grzyba to wszystko porażone uschnie . Jak nie zrobisz to grzyb zje też . Przerabiałem jedno i drugie. Tyle że młode liście ochronisz. Najlepsze jest to że na burakach miałem mijają i nie były pryskane ani razu i grzyba nie było . Duże znaczenie ma słońce a raczej jego zjadliwość . Może wyda się to śmieszne ale te buraki były osłonięte drzewami od strony zachodniej . 

Dziękuję za info, zrobiłem i zobaczę co z tego wyjdzie.

Opublikowano
4 godziny temu, roni9411 napisał(a):

Ale jeśli mam np sprzedany burak z datą sprzedaży 1.09 a data wystawienia 15.09 i druga za sprzedane zboże z dnia 10.09 to która będzie pierwsza?

Pierwsza za zboże , faktury księguje sie po kolei według daty wystawienia , data sprzedaży nieistotna

Opublikowano

buraki wykopane i pojechały wczoraj. Plon 74t (jak kopane na 17.09 to nie źle), tylko cukier 15,3%. Podzielcie się swoimi sposobami na lepszy cukier? Liście bardzo czyste, odżywki dostawały(magnez, mangan, miedz, siarka itp.). 

Opublikowano
12 godzin temu, olkosio napisał(a):

buraki wykopane i pojechały wczoraj. Plon 74t (jak kopane na 17.09 to nie źle), tylko cukier 15,3%. Podzielcie się swoimi sposobami na lepszy cukier? Liście bardzo czyste, odżywki dostawały(magnez, mangan, miedz, siarka itp.). 

mniej azotu

Opublikowano
22 godziny temu, wlamaj1 napisał(a):

Sposobem na lepszy cukier jest mały areał buraka cukrowego - jak cukrowni zacznie brakować surowca to polaryzacja będzie większa...

Sprowadza buraki albo gotowy cukier lub półprodukt. Nie jest problemem przewieść koleją buraki 

Opublikowano
17 minut temu, wilkołak napisał(a):

Nie pisz bzdur , wiesz jaki koszt wozić buraki, z ukrainy albo Francji

akurat Werbkowice mają bliżej na UA,niz do plantatorów z podkarpackiego.Wiec koszt z UA duzo mniejszy.i nikt nie wozi ciężarówkami tylko pociąg przyciągnie raz a konkretną ilość

• Haha 1
Opublikowano

U mnie kopanie dziś od północy a odbiór za 2 dni. Ciekawe jaki wyjdzie plon i cukier. Szału nie będzie, bo susza dokuczyła w sierpniu i wrześniu.

Opublikowano

Buraki wykopane 24/09 i zabrane 26/09.

Najgorsze plony jakie pamiętam. 61t/ha przy cukrze 16.7..

Nic nie padało od 15 lipca do 10 września. Liście dosłownie uschły i potem młode odbijały.

Stąd chyba tak słaby cukier. Średna wieloletnia to około 82t/ha.

Opublikowano
W dniu 23.09.2025 o 19:59, 85Tomekkk napisał(a):

akurat Werbkowice mają bliżej na UA,niz do plantatorów z podkarpackiego.Wiec koszt z UA duzo mniejszy.i nikt nie wozi ciężarówkami tylko pociąg przyciągnie raz a konkretną ilość

Tak A wagoniki podstawią na polu i same sie wyładują.

Pytanie ile wam obcinają za nadwyżki ? 

Nordzucker