Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, yacenty napisał:

Moje obie opcje jesienne są w okolicy 110-120zł i na chwilę obecną nie szukam nic innego. Poza tym, że na jednym z pól wróce do kombinacji z pontosem - głównie po to aby zmienić expret-met i dff, bo już leci 3 rok

Nakładki to ja mam minimalne, bo opryskiwacz z GPSem, za to pięknie widać jak miałem źle ustawiony opryskiwacz

Photo_6554378_DJI_778_jpg_7590377_0_2022625163754_photo_original.jpg.jpg

Ale ujowe pole do roboty

• Root Admin
Opublikowano
miwigos napisał:

2 godziny temu, yacenty napisał:

Moje obie opcje jesienne są w okolicy 110-120zł i na chwilę obecną nie szukam nic innego. Poza tym, że na jednym z pól wróce do kombinacji z pontosem - głównie po to aby zmienić expret-met i dff, bo już leci 3 rok

Nakładki to ja mam minimalne, bo opryskiwacz z GPSem, za to pięknie widać jak miałem źle ustawiony opryskiwacz

Ale ujowe pole do roboty

po lewej jeszcze jest fest góra, ale kawałek 11ha robi swoje

Opublikowano
10 minut temu, zetorr6441 napisał:

Co myślicie o zaprawie Maxim power + optysil?

Objazdowa Firma która czyści i zaprawia robi właśnie tym za 460zl tona a z systiwa 840.

Własne nie wchodzą w grę 🙄

Warto ?

Zależy jak na to patrzysz.

Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, zetorr6441 napisał:

Objazdowa Firma która czyści i zaprawia robi właśnie tym za 460zl tona a z systiwa 840.

Warto ?

https://www.olx.pl/d/oferta/mobilne-czyszczenie-i-zaprawianie-zboza-cala-polska-dojazd-gratis-CID619-IDPPBXS.html

To jest ta firma?

Maxim power z systiva wydaje się być fajną opcją, ale szkoda, że nie mają kintoPlus.

Edytowane przez Ernst98
Opublikowano
11 godzin temu, zetorr6441 napisał:

Warto ?

Olej taka firmę która wymusza własne zaprawy. 

Przy nawozie donasiennym podstawa cynk i fosfor. 

Opublikowano (edytowane)

Wy tu o zaprawach a ja dziś żniwa b.kończyć całe 24 ary ale w magazynie już 2 tony C1 leży i kolejna tona zamówiona i w tym sezonie nie bawię się w czyszczenie zaprawianie pszenicy no chyba jak mi zabraknie kwalifikatu.

Edytowane przez Andpol
Opublikowano
11 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

C1 w tym roku nie mało kosztuje 

Ale przynajmniej będzie kwalifikat- jeden z sąsiadów kiedyś zasiał kwalifikat aby zebrać ziarno o wartości kwalifikatu, aby po sprzedaży tego kupić kwalifikat na następny rok. W tym roku powiększył stratę :) Ale jak kto lubi dokładać to co poradzić.

Opublikowano

Ja się ciągle zastanawiam, roboty z tym trochę jest, a nie ma komu, jedna odmiana była by trzeci rok, druga- drugi, no ale z drugiej strony trochę trzeba wyłożyć na kwalifikat, a koszty i tak duże, sam nie wiem :ph34r:

Opublikowano

Kiedyś tak robiłem , obecnie wszystko kwalifikat, przy siewie 230-250 roślin , nie warto swoje, jedynie po kuku bo póżno to więcej nasion trzeba

Opublikowano
23 minuty temu, jajonasz napisał:

Ja się ciągle zastanawiam, roboty z tym trochę jest, a nie ma komu, jedna odmiana była by trzeci rok, druga- drugi, no ale z drugiej strony trochę trzeba wyłożyć na kwalifikat, a koszty i tak duże, sam nie wiem :ph34r:

No właśnie nie ma komu u mnie w tym sezonie czyścić zaprawiać i C1 prawie na wszystko pójdzie. Można by zasiać nie czyszczonym ale to nie za bardzo znaczy się nie fachowo. Nasiona C1 kupiłem po 2700+przesyłka 220zł.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v