-
Podobna zawartość
-
Przez RafixF
Witam, pytanie skierowanie do mleczarzy. Czym najlepiej zastąpić (w całości lub częściowo) śrutę rzepakową, aktualnie robiąc śrutę dla krów daje 200kg śruty rzepakowej ok. 750kg zbóż i dodatki w postaci premixu, wapna. Patrząc na ceny śruty rzepakowej zaczyna to za drogo wychodzić ostatnio za tone śruty powiedziano mi 2580-2800zł także robi się nie ciekawie.
-
Przez Rolnik_
Witam. Zastanawiam się nad rozpoczęciem produkcji mleka na początek 15 -20 z myślą zwiększenia stada w przyszłości. Mam dostęp do łąk więc w sezonie krowy były by wypasane. Jak myślicie jaka rasa była by najlepsza na początek zastanawiam się nad simentalem jerseyem i polska czarno biała (ze względu na dopłaty). Jak myślicie warto zaczynać od zera maszyny zielonkawe mam.
-
Przez Klytek4
Dzień dobry. Czy orientuje się ktoś może, czy są przepisy regulujące odległości w jakich można trzymać krowę od okien domu i/lub granicy działki sąsiada? Mój sąsiad kupił sobie krowę. Żadne wielkie gospodarstwo, jedna krowa. Przywiązał ją na łańcuchu do drzewa może pół metra od granicy naszej działki (i niestety od strony okien pokoju gościnnego). Czy są jakieś odległości (trzymania krowy i składowania obornika) które musi zachować, żeby zapachy nie uprzykrzały nam dnia? Z góry dziękuję za pomoc.
-
Przez grzesieks345
Witam. Szukałem odpowiedzi na moje pytanie ale niestety nie znalazłem. Krowa musi mieć minimum 24 miesiące aby otrzymać dopłatę, a jaki jest górny próg? Czy może być np. krowa ośmioletnia?
-
Przez zetor7745
Zakladam temat o problemach z krowami (choroby itd)
Napisze tu od siebie na 4 przypadki ostatnie przezylo mi 2 cielaki ( w tym jedna krowa miala blizniaki) 2 krowy poronily w 8 miesiacy, jedna sie szczesliwie ocielila ale teraz cos sie z nia dzieje nie je ( napewno ketoza) a wczoraj ocielila sie jedna miala blizniaki jedno przezylo a drugie nie (napilo sie plynow w srodku) a dzisiaj zachodze o 6 do obory zaczac odpasac patrze a ona zdechla szok po prostu dostala przed snem wapna i byl weterynarz a rano kip ;/ musiala dostac porazeniapoporodowego jak z tym walczyc co jest zle pasza?? skladniki??
-