Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Znając yare pewnie cena z grubej rury, choć nie wiem. Nie używam. Też trzeba by dolać molibden, bor i litr tej yary musi iść minimum. Ewentualnie jeszcze Multiple Pro z FMC bym się zastanowił  dodatkiem molibdenu i boru 

Opublikowano
1 godzinę temu, SawekBraczyk napisał:

Do Priaxor co lepiej Tebukonazol czy Protio ? T1 chyba bedzue Duet na start a t3 Revytop . Narazie planuje a kupiony to tylko Priaxor mam . 

8-9-10 ton? 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

8-9-10 ton? 

Bliżej 8 ale to po rzepaku a druga cześć po pszenicy wiec chce się przyłożyć . A co rok pryskać tym samym czyli tańsza wersja tez nie bardzo  . Staram się co roku czymś innym i nowości tez lubię sprawdzić . Tebu tez będą wycofywać to wiem , wszystkie triazole chca wycofać . 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, PanPawel napisał:

Duet za słaby na pszenicę po pszenicy. Po rzepaku miodzio. Sprawdzone rok temu

U mnie rok temu dobrze wypadł w pszenicy po pszenicy . Tylko ze zwiekszona dawka nie ta co na etykiecie .  O jeszcze patrzę ze stary Boogie już wszyscy zapomnieli . 

Edytowane przez SawekBraczyk
  • Like 1
Opublikowano
6 minut temu, SawekBraczyk napisał:

U mnie rok temu dobrze wypadł w pszenicy po pszenicy . Tylko ze zwiekszona dawka nie ta co na etykiecie .  O jeszcze patrzę ze stary Boogie już wszyscy zapomnieli . 

Ja jak liczyłem to pak na 8ha trzeba było by dać na jakieś 6,5ha. Podobnie stosowałeś?

Opublikowano
2 godziny temu, EmilPlayP napisał:

Jakie macie opinie o delaro na T1? Warty swojej ceny czy nie pchać się w triazole na T1

Żeby na T1 dawać triazol to musi być ciepło, musi być te 12 stopni.

Delaro 0.7-0.8L + 0.3-0.4L fenpropidyny

5 godzin temu, STIG13 napisał:

Znając yare pewnie cena z grubej rury, choć nie wiem. Nie używam. Też trzeba by dolać molibden, bor i litr tej yary musi iść minimum. Ewentualnie jeszcze Multiple Pro z FMC bym się zastanowił  dodatkiem molibdenu i boru 

Krótko mówiąc nie ma gotowego produktu tak zbilansowanego żeby nic nie dodawać od siebie. Co do ceny to teraz wszystkie magiczne witaminy kosztują krocie, głupi plonvit 340zł za 20L🙆

Opublikowano
1 godzinę temu, STIG13 napisał:

Raczej nie więcej niż 6 z paku. W tym roku wziąłem na próbę, będzie dawany na 5-5,5

Stig to i ja zapytam jeszcze . W jakiej fazie stosujesz krzem i potas ,? Jak dzielisz dawki n w pszenicy ?

Opublikowano

Krzem daję na liść flagowy. Na próbę późną jesienią poszedł na rzepak. Sprawdzimy czy będzie miał wpływ na wygląd po zimie. Potas z fosforem dawałem na kłos.

Dawki azotu różnie różniście. Kwestia czy muszę redukować czy dokrzewiać, jak wygląda sytuacja z wilgocią i prognozy długoterminowe, no i kwestia tamten i ten sezon co się udało kupić.

Opublikowano (edytowane)

Po uczyć się upraw bo Angole już to zrobili . BO Z TORBAMI PÓJDZIECIE PRZY TAKIM NAWOŻENIU A PLONY MARNE TAM BEZ NAWOZÓW I PLONY MEGA . BĘDZIE PŁACZ ŻE ZALEWA RYNEK POLSKI OWIES Z ANGLII .

Wielka Brytania: 9,4 t/ha ziarna owsa bez nawożenia i ochrony

Nie tylko w Polsce rolnicy mierzą się z wysokimi cenami środków produkcji. Farmerzy brytyjscy rozwiązania postanowili poszukać w "darmowym azocie" od roślin bobowatych - jak się okazuje, z sukcesami.

