Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja do czyszczenia używam szczotki doczołowej do szlifierki i nie wyobrażam sobie czyszczenia bez niej. Kiedyś używałem tarcz z papierem ściernym ale to jest lepsze ponieważ wyczyści nawet nierówności. Dla przykładu cały rozrzutnik do malowania wyczyściłem szczotką doczołową 80mm za 20zł więc chyba to dobry wynik.

Opublikowano

kolor nie ma większego znaczenia poza skrajnymi przypadkami np. podkład czarny w chcesz na biało malować :P Nie powinien też być taki sam bo słabo widać gdzie jest dobrze położona warstwa

Opublikowano

aha, no dobra, dzięki wielki za informacje. A ta farba akrylowa jest dobra, chce aby maszyny w miarę ładnie się błyszczały, połysk jest ważny:D

Opublikowano

Z opinii użytkowników forum to akryl z odpowiednim utwardzaczem położony na dobry podkład jest bardzo wytrzymały. Przejrzyj tematy użytkownika @vitoma on maluje akrylem i zobacz jak ładnie mu wychodzi. Ostatnio malowałem pług do śniegu Autorenolakiem żółtym na brązowy podkład, pędzlem nie dało rady, nie chciał kryć ale za to pistoletem idealnie się malowało ponieważ od razu widziałem, gdzie nie domalowałem.

Opublikowano

Od razu kup sobie jakąś suszarkę żeby po godzinie korozja się nie pojawiła.

no własnie z tym jest problem, ze zaraz sie pojawia nalot, ale wymyslilem zeby kompresorem "suszyc"

Opublikowano

a jak najlepiej przygotować powierznię do malowania, czym zdzierać rdzę. Później najlepiej jest dac jakiś podład a dopiero na końcu farbe, słyszałem że akrylowa jest dobra, czy to prawda?

Nie ma lepszej metody przygotowywania powierzchni od piaskowania oczywiście konkretnym kompresorem a nie myjką, dojdzie w każdy zakamarek a papier ścierny na szlifierkę nie da już takich efektów.

• Like 1
Opublikowano

Wiadomo piaskowanie to najlepsze co można zrobić przed malowaniem ale nie każdego stać na piaskarkę i porządny kompresor, taka prawda. Szczotka za 20zł do szlifierki, jest chyba najlepszym z tych ogólnodostępnych środków do czyszczenia.

• Like 1
Opublikowano

Nawet sobie tym nie zawracaj głowy,Co do tematu własnej piaskarki,jeśli chcesz sie bawić i masz na to czas to możesz zrobić taka, kompresor do dyszy 3 mm musi mieć wydajność wyjściową ok 600 l wydajności, Jednak dysza 3 mm możesz sobie wypiaskować najwyżej felgę albo błotniki,choć i tak prędzej oczyścisz to za pomocą papieru na szlifierkę. według ,mnie najlepszy zestaw to opalarka + szczotka czołowa.

Opublikowano

Ja tu nie mówię o chińskich kompresorach Walter jest w porządku, Luny wysoka półka ale cena też spora mi za 100 litrowy baniak sprzedawca krzyknął 4 tyś

http://allegro.pl/lakier-farba-nopolux-hassia-zielony-stary-0-75l-i3327294161.html

Ktoś malował takim kolorem ? Bo ja nie zajmuję się tego typu farbami z tym że spodobał mi się kolor i nie pożałuje kasy aby pomalować pług ;0

Opublikowano (edytowane)

Ja ma chiński z 6 lat i nic się z nim nie dzieje,nawet oleju nie bierze a pracuje dość sporo.

TheMariko jakim farbami się zajmujesz?

Edytowane przez asharot
Opublikowano

tzn, w sensie że farbami olejnymi itp nie maluję a jak maluję to dość rzadko

Bardziej skupiam się na droższych i lepszych jakościowo lakierów, ponieważ u mnie wokół zbytnio nie ma lakierników a ktoś czasem coś przyprowadzi :)