Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, Florek93 napisał:

Jakie macie opinie o mikro FCM Multiple ? Idzie 1 litr na ha, skład 330 gram mangan, 110 gram miedzi, 84 magnez i 84 cynk, koszt 45 zł ha

Ja widze że mniej bo 300,  100,  75  i 60 cynku

Chelaty są lepsze

Opublikowano
10 godzin temu, Kondominium napisał:

Czym opryskać pszenicę ozimą na chwasty jedno i dwuliścienne? Huzar a później Puma w max dawkach sobie radzą że tak to ujmę co najwyżej średnio. 

Axial pak. u mnie sprawdza się bardzo dobrze jeden zabieg i po problemie. Mam natomiast złe doświadczenie z lancetem coś nie pykło. Huzar też nie najgorzej.

• Like 1
Opublikowano

Szczęść Boże ! Panowie potrzebna porada. Lubelskie LKR. Pszenica ozima po jarej, siana w optymalnym terminie, 300kg NPK + 150 Salmag, odchwaszczona , odpowiednia obsada, ale ze względu na suchą i chłodną jesień słabiutko rozkrzewiona i nierówne wschody. Teraz wygląda lipnie, fioletowe najstarsze liście ale widać zielone nieznaczne przyrosty. Niestety nei dało rady rozsiać kizeryt ( teraz potrząc na pogodę chyba nie ma sensu go rozsiewać :( ) Najbliższe dni do niedzieli z przymrozkami a od poniedziałku cieplej, i bez przymrozków. N1 miało pójść 200k g Pulan ale nie dało rady jeszcze z powodów wyższych. CO ROBIĆ ? @Tomek90 pisałeś wcześniej że zdarzało Ci się rozsiać N1 na pszenice późno, nawet w kwietniu tak ? Czekać z N1 do deszczow ?  a może jakąś odżywkę mikro + FOsfor zapodać ?

Opublikowano
10 godzin temu, Kondominium napisał:

Czym opryskać pszenicę ozimą na chwasty jedno i dwuliścienne? Huzar a później Puma w max dawkach sobie radzą że tak to ujmę co najwyżej średnio. 

Sam mam podobny dylemat , od jesieni stoi opal (chlorotoluron) i chciałbym wykorzystać go i muszę coś na dwuliścienne dołożyć głównie przytulia i fiołek , koledzy tu polecili pixxaro , myślałem jeszcze o granstar ultra albo gold 

Opublikowano
43 minuty temu, fcbarcelonacule napisał:

Szczęść Boże ! Panowie potrzebna porada. Lubelskie LKR. Pszenica ozima po jarej, siana w optymalnym terminie, 300kg NPK + 150 Salmag, odchwaszczona , odpowiednia obsada, ale ze względu na suchą i chłodną jesień słabiutko rozkrzewiona i nierówne wschody. Teraz wygląda lipnie, fioletowe najstarsze liście ale widać zielone nieznaczne przyrosty. Niestety nei dało rady rozsiać kizeryt ( teraz potrząc na pogodę chyba nie ma sensu go rozsiewać :( ) Najbliższe dni do niedzieli z przymrozkami a od poniedziałku cieplej, i bez przymrozków. N1 miało pójść 200k g Pulan ale nie dało rady jeszcze z powodów wyższych. CO ROBIĆ ? @Tomek90 pisałeś wcześniej że zdarzało Ci się rozsiać N1 na pszenice późno, nawet w kwietniu tak ? Czekać z N1 do deszczow ?  a może jakąś odżywkę mikro + FOsfor zapodać ?

Z Wami zdorowymi! Tak dawałem pierwsza dawkę azotu w kwietniu w tamtym roku, tylko że miałem pszenice pokrzewione, to mogłem sobie na to pozwolić. 

