Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, Wicherek napisał:

Z jakiej prognozy Ty korzystasz ? na Podkarpaciu 19 kwietnia ma być 7 stopni  

Mam w telefonie taka pogodę sprawdza się w 98 % czy z opadami co do godziny to do 15 minut .

Od 21 kwietnia już ciepło tak miało być napisałem 19 mój błąd .

Opublikowano
13 godzin temu, Krzysiukov napisał:

No dobra więc co to jest waszym zdaniem ? Wszystko wyczyszczone dwuliścienne nic nie ma tylko to g... jest ;/ 

Miotla 2.jpg

Miotla 3.jpg

Miotla 4.jpg

Miotla.jpg

mam dokladnie to samo dziadostwo na polach gdzie bylo pryskane Quelexem

Opublikowano (edytowane)

Od dwuch lat pryskam Lancet plus i ten będzie 3 z tym że działka pod lucernę będzie rexade.

Przez dwa lata właśnie lucerny po pszenicach  strasznie słabo rosły i teraz wiem czemu.

Co do chwastów to pięknie wszystko czyści 

Glan co to za stacją?

Edytowane przez zetorr6441
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

15 kwietnia dziś , od 19 kwietnia bardzo ciepło te pszenice co pełzają wystrzelą błyskawicznie w źdźbło wegetacja nadrobi w kilka dni co zazwyczaj trawa tygodnie .

Mam tylko nadzieje ze azot gdzies nie zwial 😀

Ale ogolnie chyba Ci co czekali to maja bardziej zolte i mizerne te pszenice wiec moze bylo warto.

Zobaczymy na fakturze.

Opublikowano
11 godzin temu, yacenty napisał:

jak robiłem porównania to nie widziałem żadnej różnicy, oba produkty sa dobre. Nie pamietam, na jakich odmianach robiłem porównanie. W tym roku nie udało mi się kupić medaxa w październiku to kupiłem modus. Jęczmień zrobiłem medaxem a pszenice modusem.

Moim zdaniem 0.6 medaxa na pszenicę to extremalnie dużo. Mi się kojarzy ze w zaleceniach na pierwszą regulację pszenicy jest 0.4-0.5kg Ale niech sie wypowiedzą ci, którzy stosowali medax w tej odmianie.

A jaki robiłeś odstęp czasowy między pierwszym zabiegiem na skracanie a drugim przy medax ? 

Opublikowano
2 godziny temu, Czarek525 napisał:

Panowie, jakie adiuwanty stosujecie i polecacie ?

elvita normaton do obniżenia ph i lepszej przyczepności lub zastępczo proaqua, a do herbicydów tańszy faster z intermagu bo wiadomo tam nic nie zawyża ph nie trzeba go regulować

• Thanks 1
Opublikowano
8 godzin temu, miwigos napisał:

Siałem buraki , rzepak po nim inic nie działo się

To posadz sobie ziemniaki po Lancecie to zobaczysz co się będzie działo 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, kamil255 napisał:

@dlugin co takiego soe stanie?

Ziemniaki wyjadą ,będą rosły do pewnego etapu a później zacznie liście skręcać i przestaną rosnąć.Duzo zależy też od tego jaki był poprzedni rok czy mokry czy suchy czy pozostałości po Lancecie będą zalegały w glebie 

Edytowane przez dlugin
  • Root Admin
Opublikowano
8 godzin temu, Damianek20 napisał:

A jaki robiłeś odstęp czasowy między pierwszym zabiegiem na skracanie a drugim przy medax ? 

taki jaki wymagała sytuacja w polu - pierwsze kolanko i wychodzący liść flagowy - w naszych realiach to blisko 2 miesiące

Opublikowano
dlugin napisał:

13 minut temu, kamil255 napisał:

@dlugin co takiego soe stanie?

Ziemniaki wyjadą ,będą rosły do pewnego etapu a później zacznie liście skręcać i przestaną rosnąć 

Oby tak nie było bo w tym roku mam mieć po Lancecie.

• Sad 1
Opublikowano
10 godzin temu, Mark252a napisał:

Z tą prognoza to oszukali.mialy być mrozy  zimno na święta a tu cieplo,i.mozna było pryskać herbicydami.Zastanawia mnie czemu nikt nie mówi tu o zastosowaniu Lancet plus? Niszczy chwasty dwuliścienne i miotle przy jednym zabiegu.I raczej drogo nie wychodzi.

Za dużo chwastów przepuszcza 

Opublikowano
42 minuty temu, yacenty napisał:

taki jaki wymagała sytuacja w polu - pierwsze kolanko i wychodzący liść flagowy - w naszych realiach to blisko 2 miesiące

Ciekawe jaki był by efekt jak by dać po ok 3 tygodniach od pierwszego 

Opublikowano
2 godziny temu, dlugin napisał:

To posadz sobie ziemniaki po Lancecie to zobaczysz co się będzie działo 

Na pewno nie psadze, bo nie sadze, lancetem jedynie pryskam pszenice siane w listopadzie

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

To długi czas , u mnie teraz pokazuje się 1 kolanko , a 1- 10 czerwca zazwyczaj pszenica się kłosi , więc w 1.5 miesiąca od 1 kolanka do kłoszenia , to do pokazującego się liścia flagowego  pewnie niewiele ponad miesiąc

• Root Admin
Opublikowano

wiesz inaczej rośnie w marcu, inaczej kwietniu a inaczej w maju ;)

eh teraz patrzę że mnie poniosło. Z reguły 25-30.03. a flagowka to majówka;) pomyliłem trochę z wyjazdem z azotem. sorry

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v