Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, miwigos napisał:

Muszą mieć zgode rolnika, to by od nikogo nie wzieli

U ojca kiedyś na działkach bez jego wiedzy ino protokół poczto 

10 minut temu, GRZES1545 napisał:

Nie?

Tak jakby. 

Ojciec odpowiedział SZTO? a ja NIE PANIMAJU! 

Edytowane przez Tomek90
  • Like 1
Opublikowano
36 minut temu, poosa21 napisał:

Dawki azotu powinny być odwrotnie i jeszcze coś w 3 dawce i bez różnicy czy granula czy rsm.

Odwrotnie bo?

Po co ładować na pierwszą dawke 90kg azotu na dobrze rozkrzewione pszenice? Przy takich dawkach i ilościach od kilku lat plon zawsze od 8 do 9,5t. Na trzecią dawke idzie około 40-50kgN

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

@masa24 doradza zapewne powiedzieć sp***dalać .

Dokładnie tak 

koniu widzisz zalety tak dużej 3 dawki ? Stosowałeś wcześniej klasyczne 100 kg saletry np , duża różnica LO zwiększeniu ? 

Opublikowano
2 godziny temu, koniu napisał:

Odwrotnie bo?

Po co ładować na pierwszą dawke 90kg azotu na dobrze rozkrzewione pszenice? Przy takich dawkach i ilościach od kilku lat plon zawsze od 8 do 9,5t. Na trzecią dawke idzie około 40-50kgN

90 to jest za dużo na pierwszą i na drugą na jeden strzał. Jak masz dobrze rozkrzewioną to podziel na dwie dawki. U mnie 3 dawka nie przekracza 120kg saletry, robiłem testy i między 120 a 200kg nie było praktycznie żadnej różnicy w plonie i w parametrach.

Opublikowano

Napisalem o pierwszej dawce w ilości 50 kilka Kg. A drugą 90N. A Ty albo źle przeczytaleś albo zrozumialeś że daje n1 90 i n2 90KG. Ja jestem zdania ze jak pszenica dobrze rozkrzewiona 3-4 rozkrzewienia to pierwsza dawka idzie nie wysoka żeby tylko nie zagłodzić i utrzymać te rozkrzewienia. Nie wale pierwszej dawki wysokiej żeby nie dokrzewiać dodatkowo. Druga dawka idzie wyższa po traktuje ją jako budującą plon. Takie nawożenie od kilku lat mi się sprawdzało w granuli, więc chodziło mi w tym wszystkim czy przy rsm tez trzymać sie tych dawek czystego N.

Opublikowano

Głównie trzecia dawka szła z myśla o parametrach. Więc odkąd pamiętam nigdy nie było problemów że czegoś brakuje do konsumpcji. Białko 13-16%. Gluten 28-36. Gęstość 78-84. Z trzecią dawką to nie powiedziane ze idzie bite 150kg saletry, ale powiedzmy że te 120 sie sypie praktycznie w fazie gdy już otwiera się pochwa liściowa.

Opublikowano (edytowane)

Sypiemy podobnie u mnie pierwsza 52 N, druga 102 N, trzecia 25 do 34 w zależności od roku tylko trzecią ostatnio przyspieszam 2-tyg . przed rozpoczęciem kłoszenia jak pewny deszcz

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

W ubiegłym sezonie szło 65 kg saletry  , czyli 22N , nie zaszkosdziło, parametry świetne, jak widzę że jest sucho i nie ma perspektywy na deszcz to nie sieje

Opublikowano

z tą 3 dawka N to ryzyk fizy ostatnie lata, w zeszłym roku wąchałem się czy sypac, na początku czerwca spadło dużo deszczy spokojnego, znajomy ruszył w pole a po 20 czerwca jak dowaliło ciepło i brak opadów do połowy lipca to dziękowałem Bogu że nie wyjechałem, pszenica u znajomego cienka jak żyto była. Ja już nie bawię się w N3

• Like 1
Opublikowano

To w moim przypadku jeśli dam na moja gęsta pszenica N1 40N w Saletrze to N2 będzie 120N . Pytanie czy ktoś dawał tyle azotu w drugiej dawce ? A przy drugiej dawce będzie to 40N w saletrze i 80N w Rsm . Chyba że zrezygnuje z Rsm w rzepaku to wtedy bym wszystko dał w pszenicy na N2 w Rsm . 

Opublikowano

nie powiem, ale 160 kg czystego azotu to sporo, przy tej cenie saletry i spadkowych trendów cen zbóż. za czasów taniego azotu na drugą dawkę dawałem około 300 kg saletry. całości starałem się dawać około 400 kg. obiecywałem sobie zawsze dać 100 kg saletry na koniec kwietnia, ale nigdy nie spałem,może błąd. potem przyszła saletra za 4 tys, więc nawet sobie nie obiecuję :)

Opublikowano
Siedzacybyk napisał:

nie powiem, ale 160 kg czystego azotu to sporo, przy tej cenie saletry i spadkowych trendów cen zbóż. za czasów taniego azotu na drugą dawkę dawałem około 300 kg saletry. całości starałem się dawać około 400 kg. obiecywałem sobie zawsze dać 100 kg saletry na koniec kwietnia, ale nigdy nie spałem,może błąd. potem przyszła saletra za 4 tys, więc nawet sobie nie obiecuję :)

ja podobnie na moją 4 klase i ilosc deszczu rocznie to 400kg było idealnie, zazwyczaj 2x 200kg albo 150kg do 250kg. 120kg N w jednej dawce to bardzo dużo,, jeśli to 1-2 klasa to czemu nie

szymonidas9 napisał:

W jakim terminie podajecie mocznik na n2? 

Mocno zastanawiam się czy nie sypać go razem z saletra i na tym zakończyć nawozenie, z obawy o późniejszy suchy marzec i kwiecien

Kiedys dałem na n1 saletre a po tygodniu dalem mocznik na N2 ale umnie na wschodzie trochę inaczej i później przychodzi ciepło. W zbożu mocznik jak dla mnie się nie sprawdza

Opublikowano

A co myślicie o revyflex na t1? Metafrenon na podstawę podobna skuteczność jak cyprodynil i łapie mączniaka i inne choroby . Kosz około 260-270 ha ale np unix + term + protio czy nawet tebu to szczególnie taniej nie wyjdzie

Opublikowano

Co lepsze input triple czy revyflex, mi sie wydaje że to pierwsze

Opublikowano
49 minut temu, masa24 napisał:

A co myślicie o revyflex na t1? Metafrenon na podstawę podobna skuteczność jak cyprodynil i łapie mączniaka i inne choroby . Kosz około 260-270 ha ale np unix + term + protio czy nawet tebu to szczególnie taniej nie wyjdzie

Cyprodynil też delikatnie mączniaka łapie. Nie wystarczy Ci protio 150-200 + proquinazid 40g? Chociaż pogoda gówniana to może fenpropidyna byłaby lepsza.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v