Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
16 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Nie sądzę skoro mam wincej w rok zwrotu na RR... Dwa są wydadki na rodzinę /dzieci albo zakup ziemi.... i tu vatu nie zrobisz... Mając duże obroty nie koniecznie inwestuje się w nie potrzebne graty itp....jednemu 5 traktorów na 3 ha to rozwój a innemu  to bezsens i tyle.... Świat nie kończy się na topieniu kasy w niepotrzebne graty i w hodowle aby robić vat.... Bedac na vat tego nie dostrzegasz bo jetes dojony i tyle... 😁 Bo taki jest  cel abyś napędzał te błędne koło...

Zwrot w przypadku RR? O czym ty piszesz. 

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Nie sądzę skoro mam wincej w rok zwrotu na RR... Dwa są wydadki na rodzinę /dzieci albo zakup ziemi.... i tu vatu nie zrobisz... Mając duże obroty nie koniecznie inwestuje się w nie potrzebne graty itp....jednemu 5 traktorów na 3 ha to rozwój a innemu  to bezsens i tyle.... Świat nie kończy się na topieniu kasy w niepotrzebne graty i w hodowle aby robić vat.... Bedac na vat tego nie dostrzegasz bo jetes dojony i tyle... 😁 Bo taki jest  cel abyś napędzał te błędne koło...

Zaraz dojony. Kupujesz ciągnik za 300 tyś na 50ha dojąc 50 krów, a ja ten sam ciągnik na 50ha bez produkcji zwierzęcej. Tyś jest bogacz, to Ciebie stać na zapłatę za ów ciągnik kwoty brutto. Ja bidny, to idę na vat i mam darmowy kredyt w postaci zwrotu nadpłaconego, który przez pięć lat spłacam. Jeśli po zakupie tego ciągnika uznam, że mi żadnych gratów więcej nie trzeba, to przechodzę po tych pięciu latach bez problemu na rr, bo tak jak napisałeś, kupowanie  gratów tylko po to żeby je mieć, do tego przerośniętych jak na moje 50 ha, sensu nie ma. 

Edytowane przez bezbarwny
  • Like 1
Opublikowano
15 minut temu, PuRXUTM napisał:

Arogancja a pewność siebie to dwie różne rzeczy. Arogancja często wynika z zaburzeń narcystycznych. Pewność siebie opiera się na wiedzy.

Widać że go nie znasz , on nawet ojca w domu ustawia 

Opublikowano (edytowane)

Kolegom ryczałtowcom polecam projekt Tarcza Antyinflacyjna 2.0, w którym jest zapisany 0% VAT na owoce, warzywa i ZBOŻA ;) Także, tańsze nawozy, ale i brak dodatkowego VAT-u przy sprzedaży zbóż ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
45 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Kolegom ryczałtowcom polecam projekt Tarcza Antyinflacyjna 2.0, w którym jest zapisany 0% VAT na owoce, warzywa i ZBOŻA ;) Także, tańsze nawozy, ale i brak dodatkowego VAT-u przy sprzedaży zbóż ;) 

Przeczytaj dokładnie , co jest w ustawie i nie pisz głupot. RR 7% bez zmian.

Opublikowano (edytowane)

A czy musi być napisane, jedna rozmowa Pinokia z Głaskaczem Kocicy i jest 0% ;) Wprowadzą w czerwcu, i ci co sprzedają prosto z pola dostaną po 4-literach, rząd nie daje nic za darmo, kiedyś trzeba będzie oddać ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

Zboża, owoce i warzywa z 5% na 0%, więc przy sprzedaży plonów sobie odbijemy xD 

W czym sobie odbijesz? Nie rozumiesz że dla Ciebie jako Vatowca nie ma znaczenia stawka VAT? 1) Sprzedajesz towar za x + VAT, zwracasz Vat do US zostaje Ci x 2) Sprzedajesz towar za x, zostaje Ci x

• Like 1
Opublikowano

Jedni drugich przekonuja do swoich racji. Klotnia na całego, masakra. Każdy ma wybór czy ryczałt, czy vat ogólny i tyle. Niektórzy ryczałtowcy pieją tu z zachwytu, że zarobią więcej niż watowcy. RR będzie korzystny i tyle. Ale prawda jest też  taka, że watowiec nie straci, zapłaci po prostu mniejszy vat, czyli tak jakby ten vat odzyskał od razu bez składania deklaracji i czekania. 

Osobiście uważam, że ceny szczególnie nawozów nie spadną i w lutym cena nawozu ze stawka 0% VAT będzie w granicach dzisiejszej ceny z Vat i tym sposobem zrobią nas w konia po calosci😁. Uważam, że vatowiec na dzień dzisiejszy kupi nawóz korzystniej niż w lutym i nie ma co czekać na te pseudo obniżki. 

• Like 1
Opublikowano
24 minuty temu, Tigon napisał:

Paliwo 7%, nawozy 0%, Kołodziejczak już krzyczy żeby jeszcze ŚOR do zero zejść, pozdrawiam zdrowo vatowców bo wam się przyda ono.

A niby od czego mam się rozchorować?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, poosa21 napisał:

Zwrot w przypadku RR? O czym ty piszesz. 

Nie czepiaj się zwrotów..... Mam te 7 % płacone w formie ryczałtu do sprzedaży i tyle.... To jest moje i nie muszę dybać na zwrot i robić zakupów .... Druga sprawa to wszędzie  do zakupu paszy czy oleju, części za gotówkę dostanę do reki połowę vatu.... Chyba nie muszę akurat Tobie tego tłumaczyć kto to płaci i kto czeka na faktury ...😜😋Małym pryszczem tyz nie jestem i do tej pory doilem 70 krow na 55ha.... Tera wiadomo zlewam i likwiduje ale jeszcze te kilkadziesiąt tys na miesiąc mam.. 😋

Edytowane przez Bogdan_ja