Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

W KGS, podejrzewam że tak jest wszędzie. "Dużych" plantatorów to może nie dotyczyć. Może jak "kadra inspektorska" jest młodsza to takich praktyk nie ma ale "mój" inspektor jest rocznik 1952 i jeszcze pracuje (podobno w tym roku kończy) - to też o czymś świadczy i takiego człowieka pewnych rzeczy nie da się oduczyć i "walki" z nim też bym się nie podjął - mogłoby to mnie trochę kosztować...

Nie, tak to nie, oddał byś tylko wysłodki z buraku który Ci dokontraktował...

Edytowane przez wlamaj1
Opublikowano

W uprawie buraka jest za dobrze w ostatnim roku. Zainteresowanie masakryczne, więc nic dobrego to nie wróży. Takie eldorado długo nie potrwa, podobnie jak na zbożach. 

Opublikowano
15 minut temu, wlamaj1 napisał:

W KGS, podejrzewam że tak jest wszędzie. "Dużych" plantatorów to może nie dotyczyć. Może jak "kadra inspektorska" jest młodsza to takich praktyk nie ma ale "mój" inspektor jest rocznik 1952 i jeszcze pracuje (podobno w tym roku kończy) - to też o czymś świadczy i takiego człowieka pewnych rzeczy nie da się oduczyć i "walki" z nim też bym się nie podjął - mogłoby to mnie trochę kosztować...

Nie, tak to nie, oddał byś tylko wysłodki z buraku który Ci dokontraktował...

U mnie by wyszło 1260, On dawno emeruturze powinien być, którs cukrownia takich dziadków trzyma

Opublikowano

Ty chyba nie siejesz dla KGS z tego co pamiętam. W KGS by było raptem złotówkę więcej za tonę plus 1000zł/ha premii (ale to raczej tylko w minionej kampanii)...

Opublikowano
47 minut temu, miwigos napisał:

U mnie by wyszło 1260, On dawno emeruturze powinien być, którs cukrownia takich dziadków trzyma

Ta... "Mój inspektor" pracował w żydcukier poszedł na emeryturę a że mu się nudziło to zatrudnił się w kgs 

Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

W której cukrowni tacy pazerni inspektorzy, mi wyszło 1750  wysłodki za hektar, pszeszło 20 Tyś bym miał mu dac żeby mi hektar czy dwa dokntraktował ,żenada

Zostawiłeś w cukrowni czy znalazłeś kupca?

Opublikowano

W KGS cena za buraki na fakturze jest rozdzielona na dwie kategorie, braki kontraktowe ok 180 zł i jakaś premia ok 70 zł za kontraktowe, nadwyżka 140 zł. Pytanie, jak będzie wyglądała reklasyfikacja buraków nadwyżkowych? Ma do tego dojść na koniec kampani, pewnie kolejne rozliczenie korygujące. Ale pytanie czy różnica ceny którą mają dopłacić za nadwyżkowe, to różnica względem tylko ceny za kontraktowe, czyli dopłacą 40zł za tone, czy za kontraktowe z tą premią - dopłaciliby ok 100 zł, tak jak wszyscy by się spodziewali, bo trąbią na prawo i lewo, że cena za tone to 50 euro.

Oczywiście pewnie ta pierwsza opcja, bo są cwani. Na tej reklasyfikacji sobie jeszcze dusigrosze poskąpią, bo na fakturze rozpisali cene buraka na podstawe i premie. Tak jak w mleczarni gdzie odstawiam mleko, bez premii, to miałbym cene 1 zł.

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, bravo2 napisał:

Plotka chodzi że poza limitowe będą zapłacone w normalnej cenie tak za 2 MC w kgs

Ksc Werbkowice poza planowe mają być po 16 zł. Czekam na rozliczenie bo zapomnieli zakończyć i miesiąc w plecy z wypłata 🤦

19 godzin temu, Pajej napisał:

Popraw mnie. Ja w umowie wyczytałem że z 1t buraka jest 0,5t wysłodków czyli do każdej tony buraków dopłacając 12zł? Czy jeszcze jakoś to przeliczają.

W tym roku już mają ful kontraktacji to nie wiem czy opłaca im się zachęcać kolejnym dopłatami. Podobno za rok już nie będą nowych plantatorów przyjmować

Teoretycznie kiedyś dawali połowę a teraz zależy na jaki trafisz przelicznik. Ja mam na przyczepie między 8-9 ton a z mojego konta ściągają ok 22-24 tony. W Werbkowicach dają przelicznik 23-29 proc. I łoja w d*pę rolnika bo przecież trzeba nakrasc tyle żeby można było sprzedać 3 firmom które owijają wysłotki w baloty, agrolog , bistar a ta trzecia to nie wiem nazwy. Ja biorę z agrologu bo nie pchają tej chorej siatki tylko dama folia .

