Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, slawek2209 napisał:

Moddus lubi palić końcówki liści w mieszaninie z triazolami.Temat był już poruszany nie raz.Przypalał mi w mieszaninie z Wirtuozem z Capalo już nie przypalał

Z Artemisem też przypalał.

Opublikowano
11 godzin temu, yacenty napisał:

to patrz na to :P jęczmień z tego samego dnia, skracanie już przegapione

20220102_112415 (1).jpg

20220102_112339 (2).jpg

20220102_112325 (2).jpg

Miło popatrzeć u ciebie rośnie zielono a u mnie śnieg leży i zimno , jedna Polska ale jak by dwa klimaty .

Opublikowano
11 godzin temu, yacenty napisał:

to patrz na to :P jęczmień z tego samego dnia, skracanie już przegapione

20220102_112415 (1).jpg

20220102_112339 (2).jpg

20220102_112325 (2).jpg

Jak przegapione ? To już jest pierwsze kolanko ? To kiedy miałeś niby pryskać w grudniu ? Ale swoją drogą ładną szczotkę nasiałeś 😜 Z 400 szt. na bank.

• Root Admin
Opublikowano
47 minut temu, Krzysiukov napisał:

I nie będziesz z T1 skracał ? 

Pogoda i stan pola jest zwariowany, Jeszcze jak patrzę na tą pogodę to sam nie wiem jak do tego podejść. Na razie na ten tydzien stoperan, a co będzie później? nie wiem.

image.png

6 minut temu, drobny napisał:

Ile dasz azotu na start w tak gęstym jęczmieniu?

Mam plan dać 100l rsm32 czyli ok 40kg N, na drugą dawkę również 40kg, może 50 i koniec nawożenia. Jesienią pod korzeń już poszło 40kg w RSM, plus 18kg w NPKu

Opublikowano
6 minut temu, yacenty napisał:

Pogoda i stan pola jest zwariowany, Jeszcze jak patrzę na tą pogodę to sam nie wiem jak do tego podejść. Na razie na ten tydzien stoperan, a co będzie później? nie wiem.

image.png

Mam plan dać 100l rsm32 czyli ok 40kg N, na drugą dawkę również 40kg, może 50 i koniec nawożenia. Jesienią pod korzeń już poszło 40kg w RSM, plus 18kg w NPKu

W moim regionie wszystko słabo pokrzewione ze względu na zimną jesień wiec przy takiej pogodzie trochę może to ruszy i na 1 Marca będzie tak jak w zeszłym. Masz już widoczne kolanko w tym jęczmieniu ?

• Root Admin
Opublikowano

Nie wiem, nie rozcinałem go jeszcze, ale na oko patrząc jak jest wybujały to jest bardzo dużo szansa ze jest. Teraz w któryś dzień sie kopsnę w pole to już trzeba będzie pójść z nożykiem i zobaczyć

Opublikowano
1 minutę temu, yacenty napisał:

Nie wiem, nie rozcinałem go jeszcze, ale na oko patrząc jak jest wybujały to jest bardzo dużo szansa ze jest. Teraz w któryś dzień sie kopsnę w pole to już trzeba będzie pójść z nożykiem i zobaczyć

Wrzuć foto bo aż sam ciekaw jestem czy o tej porze może mieć kolanko. Swoją drogą ta jesień pod względem ciepła była strasznie zróżnicowana i widać różnicę w zbożach.

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

Byle nie było jak rok temu - luty ponad 20 stopni a później tydzień kwietnia z minusami.

Zazwyczaj tak jest , że jak nie ma zimy w tedy kiedy powinna być , to przeważnie są epizody zimowe pózniej , a takie coś jest najgorsze . 

• Root Admin
Opublikowano

Tak samo jak w jęczmieniu, z tym że chyba x2. Czyli 80+80kg N w RSMie, ale zobaczę, może jeszcze coś zredukuję N. Pszenica po pszenicy to nie ma co szaleć.

Opublikowano

Powiem tak z własnego doświadczenia stosowany był  florovit na pory co tydzień dawka 3 koreczki z butelki na 1 l wody , pory rosły jak szalone aż popękały .

Przeliczeniu na taką pszenicę ile tego trzeba dać żeby zadziałało ? .

Opublikowano

nie na darmo nazywane są mikro bo się mało daję, na ha wystarczy np 50g/ha boru na całą wegetacje jak dobrze pamjetam. W zeszłym roku jak i w tym jadę po 1l cynku miedzi mangan i molibdenu wszystko z intermagu to policzcie sobie ike tam jest czystego składnika, pewnie 0.5kg nie nazbieram a w dużej mierze zaspokoi zapotrzebowanie

Opublikowano

Jak widać 50g boru starczy na 10 ton pszenicy. Ja osobiście w pszenicy stawiam głównie na miedz , mangan, cynk i czasami daję żelazo , a jak pszenica po rzepaku to z boru rezygnuję wogóle093984.jpg

Opublikowano
23 godziny temu, duszekl napisał:

Znalazłem w magazynie  5 l safir  (epoksykonazol ) co do niego dodać na t1 lub T2  pszenica ,pszenżyto 

ja bym go wykorzystał w zabiegu T2 w mieszaninie z azoksy lub Priaxorem

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v