Owies w dobrym towarzystwie

Godne podziwu efekty uzyskano w doświadczeniu w ramach projektu Lamport AgX firmy Agrovista z Wielkiej Brytanii. W ramach eksperymentu wysiano mieszankę owsa ozimego z bobikiem ozimym - za cel postawiono sobie zmniejszenie nakładów na nawożenie, przede wszystkim azotowe. Ostatecznie zrezygnowano nie tylko z nawożenia azotem, ale też innymi składnikami pokarmowymi, jak również z ochrony herbicydowej, insektycydowej i fungicydowej mieszanki. Jak podkreślają koordynatorzy projektu, jedynym poniesionym kosztem był zakup materiału siewnego owsa i bobiku.

Doświadczenie było zlokalizowane w hrabstwie Northamptonshire, gdzie roczna suma opadów deszczu to ok. 650 mm.

Bez nawożenia i ochrony

Mieszankę wysiano 28 października 2021 roku w siewie bezpośrednim w dwóch przejazdach. W pierwszym - zasiano bobik ozimy w ilości 38 nasion/m2, w drugim zaś owies ozimy w ilości 340 szt./m2. Na siewie w zasadzie zakończyły się zabiegi agrotechniczne na poletku.

Jednocześnie na drugim poletku zastosowano konwencjonalną technologię uprawy, uprawiając owies bez rośliny strączkowej, za to z nawożeniem azotowym w dawce 120 kg N/ha, dwoma aplikacjami herbicydów przedwschodowych i jedną powschodową, dwoma zabiegami fungicydowymi i regulacją wzrostu.

https://www.bezpluga.pl/wiadomosci/wielka-brytania-9-4-t-ha-ziarna-owsa-bez-nawozenia-i-ochrony,125912.html

Edytowane przez galan99
Opublikowano

To niech tak sieją bez nawożenia 5 lat zobaczymy ile zbiorą

Opublikowano
58 minut temu, galan99 napisał:

Po uczyć się upraw bo Angole już to zrobili . BO Z TORBAMI PÓJDZIECIE PRZY TAKIM NAWOŻENIU A PLONY MARNE TAM BEZ NAWOZÓW I PLONY MEGA . BĘDZIE PŁACZ ŻE ZALEWA RYNEK POLSKI OWIES Z ANGLII .

Wielka Brytania: 9,4 t/ha ziarna owsa bez nawożenia i ochrony

Co było przedplonem i jakie było nawożenie przedplonu - o tym ani słowa. Druga sprawa, ziemia po takim eksperymencie jest wyssana z Nmin i roślina następcza musi dostać więcej, bo drugi rok z rzędu taki eksperyment nie wyjdzie.

Podsumowując, najpierw nasypali z górką, później 0 azotu żeby się pochwalić jak to Angole potrafią a teraz znowu trzeba sypać z górką.

Opublikowano

W Anglii to inaczej to wszystko wygląda  .Po 1 tam farmerzy wymieniają się polami .Ktoś ma krowy to obsiewa trawą po 3 latach bierze inny farmer likwiduje łąki i sieje zboże potem kolejny  sadzi ziemniaki itd rotacja i zmianowanie jest .Dużo walą na pola z prztwórstwa rybnego odpadów z ryb -flaki skorupy itd .Rozsiewają na polach żóły piasek z morza i nawozów też na bogato .

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, STIG13 napisał:

Krzem daję na liść flagowy.

Nie za późno? Nie wiem czy przypadkiem nie Ty opowiadałeś że krzem na tyle wzmacnia liście że skrzypionka ma utrudnione żerowanie 

3 godziny temu, TommyLee napisał:

To ile teraz wychodzi cenowo duet na start? Bo rozważam duet albo RevyFlex 240zł/ha

W zalecanej dawce 125zł/ha, żeby to był dobry zabieg trzeba zwiększyć dawki o 20%

Edytowane przez tytanowyJanusz
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v