Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, miwigos napisał:

Safari na tak małe buraki, nieżle staną

nie przejmuj się, w zeszłym roku poszło 25 g na pierwszy strzał i miały się bardzo dobrze

18 minut temu, Mario81 napisał:

na pierwszy zabieg takie dawki chcesz dac?

tak, z tym że u mnie pierwszy zabieg wypadnie prawie miesiąc po siewie, więc buraki powinny być już całkiem spore :D 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 11.04.2024 o 09:38, skywalker89 napisał:

Właśnie chodziło mi po głowie takie rozwiązanie w stylu 3 podzielonych dawek. 

To co posialem z convisio 2tyg temu to już  w większości powschodzilo, a to co wczoraj to będę robił jakiś przedwschodowy zabieg z zamiennikiem dual golda ale pewnie w przyszłym tygodniu, tam po świeżej orce też to narazie nie będzie presji takiej 

Odnosnie samego pierwszego tego oprysku convisio, to spokojnie można dopuścić szarłat i komosy do tych 2-4lisci i pozamiata?

Komosa 4 liście była załatwiona dawką 0,5l. Czy 0,4 albo 0,3l dałoby radę nie wiem. Ważny jest dobry adiuwant olejowy bo przy suszy i mocnym wosku na chwastach mniejsze dawki mogą nie zadziałać.

Ktoś pytał o tribenuron - 5-7g  czystego tribenuronu 75wg nic burakom nie robi.

Edytowane przez Ulman
  • Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, ŻakowskiSławomir napisał:

w tym roku celuje w 2 zabiegi po: 15g safari, 1l powertwin, 1,8l goltix, 1,25l atpolan bio, raczej oleju już dodawał nie będę, pierwszy zabieg planuje w przyszły piątek

I na dwóch zabiegach było czysto??? Nie było wtórnego zachwaszczenia? 

Opublikowano
5 minut temu, przemek28_28 napisał:

I na dwóch zabiegach było czysto??? Nie było wtórnego zachwaszczenia? 

Minimalnie przepuścili rzepak ale to dlatego że że za małe dawki poszły w zeszłym roku, dlatego w tym podniosłem. A co do dwóch zabiegów to odkąd pamiętam robię 2 zabiegi a nie 3.

Opublikowano

Jak są czyste pola to dwa zabiegi strczają , zależy od roku

Żakowski po miesiącu to buraki mogą mieć pare liści , albo w małych liścieniech zależy od roku, moje po 5 dniach zaczynaja wschodzić, więc jest super, bywało że zaczynały po 15-18 dniach

Opublikowano (edytowane)

Nie wzeszły tylko zaczynają , po co szykowć jak czysto na polu, może kilka rzepaków by sie znalazło

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
4 godziny temu, Camry napisał:

skywalker89 to już jedziesz z conviso ? W jakiej fazie są chwasty i buraki?

Mam taką presję gryki w tej mojej bezorce, coś pokazuje w przyszłym tygodniu dużo deszczu więc chyba mjsze to zrobić bo juz parę dni temu szarłat i komosy były w liścieniach też..  

Burak juz wychodzi z liścieni

20240411_171447.jpg

• Like 1
  • Sad 1
Opublikowano

U mnie buraki wchodzą w fazę pierwszej pary liści właściwych. Na moich działkach jest gorzej także bez orka  rzepak kwinie i owies jary przezimował . Nie zdążyłem zrobić glifo. W zeszłym roku miałem podobnie z jedną działką i conviso wypaliło wszystko.  Dzięki Ulman trbenuronu dam 5-ke do conviso 

Opublikowano

Mam obok 2ha po orce to jest mniej niż połowa tego wszystkiego ale też kupa rzepaku. Wczoraj mixa zrobilem, dalem wszystko co mam w zasobach w rozsądnych dawkach, tylko majora zapomnialem, i ciekawi mnie jak gryka się zachowa. Nie ciekawie zapowiada się przyszły tydzień, niby na poniedziałek pokazuje 15l, a później przez środę czwartek 50l.. 

Opublikowano (edytowane)

Takich opdów to u ns niema , chyba że burza

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
3 godziny temu, Camry napisał:

U mnie buraki wchodzą w fazę pierwszej pary liści właściwych. Na moich działkach jest gorzej także bez orka  rzepak kwinie i owies jary przezimował . Nie zdążyłem zrobić glifo. W zeszłym roku miałem podobnie z jedną działką i conviso wypaliło wszystko.  Dzięki Ulman trbenuronu dam 5-ke do conviso 

Kiedy robisz zabieg?

3 godziny temu, skywalker89 napisał:

Mam obok 2ha po orce to jest mniej niż połowa tego wszystkiego ale też kupa rzepaku. Wczoraj mixa zrobilem, dalem wszystko co mam w zasobach w rozsądnych dawkach, tylko majora zapomnialem, i ciekawi mnie jak gryka się zachowa. Nie ciekawie zapowiada się przyszły tydzień, niby na poniedziałek pokazuje 15l, a później przez środę czwartek 50l.. 

Każde takie opady bierz przez pół. Żeby chociaż te 15 spadło 

Opublikowano

Pogoda na najbliższe dni burak posiany 28 marca nie zdążyłem z rundupem i musiałem tydzien temu wykonać pierwszy zabieg 1.1 powertwin 1.1 goltix 150ml faworyt  Wypadało by wjechać z drugim zabiegiem tylko pytanie czy nie zaszkodze ? bo nadają zimno w najbliższych dniach a byćmoże przymrozki. Jurak wyszedł z fazy luscieni widać żądki z traktora. 

Screenshot_20240413-221108_Chrome.jpg

Opublikowano

Witam. Teść ma poprosił żebym wyczytał coś na temat odchwaszvxania buraka pastewnego a więc zapytam w tym temacie. Doradźcie jakiej użyć techniki do odchwaszczania. Jakaś doglebowka na początek po siewie? Potem coś nslistnie ? Jakie środki byście polecili i dawki. Ziemia dosyć ciezka sporo grud. Buraki zostały posadzone wczoraj a wiec dzis mam czas na ewentualne zamówienie doglebowki.

Opublikowano
16 godzin temu, ŻakowskiSławomir napisał:

zimno jak cholera, ja bym czekał, nie wykonałem nawet pierwszego zabiegu, tylko dziwne że u ciebie tak zimno nawet od piątku, u mnie piątek sobota już powyżej 5 stopni w nocy więc będę atakował.

Poważnie bierzesz pod uwage prognozę na za tydzień?

Opublikowano
Dnia 13.04.2024 o 14:14, przemek28_28 napisał:

Moja buraki były siane 05.04 a dziś już na wierzchu 

Witam w klubie u mnie to samo a na noce środa i czwartek zapowiadają -3 będzie problem z opryskami