Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tez czytałem w necie o przepowiedniach szybszej wiosny, jeśli nie dosypie sniegu albo deszczu nie dopada to przy wczesnej wiosnie będziemy mieli suszę w maju...

ozime mam zasiane na działkach za wsią za lasem więc jeśli pogoda pozwoli to jadę z N wcześniej

Opublikowano

Toć może nawet 1 metr śniegu spaść, przyjedzie w maju 2 tygodnie upałów i z tego śniegu nic nie zostanie, i na piaskach wszystko wypali

4 minuty temu, Piffpaff napisał:

tez czytałem w necie o przepowiedniach szybszej wiosny, jeśli nie dosypie sniegu albo deszczu nie dopada to przy wczesnej wiosnie będziemy mieli suszę w maju...

ozime mam zasiane na działkach za wsią za lasem więc jeśli pogoda pozwoli to jadę z N wcześniej

Opublikowano
Jakub5080 napisał:

Witam

Nie orientujecie się czy w tym roku wypuszczą nas 15 lutego z azotem, bo zapowiada się wczesna wiosna i w marcu może być problem ?  

Przy tych cenach nawozu na pewno 😜

Opublikowano
18 godzin temu, yacenty napisał:

Długoterminowe prognozy są lekko naciągane, moim zdaniem nie ma sie co spieszyć, lepiej wziąć stoperan

Widzę że i firmy farmaceutyczne zaczynają się tu reklamować, nazwa produktu stoperan na tym forum już wymieniana kilkadziesiąt razy

• Haha 1
Opublikowano

Wg mitów starszych ludzi, jak są późno święta wielkanocne to i późno wiosna przychodzi 😃 

Jakby coś  to w tym roku dopiero 17 kwietnia 😅

Opublikowano
47 minut temu, Mareg napisał:

Wg mitów starszych ludzi, jak są późno święta wielkanocne to i późno wiosna przychodzi 😃 

Jakby coś  to w tym roku dopiero 17 kwietnia 😅

Te wszystkie mity i przesady to tak im się sprawdzają, że szkoda gadać...

Opublikowano
6 godzin temu, Kubawww napisał:

Te wszystkie mity i przesady to tak im się sprawdzają, że szkoda gadać...

W jednym miejscu się sprawdzi a w innym nie.

Póki co nasza Polsza jeszcze dość duża i zróżnicowana także pod względem klimatycznym.

Opublikowano

Panowie chce dac kizeryt w dawce 100 kg na ha w pszenicy i nie wiem jaki wybrac  nawóz na N1 azotowy: saletrosan 30 w dawce 200 kg czy saletre 200kg cena nawozów taka sama ? prosze o podpowiedz 

• Root Admin
Opublikowano
12 godzin temu, mich18 napisał:

w takim że kizeryt zawiera magnez a mam słabe zasobnosci 

Jasne, to jest bardzo dobry argument, ale sprawdz ile tej siarki potrzebujesz i przelicz koszt 1kg siarki. Może lepiej bedzie dać np 120kg kizerytu i wtedy saletrę niż kizeryt i saletrosan. Nie wiem jak dziś, bo nie sprawdzałem, ale koszt azotu w saletrosanie był dość wysoki na tle mocznika czy saletry.

Ja w zeszłym roku na jednym polu siałem saletrosan, na innym kizeryt i saletre, na jeszcze innym kizeryt i rsm, ale wszystko miałem zbilansowane i do tego były próby glebowe, łącznie z oznaczaniem poziomu siarki. Z plonów w sezonie 20/21 raczej jestem bardzo zadowolony. Raczej bo jeszcze nie sprzedałem całej pszenicy to w 100% nie wiem jak ona wyjdzie.

Opublikowano

próbowałem 0.8 priaxor i 0.6 tebu na eufori która jest podatna na rdze jak dobrze pamiętam to średnio byłem zadowolony bo widac było na flagowym grzyba ale juz przy 1l priaxor i 0.5 tebu też Euforia była czysta

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v