Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
46 minut temu, SawekBraczyk napisał:

Problemu nie będzie bo Prochloraz wycofany . Mówisz Jacek że trochę wąski pakiet ? Pszenica po pszenicy u mnie trzyma poziom tak 6t/ha . 

6t/ha u mnie też jest pszenica po pszenicy. Ale lepiej gdyby udało się ciut więcej. A czy nie jest tak że część azotu z dawki jesiennej jest wykorzystana przez rozkładającą się słomę??  Może tutaj tkwi problem.  Co roku to obserwuję różne dawki, terminy , środki a problem pozostaje. Należałoby zastosować być może extra dawkę azotu coś około  50 kg/ha ???

Opublikowano
11 minut temu, Agra napisał:

6t/ha u mnie też jest pszenica po pszenicy. Ale lepiej gdyby udało się ciut więcej. A czy nie jest tak że część azotu z dawki jesiennej jest wykorzystana przez rozkładającą się słomę??  Może tutaj tkwi problem.  Co roku to obserwuję różne dawki, terminy , środki a problem pozostaje. Należałoby zastosować być może extra dawkę azotu coś około  50 kg/ha ???

Ja dałem wapno po żniwach a npk tez zwiększyłem kosztem tego że po rzepaku bez npk jest posiana pszenica . Euforię zamieniłem na RGT Treffer bo tamta nie bardzo lubi w mono rosnąć . Zobaczymy . 

Opublikowano
37 minut temu, galan99 napisał:

Jaka była pogoda , wody nie brakło że nie  chce drgnąć , na wyżej jak 6,5 tony , jaka klasa ziemi ? 

Bywa że nakłady są na 9 ton a pogoda powie , że będzie tylko 5 ton .

W tym  roku miałem 2 działki obok siebie ta sama klasa, opady podobne nawożenie nawet odrobinę większe to po pszenicy, obok po burakach. identyczna ochrona a plony całkiem różne . W tym roku nie dam rady ale w następnym dam ok 50kg azotu jesienią ekstra. Zobaczymy. Jak będzie dostępny.

Opublikowano

bacara Trio + expert met pszenica siana po qq wyszła z 3 dni temu. można powiedzieć że wychodzi z fazy  szpilki można pryskać czy czekać do tego pierwszego liścia? 

Opublikowano
9 godzin temu, yacenty napisał:

Tez dawałem potas przy t2 i t3, w końcu złapałem konsumpcję.

Chyba nigdy nie stosowałem potasu powyżej t1. A prawie zawsze mam konsumpcję, ale wiosna daje sól potasową na pszenicę. Największy wpływ ma pogoda, odmiana i azot na kłos.

Opublikowano

Pobiera Wam PIORIN próbki pszenicy na śnieć?

Mi wzięli 2kg. Ponoć w związku z eksportem do Chin mają przykaz kontroli

Opublikowano
Wichura123 napisał:

Też mam taki problem u siebie , pszenica po pszenicy 6-6,5 max i nie chce drgnąć . W tym roku całe szczęście tylko po rzepaku i grochu

miałem taki sam problem jakieś 3-4 lata temu, kilka lat z rzędu nie mogłem dobić do 7t a nawozenie co roku takie samo czyli 400kg saletry w 2 dawkach. Plon przebił 7t jak zacząłem zostawiać słomę na polu, przed uprawka pozniwna daję 500kg kredy co roku ale wydaje mi się że najwieksza robotę robi siarczan magnezu 100kg w lutym i pszenica czarna do końca wegetacji.

w tym roku z racji cen nawozów, pakiet bardziej Eco czyli siew ok 15.09 ok 220szt i 150kg poli 8 a na wiosnę max 300kg saletry więc wracam do poziomu max 6t

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Pobiera Wam PIORIN próbki pszenicy na śnieć?

Mi wzięli 2kg. Ponoć w związku z eksportem do Chin mają przykaz kontroli

Trzeba było powiedzieć że masz towar z ua i by ci próbki napewno nie wzieli do badań.

• Haha 1
Opublikowano

Trzeba jeszcze pryskać ściernisko na rozkład słomy. Najgorzej jak orzę się na razówkę, to na drugi rok wyoruję sie nie zgnitą słomę. 

Od 3 lat nie pryskam ze względu na suszę i to jest duży błąd. w sobotę po kukurydzy pryskałem. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v