Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
28 minut temu, ravoj napisał:

O kurde, fakt, zamawiam ,dzięki .

A co do nawozu czy pod orkę czy po, to każdy sieje jak uważa. Mi pasuje przed Wam po  i cacy. 

Księdzem nie jestem żeby mi wszyscy ślepo wierzyli. 

Oj, w tych czasach to nawet księdzu się nie wierzy 😁

20 minut temu, jahooo napisał:

Moim zdaniem lepsza od Ostrogi jest Wilejka

Fenomen>Wilejka>Ostroga jeśli chodzi o plon, a jeśli o zdrowotność to Ostroga>Fenomen>Wilejka

20 minut temu, jahooo napisał:

Moim zdaniem lepsza od Ostrogi jest Wilejka

Fenomen>Wilejka>Ostroga jeśli chodzi o plon, a jeśli o zdrowotność to Ostroga>Fenomen>Wilejka

Opublikowano
jahooo napisał:

dokładnie, napisz, jak ci wyszła spirella, sieję ją w tym roku

spirella koszona w tym samym czasie co jęczmień ozimy plon 6,5 t/ha gdzie inne odmiany 5-5.5 t, parametry też najlepsze miała

Opublikowano

I bardzo dobrze, kiedyś jak mu nie wierzyłeś to łeb ścinali albo na stos, tak się to rozlało  na cały świat. Toporem i mieczem nawracali i to słowa XIV wiecznego biskupa a nie moje. 

Religia służy, ale tylko funkcyjnym, żeby zdobytnio fizycznie się nie napracować. 

Opublikowano
12 godzin temu, ravoj napisał:

Przed orką, żeby głębiej i lepiej wymieszać a przede wszystkim pobudzać korzeń do głębszej penetracji na wypadek suszy. 

@Mostowiak pisałem już ale chyba nie kliknąłem, siałem dwa lata po fasoli tylko po talerzówce i było super, tylko niestety słoma i resztki zapychają zwykły siewnik i trzeba uważać. Tworzą się kupki, zapycha i znika rządek itp.  Tylko to mnie obecnie motywuje do orki, ale uwierz mi, że jak tylko ogarnę siewnik z redlicami  talerzowymi koniec z orką. Polon mimo tego partactwa był bardzo dobry. 

A i ja w tym roku zasiałem pszenicę po fasoli po talerzówce. Na płowiźnie się nie martwię. Bardziej ciekawy jestem jak sobie poradzi na borowinie. Zobaczymy.

Opublikowano

Słuchajcie, już trzy nieużytki  przerabiałem na pole, najpierw glifo, potem porządna talerzówka. Po jakimś czasie siew rzutowy rozsiewaczem zaprawionej pszenicy i płytka talerzówka. Trochę zwiększałem normę i tu co do kg nie ugadniesz. Zawsze rosła tam piękna równa pszenica z obsadą jak u Yutuberów Słomków, ( na pewno nie gorsza) a plon wprowadzał w osłupienie sąsiadów rolników, a  ich żony chciały mnie mieć za męża. 

Korci mnie kiedyś tak posiać po fasoli, żeby zaoszczędzić kupę czasu i paliwa. Jak już się odważę to Wam nie powiem, bo cały świat będzie o tym trąbił w agrowieściach. 

• Haha 1
Opublikowano

Siał ktoś Aureliusa, oścista ona jest z grupy elitarnej?? Na słabszym ph uciągnie? Myślałem o ostrodze która daje rade i na podobnym stanowisku 6-7 ton... a co powiecie o tej odmianie? Dodam że 4 klasa, glina, ph słabe, 3 tony kredy poszło, 300 kg npk...  mtn 44.4 98% kielkowanie... 

Opublikowano
9 godzin temu, ravoj napisał:

I bardzo dobrze, kiedyś jak mu nie wierzyłeś to łeb ścinali albo na stos, tak się to rozlało  na cały świat. Toporem i mieczem nawracali i to słowa XIV wiecznego biskupa a nie moje. 

Religia służy, ale tylko funkcyjnym, żeby zdobytnio fizycznie się nie napracować. 

To jak nie wierzysz w Boga i Kościół (podkreślę-grzeszny Kościół, bo i ludzie tacy są którzy go tworzą), to co ? W co wierzysz ? W byle co tak ? Szkoda mi takich... Tylko się modlić

Opublikowano
1 godzinę temu, fcbarcelonacule napisał:

To jak nie wierzysz w Boga i Kościół (podkreślę-grzeszny Kościół, bo i ludzie tacy są którzy go tworzą), to co ? W co wierzysz ? W byle co tak ? Szkoda mi takich... Tylko się modlić

Sorry ale muszę...

Jak słyszę takie pytania to mi się żal robi, modlić? Do kogo? Miliardy ludzi zginęło pod toporem z różną modlitwą na ustach, modląc się o cud o życie, inni modlą się w chorobach, inni z głodu w męczarniach, z kulą w udzie, z odłamkami w plecach. Większość zabiło, torturowało, cieło, paliło żywcem w imię boga, bóg usprawiedliwia każde wasze haniebne posunięcie, każde życie, każde cierpienie. 

