Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zrób tak jak pan jezus przykazał i daj te 450 prochlorazu i 300 fenpropidyny, tebu wywal bo i tak pewnie będzie za zimno i przestań kombinować jak koń pod gore, dopiero się śmiałeś że dla Ciebie dołożenie 200zł do kosztów to jest nic, a znów tniesz dawki do jakiś śmiesznych ilości 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

widze ze pamietliwy jestes bardzo.

A mozna to bezpiecznie mieszac z modus/windsar?

chodzo o fenpropidyne - bo prochloraz i tebu mieszałem bez problemu.

Edytowane przez Cheesburger
Opublikowano
3 godziny temu, Mostowiak napisał:

Tj przykład pszenica po grochu ,i pszenica po pszenicy,to samo nawożenie i ochrona 

1661629198709.jpg

U mnie też duża różnica ale u ciebie to tragedia . Nawożenie pszenicy po pszenicy o 60kg N na ha wyższa niż po jęczmieniu plonowanie niższe o 1,5t z ha  ale co dziwne ziarnko podobnie grube i parametry konsumpcyjne 78x300x 13,6  Myślę że to zasługa zbyt późnego T1 z powodu zimna

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Zigi94 napisał:

a co tam było wcześniej przed tym grochem i pszenicą? pH i zasobności takie same? bo wygląda jakbyś dokupił ziemi od sąsiada i połączył pola

Przed grochem też była pszenica , przed hondia była pszenica tylko oścista. Całość zdjęcia pszenica hondia zbiór 2022,

Wapnowanie takie samo na calosci

Edytowane przez Mostowiak
Opublikowano
4 godziny temu, Cheesburger napisał:

widze ze pamietliwy jestes bardzo.

A mozna to bezpiecznie mieszac z modus/windsar?

chodzo o fenpropidyne - bo prochloraz i tebu mieszałem bez problemu.

w tym roku było mieszane Regullo/Power Grain (0,2/0,35) + Tern (0,35) + Prokarb (0,8) + Ambrossio/Orius Extra (0,25/0,5) - nie było problemów, w poprzednim też Tern był mieszany z Windsarem i nie było problemu.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Panowie jak to jest z tą gęstością wysiewu w odpowiednim terminie?Planuję wysiać Euforię i mam wątpliwości co to wysiewy tych 300 nasion na metr.Nie będzie za rzadko?Gleba 2-3 klasa ,wysokie nawożenie.Trzymać się optymalnych norm czy zwiększyć?

Opublikowano

W optymalnym terminie to raczej i te 300 sztuk to aż zbyt dużo jak na gleby 2-3 klasy , chyba że ziemia jakaś specyficzna jak na przykład u mnie rędziny gdzie ziemi tak nie doprawisz jak na innych ziemiach czy wschody też są gorsze , więc u mnie minumum sieje 320 do 350 w terminie ok 1 pazdziernika 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Gerard123 napisał:

Panowie jak to jest z tą gęstością wysiewu w odpowiednim terminie?Planuję wysiać Euforię i mam wątpliwości co to wysiewy tych 300 nasion na metr.Nie będzie za rzadko?Gleba 2-3 klasa ,wysokie nawożenie.Trzymać się optymalnych norm czy zwiększyć?

Jak Ci wyjdzie 300 szt. roślin. Będzie idealnie. Dobrze się ta pszenica krzewi. Ale jeśli masz bałagan na polu siej więcej.

Edytowane przez Minkes
Opublikowano

słuchajcie a tarnogran r z borem 3 9 19 bedzie dobry pod pszenice bo pod czesc pszenicy mam polifoske plus a na mniejszej czesci pól musze dac wlasnie ten tarnogran bo juz polifosek nie ma a jak byly to ceny juz zaporowe , bo na tym tarnogranie pisze ze glownie pod rzepak itd i tak dam po 250 kg ha nie wiecej raczej 

Opublikowano

Wczoraj rozmawiałem ze znajomym to mówił że polifoska za droga i kupił nawóz pod rzepak za prawie 3 tys. Więc poszedłem zobaczyć to cudo i 3 N, 5P, 10K, 19S. Nie wiem co za nazwa bo na bb były tylko kartki przyczepione ze składem. 

• Like 1
Opublikowano

Żeby się jeszcze nie okazało że wapno z etykietą npk 🤭

Opublikowano
11 minut temu, poosa21 napisał:

Wczoraj rozmawiałem ze znajomym to mówił że polifoska za droga i kupił nawóz pod rzepak za prawie 3 tys. Więc poszedłem zobaczyć to cudo i 3 N, 5P, 10K, 19S. Nie wiem co za nazwa bo na bb były tylko kartki przyczepione ze składem. 

I pewnie przed składem jeszcze magiczne słowo "do" xD niedawno ktoś wrzucał takie cudo 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v