17 godzin temu, Pajej napisał:

I to razy 24zł, czyli żadne pieniądze 

Płacisz od przeliczeniowego nie od fizycznego. 24 zł razy np. jak u mnie 24 tony =576zl koszt jednej przyczepy o wadze realnego ok 8,6 t

Edytowane przez Damianek20
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Pajej napisał:

Zostawiłeś w cukrowni czy znalazłeś kupca?

Mam stałych odbiorców od kiku lat

11 godzin temu, PawKam22 napisał:

Plon porażka 60t/ha u nas ( wielkopolska ) susza zrobiła swoje

Kiedy kopane

Damian przecież że są bardziej suche to są lepsze w żywieniu, bardziej wrtościowe , po co Ci woda , z rurociągu tańsza , najgorsze to że oszukują są mokrzejesze ,a na papierze suszejsze

9 godzin temu, Izyth0r napisał:

W KGS cena za buraki na fakturze jest rozdzielona na dwie kategorie, braki kontraktowe ok 180 zł i jakaś premia ok 70 zł za kontraktowe, nadwyżka 140 zł. Pytanie, jak będzie wyglądała reklasyfikacja buraków nadwyżkowych? Ma do tego dojść na koniec kampani, pewnie kolejne rozliczenie korygujące. Ale pytanie czy różnica ceny którą mają dopłacić za nadwyżkowe, to różnica względem tylko ceny za kontraktowe, czyli dopłacą 40zł za tone, czy za kontraktowe z tą premią - dopłaciliby ok 100 zł, tak jak wszyscy by się spodziewali, bo trąbią na prawo i lewo, że cena za tone to 50 euro.

Oczywiście pewnie ta pierwsza opcja, bo są cwani. Na tej reklasyfikacji sobie jeszcze dusigrosze poskąpią, bo na fakturze rozpisali cene buraka na podstawe i premie. Tak jak w mleczarni gdzie odstawiam mleko, bez premii, to miałbym cene 1 zł.

Ja mam rozdzielone na kwotowe i nadwyzkowe

Refleksja będzie wątpiete co kopane po 10 października to prawie każdy ma nadwyżke

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
Damianek20 napisał:

21 godzin temu, bravo2 napisał:

Plotka chodzi że poza limitowe będą zapłacone w normalnej cenie tak za 2 MC w kgs

Ksc Werbkowice poza planowe mają być po 16 zł. Czekam na rozliczenie bo zapomnieli zakończyć i miesiąc w plecy z wypłata 🤦

19 godzin temu, Pajej napisał:

Popraw mnie. Ja w umowie wyczytałem że z 1t buraka jest 0,5t wysłodków czyli do każdej tony buraków dopłacając 12zł? Czy jeszcze jakoś to przeliczają.

W tym roku już mają ful kontraktacji to nie wiem czy opłaca im się zachęcać kolejnym dopłatami. Podobno za rok już nie będą nowych plantatorów przyjmować

Teoretycznie kiedyś dawali połowę a teraz zależy na jaki trafisz przelicznik. Ja mam na przyczepie między 8-9 ton a z mojego konta ściągają ok 22-24 tony. W Werbkowicach dają przelicznik 23-29 proc. I łoja w d*pę rolnika bo przecież trzeba nakrasc tyle żeby można było sprzedać 3 firmom które owijają wysłotki w baloty, agrolog , bistar a ta trzecia to nie wiem nazwy. Ja biorę z agrologu bo nie pchają tej chorej siatki tylko dama folia .

17 godzin temu, Pajej napisał:

I to razy 24zł, czyli żadne pieniądze 

Płacisz od przeliczeniowego nie od fizycznego. 24 zł razy np. jak u mnie 24 tony =576zl koszt jednej przyczepy o wadze realnego ok 8,6 t

Zapomnieli zakończyć czy nie podpisałeś zakończenia dostawy?

Opublikowano
11 minut temu, hardkor113 napisał:

Zapomnieli zakończyć czy nie podpisałeś zakończenia dostawy?

Dziadki zapomnieli podpisać w rachubie zeby zakończyć jak pojechali po cukier tylko na gębę u inspektora ponoć powiedzieć miał im że zakończył . Dzwonię po miesiącu a ta mówi że nic nie zakończone i trzeba przyjechac 🤭

Opublikowano
2 godziny temu, miwigos napisał:

Ja mam rozdzielone na kwotowe i nadwyzkowe

image.png.77ff5bd1d45f7d2fb62c48c6e32cbb0c.png

50 euro w KGS podzieliło się na cenę buraków kontraktowych i świadczenie dodatkowe.

Opublikowano

A w następnym może się już nie opłacić. Moim zdaniem bez sensu jest niewykorzystywac dopłat aczkolwiek przy plonie 60 ton i ok. 16% polaryzacji i przy cenie 45euro wyjdzie mniej więcej jakieś 12000 do 13000 zł. Minus koszty które pewnie będą w granicach 7, 8 tys czyli i tak zostanie spory zysk tylko czy aż tak duży w stosunku do sytuacji na rynku. Każdy musi sam ocenić,przekalkulowac czy nie lepiej zasiac mniej wymagająca uprwe bez roboty.