Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobre na zwiększanie i tak już horendalnych kosztów 😎

Opublikowano (edytowane)

jak wszystko ruszy dr green start + 1 kg dr green zboża, na pierwszy strzał dr green zboża 2 kg + 20 gram molibdenu + bor, na drugi strzał chelat manganu, cynku, molibden, bor. Krzem gdzieś między T1 a T2. Na kłosa dr green quality. Taki plan mniej więcej

A i do T1 i T2 będę dolewał po litrze Megafolu

Edytowane przez STIG13
  • Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
27 minut temu, STIG13 napisał:

jak wszystko ruszy dr green start + 1 kg dr green zboża, na pierwszy strzał dr green zboża 2 kg + 20 gram molibdenu + bor, na drugi strzał chelat manganu, cynku, molibden, bor. Krzem gdzieś między T1 a T2. Na kłosa dr green quality. Taki plan mniej więcej

Na drugi strzał jakie dawkowanie ? 

Opublikowano (edytowane)

Pszenica  przy +2 rośnie miały być mrozy do 15 stopni , a tu co wiosna wszystko na plucie w dzień do + 7 w nocy + 1 .

Żeby w nocy było -1 a w dzień będzie +6 , będzie rosło .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
1 godzinę temu, STIG13 napisał:

Czemu przepłacasz za ten dr start?? 

To zwykły fosforan monoamonowy

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, STIG13 napisał:

Handlujesz tym ?  Zawsze zastanawiało mnie to, dlaczego chłopki robią mikstury z przeróżnych mazideł, a wielkie profesjonalne gospodarstwa odpuszczają temat 🤔  Kiedyś na skupie jak byłem z rzepakiem, tak rozmawialiśmy z właścicielem skupu - obszarowcem na tematy nawożenia, ochrony, i ktoś coś wtrącił odnośnie dokarmiania dolistnego. Ów "obszarnik" roześmiał się tylko i skwitował tymi słowami ;  "to jest dobre dla Was, kilku - kilkunasto hektarowców, ale my na setkach ha. nie bawimy się w tego typu zabiegi, bo za dużo by nas to kosztowało w stosunku do efektu, a raczej jego braku" 😉

Edytowane przez boogie7
Opublikowano (edytowane)

Dobry tylko by musiał molibden i bor dodać do niego jak kolega Stig proponuje . W spółdzielni u mnie gdzie 400ha maja i kilka większych gospo co znam to Greena stosowali . I tez tak raczej symbolicznie , dodatek jak tam z czymś jada . W spółdzielni nie raz to robia mieszanka , chwasty , mikro , grzyb , skracanie . Bo nie maja tyle czasu by oddzielnie jeździć z czymś . 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano
53 minuty temu, boogie7 napisał:

Handlujesz tym ?  Zawsze zastanawiało mnie to, dlaczego chłopki robią mikstury z przeróżnych mazideł, a wielkie profesjonalne gospodarstwa odpuszczają temat 🤔  Kiedyś na skupie jak byłem z rzepakiem, tak rozmawialiśmy z właścicielem skupu - obszarowcem na tematy nawożenia, ochrony, i ktoś coś wtrącił odnośnie dokarmiania dolistnego. Ów "obszarnik" roześmiał się tylko i skwitował tymi słowami ;  "to jest dobre dla Was, kilku - kilkunasto hektarowców, ale my na setkach ha. nie bawimy się w tego typu zabiegi, bo za dużo by nas to kosztowało w stosunku do efektu, a raczej jego braku" 😉

Każdy robi jak uważa. Przy odczynie w okolicy 7 brak dokarmiania dolistnego to jakiś ponury żart 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Czyli 150zł/ha za sam Unix... 

Po skasowaniu prochlorazu nie da się zrobić dobrej a jednocześnie budżetowej T1 

1L prochlorazu 60zł + 0.4L fenpropidyny 52zł + 0.6 tebukonazolu 43zł 

Za 155zł/ha mamy (a raczej byśmy mieli) kompleksową T1

Edytowane przez tytanowyJanusz
Opublikowano
57 minut temu, boogie7 napisał:

W gospodarstwie w którym robiliśmy w tym roku kompleksowe usługi, ok 6 tys ha jesienią na zboza i rzepaki po dwa razy jechali z micro. Jakby nie było sensu to by się w koszty nie pchali...

Opublikowano

Tylko że na takie powierzchnie, to klient nie płaci nawet połowy ceny za tego typu specyfiki, którą płacą odbiorcy detaliczni. Nikt nie mówi o całkowitej rezygnacji z mikro.. Cu, Mn, Zn. w jednym skoncentrowanym nawozie wystarcza w zupełności w pszenicy. Jak czytam o jakichś molibdenach, borach, krzemach, to śmiech mnie ogarnia 😆  Ok, lej tam sobie w opryskiwacz jeden z drugim, czego dusza zapragnie, tylko niech później .uj nie jęczy że "sie nie opłaco, bo pszenica tako tanio" 

Opublikowano (edytowane)

Leje i mówię, że mi się opłaca. Co robię źle?

Ok, krzem, tytan, w strączkowych kobalt to moje udziwnienie. Ale stwierdzenie, że molibden czy bor nie jest ważny... Nie będę komentował.

Mam swoje poletka doświadczalne, wiem jakie są dokładne różnice w kg i sobie leję bo się opłaca :)

Edytowane przez STIG13
  • Like 1
Opublikowano

Jak masz tego trochę i przedewszystkim, zajmujesz się tym jako hobby, to można się tak pie...olić 😜

Opublikowano
41 minut temu, boogie7 napisał:

Tylko że na takie powierzchnie, to klient nie płaci nawet połowy ceny za tego typu specyfiki, którą płacą odbiorcy detaliczni. Nikt nie mówi o całkowitej rezygnacji z mikro.. Cu, Mn, Zn. w jednym skoncentrowanym nawozie wystarcza w zupełności w pszenicy. Jak czytam o jakichś molibdenach, borach, krzemach, to śmiech mnie ogarnia 😆  Ok, lej tam sobie w opryskiwacz jeden z drugim, czego dusza zapragnie, tylko niech później .uj nie jęczy że "sie nie opłaco, bo pszenica tako tanio" 

Jakie ?. 

jednym skoncentrowanym nawozie wystarcza w zupełności w pszenicy 

Podaj nazwę .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v