Opublikowano
miwigos napisał:

10 godzin temu, Florek93 napisał:

Jakie macie opinie o mikro FCM Multiple ? Idzie 1 litr na ha, skład 330 gram mangan, 110 gram miedzi, 84 magnez i 84 cynk, koszt 45 zł ha

Ja widze że mniej bo 300,  100,  75  i 60 cynku

Chelaty są lepsze

Multiple miało taki skład jak kolega wcześniej napisał. Później dołożyli do nazwy "Pro" i opierdzielili zawartość składników. Wychodzi podobnie do Yary Gramitrel.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

Sam mam podobny dylemat , od jesieni stoi opal (chlorotoluron) i chciałbym wykorzystać go i muszę coś na dwuliścienne dołożyć głównie przytulia i fiołek , koledzy tu polecili pixxaro , myślałem jeszcze o granstar ultra albo gold 

Chlorotoluron może sobie zostaw na jesień (chyba że chcesz pryskać już). Do pixxaro jak dodasz tribenuronu to może fiołka i zwalczy.

Edytowane przez metrax12
Opublikowano
10 godzin temu, Tomek90 napisał:

Z Wami zdorowymi! Tak dawałem pierwsza dawkę azotu w kwietniu w tamtym roku, tylko że miałem pszenice pokrzewione, to mogłem sobie na to pozwolić. 

no właśnie. A ja mam takie cuda na polu [15.03.2022]:

20220315_083910.jpg

Opublikowano

Panowie co w tym sezonie było by dobre na T1???

w poprzednich sezonach stosowałem Prochloraz + Fenpropidyna ew Tebukonazol

znajomy poleca mi Duett na Start ale coś słabo widzę tą mieszankę - chyba że są tu zadowoleni użytkownicy tego rozwiązania

coś ewentualnie innego???

na T2 pójdzie Priaxor z Tebu lub Delaro

Opublikowano

czytałem właśnie na top agrar że ruscy minuja pola uprawne na Ukrainie a sami rolnicy oddają paliwo swojemu wojsku przez co nie mają co włączyć do baku ciągnika, o dostawach pasz dla zwierząt nie wspomnę. Oj zapowiada się droga jesien, trzeba siać ogród i robić zapasy na zimę

Opublikowano
robercikj100 napisał:

ktoś stosował modus start w późniejszych fazach niż koniec krzewienia, tzn. na pierwsze kolanko i ewentualnie na drugie skracanie na flagowy ?

stosowałem w zeszłym roku I skrócił normalnie.

Opublikowano
14 godzin temu, Turok napisał:

mam takie pytanie: Rexade czy lancet na chwasty w pszenicy ?

Oba stosowałem rexade lepsze bo wszystkie dwuliścienne kosi ale miotłę zostawia.

Opublikowano
15 minut temu, galan99 napisał:

jak nie będzie padać też będziecie tak  skracać pszenice ? .

Tyle azotu nasypane że aż takie skracanie ? .

azotu trzeba nasypac konkretnie, kto obcial dawki o polowe ze wzgledu na ceny strzelil sobie w kolano. Nalezy wyprodukowac jak najwiecej

• Like 4
Opublikowano
Andpol napisał:

14 godzin temu, Turok napisał:

mam takie pytanie: Rexade czy lancet na chwasty w pszenicy ?

Oba stosowałem rexade lepsze bo wszystkie dwuliścienne kosi ale miotłę zostawia.

właśnie szukam czegoś dobrego żeby miotłę też załatwiało

Opublikowano
36 minut temu, masa24 napisał:

azotu trzeba nasypac konkretnie, kto obcial dawki o polowe ze wzgledu na ceny strzelil sobie w kolano. Nalezy wyprodukowac jak najwiecej

Mam podobne zdanie, ale jeżeli pogoda się nie poprawi to ten azot sam bez wody nie wyprodukuje nam plonu. Ja z drugą dawka azotu będę czekał na opady. 

• Like 1
Opublikowano
Turok napisał:

ja u siebie stosuje axial komplet pak ale szukam dla wujka a on jakoś axial komplet pak nie chce

jak wujek taki wybredny to Avoxa Pak - nic lepszego nie znajdziesz i pamiętaj o -10% od ceny

Dnia 18.03.2022 o 22:58, Jarek22B napisał:

zajomy poleca mi Duett na Start ale coś słabo widzę tą mieszankę - chyba że są tu zadowoleni użytkownicy tego rozwiązania

coś ewentualnie innego???

na T2 pójdzie Priaxor z Tebu lub Delaro

Trzeba zwiększyć dawki żeby to dobrze zadziałało, 1L Empartis + 0.33L Flexity czyli z paku na 8ha robisz 6ha

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v