Ja nie chcę mieć z Wami i waszymi bogami nic do czynienia, módl się o siebie i zostaw mnie w spokoju, ja sobie dam radę, potrafię wiele, ciężko pracuję, dużo się uczę, ale kapłani, biskupi i cała sekta beze mnie sobie nie poradzi. Jak wszyscy zaczną myśleć i zadawać pytania oni znikną, przepadną. Trzeba im głupich, wierzących, że coś tam po śmierci na nich czeka, bo każdy z nas boi się śmierci i łatwo umrzeć jak wierzysz w jakieś tam życie po śmierci. Sorry , nie ja. 

Kochany mój przyjacielu, istotą wiary nie jest zadawanie pytań, to nie szukanie odpowiedzi, to nie nauka, to nie badania, to tylko wiara. Nikt nie rodzi się zły, ale religia usprawiedliwia każde zabijanie. 

Żyjemy i jesteśmy częścią życia tej planety i pewnie innych odległych. Od zwierząt różnimy się tym, że nasze mózgi się rozwinęły najlepiej z innych gatunków i zaczęły rozważać i planować, analizować.  Te głupsze, przestraszone i ograniczone wymyśliły sobie bogów, te sprytne dobrze wiedziały jak to wykorzystać, żeby panować nad resztą. 

Przestałem chodzić do kościoła jak zacząłem czytać pismo święte i analizować historie  kościoła, rozwoju chrześcijaństwa, jak kapłanom i teologom,  z którymi piłem wódkę zacząłem zadawać pytania. 

Każdy kto się uczy i zadaje pytania staje się wrogiem kościoła, zresztą każdej religii. 

A Ty znasz historię swojego kościoła? Pogadamy na priv? Mam wiele pytań. 

• Like 4
  • Thanks 3
Opublikowano
56 minut temu, fcbarcelonacule napisał:

Kolego wyżej, rozwiń myśl

53 minuty temu, miwigos napisał:

Niech przetłumaczy na nasze, jesteśmy w Polsce

To bylo tak niecodzienne ze zastanawiam sie czy sarkazm czy nie. Tylko tyle i az tyle.

• Like 1
Opublikowano

"Ogólnie zalecana norma siewu tej odmiany to 225 – 375 r/m2 ( w zależności od klasy gleby i zakładanego poziomu agrotechniki)"

Normę wysiewu oblicza wg wzoru : (MTZ x obsada) / siła kiełkowania = ilość wysiewu w kg/ha.

Na przykład jakbyś chciał wysiać 350 szt/m2 i zakładając MTZ 45g i siłę kiełkowania 95%, to zalecana norma 166 kg.

Im grubsze ziarno tym więcej musisz wysiać.

Opublikowano

Pytanko : jakich odżywek dolistnych używacie?  Relacja... Cena jakość zawartość mikro makro. Jest coś co zdecydowanie polecicie ? Ja stosowałem yare kristalon. Worek był po ok 170 zł. Dziś ok 260. / Zastanawiam się nad  sensem ich zamawiania. Npk pod pszenicę odposcilem. 5000 zł na odżywki też mi się nie widzi płacić. Jak w rozsądnych pieniądzach zasilić roślinę ?

Opublikowano (edytowane)

Dr green zboża,a  na stres Quality i nie trać czasu szukać taniej i mocniej bo nie ma. 

I żeby nie było nie jestem żadnym jutuberem ani sprzedawcą. Po prostu mówię jak jest. 

Edytowane przez ravoj
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, ravoj napisał:

Dr green zboża,a  na stres Quality i nie trać czasu szukać taniej i mocniej bo nie ma. 

I żeby nie było nie jestem żadnym jutuberem ani sprzedawcą. Po prostu mówię jak jest. 

Jak ten Quality (około 600zł za 25kg) ma się np. do https://plantini.pl/nawozy-do-fertygacji/fosforan-monopotasowy-mkp-nova-peak-icl-25kg-49?gclid=EAIaIQobChMI3eny5q-l-gIVowV7Ch0iZgEdEAQYCiABEgK33_D_BwE + Aminoprim (360zł za 25 kg +140zł za 5l).

Co do drG. Zboża to mam jak najbardziej pozytywne doświadczenia- niemniej w tym roku się z odżywkami od nich ograniczyłem o połowę na rzecz sanego Aminoprima- też dość dobre efekty daje (tzn. na T1 drG a na T2 Amino, na części pól odwrotnie).

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, ravoj napisał:

Dr green zboża mieszałeś z prochlorazem podobno kisiel się robi?

Quality daje to coś i ile kg na ha w jednej dawce?

Edytowane przez Andpol
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Andpol napisał:

Dr green zboża mieszałeś z prochlorazem podobno kisiel się robi

W tamtym roku mieszałem i nie było problemu, w tym już był- może partia drG. z trochę innymi właściwościami się trafiła (skład podobny ale inne odczynniki do jego wytworzenia użyte) albo wina prochlorazu- przedtem był jak pamiętam użyty Prokarb teraz Faxer.

Kiedyś to łączyłem z większą ilością boru w zupce- im wyższa tym się bardziej warzyło, ale na 100% nie powiem co może być przyczyną.

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
Opublikowano

Ja stosuje plonvit z i r oczywiście z siarczanem magnezu i bór do rzepaku . Kupiłem jeszcze miesiąc temu po atrakcyjnej cenie. Używałem wcześniej kristalonu ale jego cena teraz powala. najtaniej teraz wychodzi plonvit jeśli chodzi o mikroelementy Polecam

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v