Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wie ktoś jakie maksymalne stężenie goltix+ saf+ powertwin wytrzymają buraki? Mam zasiane na ciężkiej ziemii, wiecznie mokro przez co buraki wychodzą, natomiast rzepak i komosa idzie w takim tempie że za chwilę zrobi się łąka(niewiele brakuję). Aktualnie jest nawet za mokro by wjechać, o temperaturach nie wspomnę. Więc planuje zabieg na wtorek. Myślałem o 3l goltix, 18g saf, 1,2l powertwin i 1,5l atpolan+0,1 venzar. Czy buraki ustoja taki połączenie? Ewentualnie kiedy jechać asahi żeby je wzmocnić? Będzie to pierwszy zabieg 

.

Opublikowano
ŻakowskiSławomir napisał:

Wie ktoś jakie maksymalne stężenie goltix+ saf+ powertwin wytrzymają buraki? Mam zasiane na ciężkiej ziemii, wiecznie mokro przez co buraki wychodzą, natomiast rzepak i komosa idzie w takim tempie że za chwilę zrobi się łąka(niewiele brakuję). Aktualnie jest nawet za mokro by wjechać, o temperaturach nie wspomnę. Więc planuje zabieg na wtorek. Myślałem o 3l goltix, 18g saf, 1,2l powertwin i 1,5l atpolan+0,1 venzar. Czy buraki ustoja taki połączenie? Ewentualnie kiedy jechać asahi żeby je wzmocnić? Będzie to pierwszy zabieg 

.

powertwin i safari dawka ok, natomiast z tym goltixem w takiej mieszance nie wiem czy 1.5 litra to nie w sam raz

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
17 minut temu, jarekvip99 napisał(a):

powertwin i safari dawka ok, natomiast z tym goltixem w takiej mieszance nie wiem czy 1.5 litra to nie w sam raz

Jest ogromny problem z rzepakiem ( w zasadzie to katastrofa) a goltix ładnie męczy rzepak, stąd pomysł na taką dawkę 

Opublikowano

ale zalecany litr tutaj dasz 1.5 plus safari 18gram to juz kosa. sam mam problem z rzepakiem ale dalem 1.3 goltix i 12 g safari i jutro sprawdze jak podzialalo a we wtorek druga dawka taka sama plus powertwin

Opublikowano
57 minut temu, jarekvip99 napisał(a):

ale zalecany litr tutaj dasz 1.5 plus safari 18gram to juz kosa. sam mam problem z rzepakiem ale dalem 1.3 goltix i 12 g safari i jutro sprawdze jak podzialalo a we wtorek druga dawka taka sama plus powertwin

Tylko u ciebie rzepak to pewnie o połowę mniejszy jak u mnie. No to zmniejsze trochę dawkę goltix 

Opublikowano
12 godzin temu, roni9411 napisał(a):

Panowie co na lucerne w buraku? Lontrel? Wenzar czy safari?

maks dawka w osobnym zabiegu lontrel i powtórka za 5 dni. buraki staną, po lucernie się nie sieje 

Opublikowano

po ilu dniach dajecie druga dawke herbicydow? mam wyjazd niedlugo i dawalem we wtorek rano a teraz mysle czy zrobic w poniedzialek wieczorem wiec prawie 7 dni. rzepakow było sporo do zwalczenia i moze je dobije

Opublikowano
4 godziny temu, jarekvip99 napisał(a):

po ilu dniach dajecie druga dawke herbicydow? mam wyjazd niedlugo i dawalem we wtorek rano a teraz mysle czy zrobic w poniedzialek wieczorem wiec prawie 7 dni. rzepakow było sporo do zwalczenia i moze je dobije

Czym robiłeś pierwszy zabieg i jakie dawki? Dobrze by było te 10-12 dni poczekać. No chyba że chwasty gonią niemożliwie 

Opublikowano
ŻakowskiSławomir napisał:

4 godziny temu, jarekvip99 napisał(a):

Czym robiłeś pierwszy zabieg i jakie dawki? Dobrze by było te 10-12 dni poczekać. No chyba że chwasty gonią niemożliwie 

1.2 goltix 0.45 olbix 1.4 beetup 12g safari. problem z rzepakiem bo mial 2-3 liscie wlasciwe. przypalilo go i chce go dobic bo to glowny problem u mnie w buraku. bedzie 7.5 doby od pierwszego zabiegu to chyba mozna powtorzyc tym samym juz

Opublikowano
Teraz, jarekvip99 napisał(a):

1.2 goltix 0.45 olbix 1.4 beetup 12g safari. problem z rzepakiem bo mial 2-3 liscie wlasciwe. przypalilo go i chce go dobic bo to glowny problem u mnie w buraku. bedzie 7.5 doby od pierwszego zabiegu to chyba mozna powtorzyc tym samym juz

czemu dajecie tak mało goltixa, tani jak barszcz bezpieczny dla buraków, nie rozumiem 

Opublikowano
Mateusz1q napisał:

Teraz, jarekvip99 napisał(a):

czemu dajecie tak mało goltixa, tani jak barszcz bezpieczny dla buraków, nie rozumiem 

bo jest safari do tego. to wedlug Ciebie ile dac w takiej mieszance z safari?

Opublikowano
18 godzin temu, mds212 napisał(a):

A dursban zabija go?

Może zabija tylko że niedostępny i zakazany , a to co dostępne to jak go utopisz to wtedy go zabijesz. Ja w tym roku zgłosiłem reklamacje na feromony bo nie chcą się łapać , jak do tej pory na 11 pułapek ok 5 szkodników, trochę przesiałem już buraka trochę ręcznie dosiewam a dla porównania w ubiegłym roku dziennie po ponad 20 sztuk potrafiło być i nic nie przesiewałem . Ale oczywiście reklamacja odrzucona bo na pewno feromony dobre 

Opublikowano

Niestety 1 ha trzeba przesiać , reszta ok po ale leży padniętych nawet po 5-8 szt na M2 

Niestety 1 ha trzeba przesiać , reszta ok po ale leży padniętych nawet po 5-8 szt na M2 

Opublikowano (edytowane)

Niestety piatek i sobota podobno nawet -7 stopni łapało w lubelskim LCH. Rzepaki przy łąkach pokręcone a buraki pożółkły . Planuje dać 0.3 asashi i siarczan magnezu czy odpuścić i nie ratować ziela bo po pierwszym zabiegu jest . Dopiero wczoraj zauważyłem wiec jak by były martwe to juz w te kilka dni srodki były by czarne ?

Edytowane przez kamil2509