Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ubezpieczacie pszenicę od suszy?

Ubezpieczyłem jesienią a teraz dostałem informację, że mogę jeszcze ubezpieczyć od suszy.

Edytowane przez Radek88
Opublikowano
5 godzin temu, azzadek napisał:

Siał ktoś pszenicę jarą 124kg/ha? MTN 30,3 , Kiełk. 97% , zalecana obsada dla odmiany to 350-400szt. Wychodzi z tego 124kg/ha ;|.

(info ze strony Top Farms Nasiona: Gęstość siewu Termin optymalny: 350 - 400 ziaren/m2 (180-200 kg/ha))

125 kg to wychodzi 400 szt. , czyli ok, jak chcesz gęściej to więcej

Opublikowano

Jeden raz zasiałem jarą pszenicę. Nie pamiętam jak gęsto, ale ponad 200 kg chyba było. Średni plon z pola to 5,5 t / ha. Jestem zwolennikiem rzadkiego siewu ozimej pszenicy, sieję w obsadzie ok 300 szt. lub mniej. Na jarych się nie znam, ale one się słabo krzewią, może gęściejszy siew będzie skuteczniejszy? Coś jak opóźniony siew pszenicy ozimej, każdy zwiększa obsadę, choć ozima i tak lepiej się rozkrzewi niż jara.

Opublikowano

Jak wzejdzie 400 szt. to nawet jak co druga puści rozkrzewienie , to będzie 600 kłosów, jak wymarzło w 2012 to siąłe po 300 szt, sypało około 7 ton

Opublikowano
Dnia 23.02.2022 o 08:34, STIG13 napisał:

Duża dawka saletry na 1 dawkę. 80-100 kg N. Kwestia jakimi ilościami dysponujesz w tym roku

Saketra będzie odpowiednia czy lepiej saletrzak? bo w przyszłym tygodniu planuje posiać nawozy a na Podkarpaciu to zawsze później rusza wegetacja  

Opublikowano (edytowane)

Czy Lubelszczyzna już ruszyła z azotem? Widziałem pojedyncze ciągniki w polach ale nie zbyt wiele(być może kizerytu itp.) Wegetacja jeszcze nie ruszyła na dobre ale pytanie czy nie korzystać z tych resztek wilgoci która jeszcze jest? Słyszałem już z kilku źrodeł że ma być suchy miesiąc.

Jaka taktykę przyjeliscie? Rzepaki bym powiedział średnie, nie głodują zbyt mocno ale jakieś lekkie przebarwienia sa. Zboża w dobrej kondycji , pokrzewione od 3 do nawet 5 pędów.

Edytowane przez disel16v
  • Root Admin
Opublikowano

u nas zapowiadają spokojną pogodę - dużo chłodniej niż w lutym, więc na spokojnie podchodzę do tematu.

image.png

Tym samym ze względu na mocno rozkrzewione zboża, nie wyjeżdzam z azotem. Podam azot koło 10-15 marca, razem z drugą dawką N w rzepaku

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

u nas zapowiadają spokojną pogodę - dużo chłodniej niż w lutym, więc na spokojnie podchodzę do tematu.

image.png

Tym samym ze względu na mocno rozkrzewione zboża, nie wyjeżdzam z azotem. Podam azot koło 10-15 marca, razem z drugą dawką N w rzepaku

Nawet na rzepak nie dajesz?

Opublikowano

Ja okolice Lbn z azotem wjade moze po 5 marca , caly tydzien przymrozki i zimno, wegetscja jeszcze nie ruszyla, chyba ze beda nadawać jakies opady to jeszcze poczekam trochę 

Opublikowano

Tomek90 jaki rejon i pszenica w jakiej kondycji? U mnie słabo rozkrzewione i dylemat jest czy od razu po 1 marca czy poczekać z 2 tyg. Bo zimny dosyć marzec nadaja. 

• Like 1
Opublikowano

Ja planuje pod koniec przyszłego tygodnia, pszenica siana w pierwszej części października, na wszystkie oziminy - zboża idzie gruby saletrzak, który nie rozpuszcza się tak szybko jak saletra dlatego nie będę czekać, patrzyłem na długoterminowa pogodę to od 20 Marca dopiero ocieplenie - Mazowsze.

Opublikowano

dziś byłem na polu to miejscami jeszcze miękko, więc wstrzymam się do poniedziałku wtorku na przymrozek z siarczanem, w tym roku późno ale nie dało wjechać wcześniej. Jeśli chodzi o azot to mam po 3 silne rozkrzewienia i pszenica dobrze przezimowala więc z N wjadę ok 10 marca, zależy jakie będą warunki

Opublikowano
6 godzin temu, Aroo22 napisał:

Tomek90 jaki rejon i pszenica w jakiej kondycji? U mnie słabo rozkrzewione i dylemat jest czy od razu po 1 marca czy poczekać z 2 tyg. Bo zimny dosyć marzec nadaja. 

Podlaskie. Pszenica od dobrze pokrzewionych do średnio. 

Opublikowano
9 godzin temu, yacenty napisał:

image.png

Ale brak opadów jak się sprawdzi to się nie przemieśći i działanie będzie polowiczne, 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v