Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

na końcach poprzeczniaków trochę ręcznie odkopuje tak abym mógł  nawrócić c-330 z kombajnem. Potem wjeżdżam w środek pola gdzie mi pasuje wykopuje 6 redlin i przepinam kombajn do MTZ-a i wtedy to już robota idzie wom na 1000obr

Opublikowano
wlamaj1 napisał:

10 godzin temu, miwigos napisał:

W tej suszy teraz też tak dobrze, po neptunie masz 3-5 ton mniej , nie wrto za to zapłacisz za kombajn

Kombajn samobieżny może i wyorze cały korzeń ale i tak go później utrąci, jak nie on to doczyszczarko-ładowarka. Moim zdaniem straty w obu przypadkach są porównywalne. Największą zaletą kombajnu samobieżnego jest brak pracy ręcznej przy "rozkopywaniu" plantacji i to że przy przyczepianym muszą być minimum dwie osoby żeby robota sprawnie szła - transport na pryzmę...

do neptuna zakładasz koło od autosanki 825 i wjeżdżasz w środek i rozkopujesz. Neptun jak nie miał pełnej obsady buraków to były problemy z ogławianiem

Opublikowano
21 minut temu, macko979 napisał:

do neptuna zakładasz koło od autosanki 825 i wjeżdżasz w środek i rozkopujesz. Neptun jak nie miał pełnej obsady buraków to były problemy z ogławianiem

otóż to i do tego c-330 i można wjeżdżać w środek

Opublikowano

Neptun nałamie buraki na wyorywaczu na glinach , zreszta za chwile nie bedziecie kopać , bo z cześciami robia sie problemy,

Zanieczyszczenie jest jednakowe u nas niezależnie od rodzju kombajnu , im ktos ma czyszcze buraki na pryżmie tym ma mniej ton , grimme nie łamie , obchodzi sie delikatnie z burakami , a te bez noży dogławiających , tylko z odliścianiem , to bajka

Opublikowano

Jak ktoś ma kilka ha to może kopać , ale jak policzy dobrze to nie warto , opanie w tym roku 1100 netto

Opublikowano
54 minuty temu, miwigos napisał:

Jak ktoś ma kilka ha to może kopać , ale jak policzy dobrze to nie warto , opanie w tym roku 1100 netto

dla ciebie 1100 netto to jest super okazyjna cena? za te pieniądze to wolałbym neptuna ze złomu kupić i nim kopać.

4 godziny temu, Skowron16 napisał:

na końcach poprzeczniaków trochę ręcznie odkopuje tak abym mógł  nawrócić c-330 z kombajnem. Potem wjeżdżam w środek pola gdzie mi pasuje wykopuje 6 redlin i przepinam kombajn do MTZ-a i wtedy to już robota idzie wom na 1000obr

dużo byś gniótł jakbyś od razu kopał mtz? rozważam kopanie mf 255 na poszerzonych kołach już bez przepinki  i myślę czy jest sens bawić się c330

Opublikowano

Wiele lat kopałem ponad 10 ha i do tego liście były zwożone, 

Opublikowano
2 godziny temu, mds212 napisał:

czy można po conviso dość pszenicę w uproszczeniu tzn po gruberze czy jednak lepiej przeorać?

Śmiało można siać, ja tak sieję odkąd jest conviso i nie ma problemu. Kiedyś było robione agregatem ścierniskowym teraz od trzech lat robię pługiem dłutowym.

Opublikowano
mds212 napisał:

czy można po conviso dość pszenicę w uproszczeniu tzn po gruberze czy jednak lepiej przeorać?

dużo ludzi tak robi i dzięki temu "uproszczeniu" rośnie presja chwościka

Opublikowano (edytowane)

A jaki jest sens orać po buraku , szkoda niszczyć ziemie, siejcie buraki co 6-8 lat i nie bedzie problemu, albo rzadziej

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Jest zajebis ty sens orać, czy pod zasiewy zimowe czy jare. Nie wierzyłem w to wczesniej, że chwościk sie roznosi z wiatrem itp, wrzuciłem wcześniej zdjecie gdzie ewidentnie widać gdzie orane a gdzie burak posiany bezorkowo ( obok bylo pole z burakami i na zime zostalo tylko po zbiorze zglęboszowane i tak zostawione). 

Moim zdaniem jak tak będziemy robic to uprawa buraka w ciągu 5 lat będzie bez sensu bo chwościk będzie nie do opanowania. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Pożyjemy zobaczymy, ale pewnych faktów nie da sie zaklinac w nieskonczonosc, bylem przeciwnikiem orki, ale wyjątkowo tutaj uproszczenia odbiją się czkawką. Albo i nie bo dojadą nas niskimi cenami skupu tonjuz wtedy przy chwościku wiecej jak 50t bedzie cięzko wyciagnac wiec...

A druga sprawa mówisz ze oraja pod buraki? Kiedy to robią? Pewnie załózmy pazdziernik? Gdzie jeszcze w okolicy buraki na pewno są czy też pola po burakach zostawione w uproszczeniu.. i to się właśnie roznosi i osiada na tym oranym pod buraki i stąd masz sytuacje niedoopanowania. Tylko i wyłącznie orka wiosnna tuż przed siewem buraka widocznie nam tutaj ograniczy presje.. 

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano
18 godzin temu, ŻakowskiSławomir napisał:

dla ciebie 1100 netto to jest super okazyjna cena? za te pieniądze to wolałbym neptuna ze złomu kupić i nim kopać.

dużo byś gniótł jakbyś od razu kopał mtz? rozważam kopanie mf 255 na poszerzonych kołach już bez przepinki  i myślę czy jest sens bawić się c330

5może 6 redlin by było tak zmasakrowane że nie było by co zbierać

Opublikowano

Jak nie miałem jeszcze kiedyś wąskich opon na odkopywanie, to ta na Ursusie 3512 14.9 - 28 cali trochę poturbowała buraki, ale stollem v100 dało się jak najbardziej zebrać

• Like 1
Opublikowano
skywalker89 napisał:

Pożyjemy zobaczymy, ale pewnych faktów nie da sie zaklinac w nieskonczonosc, bylem przeciwnikiem orki, ale wyjątkowo tutaj uproszczenia odbiją się czkawką. Albo i nie bo dojadą nas niskimi cenami skupu tonjuz wtedy przy chwościku wiecej jak 50t bedzie cięzko wyciagnac wiec...

A druga sprawa mówisz ze oraja pod buraki? Kiedy to robią? Pewnie załózmy pazdziernik? Gdzie jeszcze w okolicy buraki na pewno są czy też pola po burakach zostawione w uproszczeniu.. i to się właśnie roznosi i osiada na tym oranym pod buraki i stąd masz sytuacje niedoopanowania. Tylko i wyłącznie orka wiosnna tuż przed siewem buraka widocznie nam tutaj ograniczy presje.. 

zobaczymy bo od tego roku będę miał buraki już tylko na wiosennych orkach żeby łapać się na poplon ozimy