Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Większość tutaj operuje pojęciem odżywki albo mikroelementy. Dając cokolwiek nie sposób oczekiwać efektów. Trzeba wiedzieć czego ile dać w jakiej fazie i wtedy można się efektów spodziewać. W przeciwnym razie to może być strata kasy.

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano
7 minut temu, yacenty napisał:

wcale nie, ale i ty tak wiesz lepiej ;)

SKoro myslsiz ze mzoe napadac na zapas  a potem np 2 meisiace suszyc a i tak zbierzesz 8t przeciez  dales 180Nto nie bede Cie wyprowadzal. 

Opublikowano

aha jeszcze jedno mi się przypomniało, a propos amino- w tym roku zaprawiłem pszenicę i tak samo równo wzeszła co po Systivi, tak samo się rozkrzewiła i wygląda obecnie tak samo na każdym polu (na od IVb do IIIa), nawet na górze piachu gdzie zawsze jest problem z rozkrzewieniem to teraz jest zielono- może to warunki, może w opór wody, może specyfiki zaprawy, może być że wszystko razem. Zobaczymy jak dalej będzie.

• Root Admin
Opublikowano
mds212 napisał:

7 minut temu, yacenty napisał:

wcale nie, ale i ty tak wiesz lepiej ;)

SKoro myslsiz ze mzoe napadac na zapas  a potem np 2 meisiace suszyc a i tak zbierzesz 8t przeciez  dales 180Nto nie bede Cie wyprowadzal. 

ja nie myślę, ja to wiem. mam dane pogodowe z 7 lat i już jest na tyle dużo danych ze statystyka nie kłamie. nie mieszkam na pustyni, gleba ma swoja pojemność i dziś wiem ile mogę dać nawozu w marcu. oczywiście może się zdarzyć coś czego jeszcze nie było, ale baza już jest bardzo dobra

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, mds212 napisał:

teraz moze padac do woli, przyjdzie susza z upałami maj czerwiec i po twojej wilgoci, no chyba ze mas zpola przy rzece

ja mam jedno pole przy rzece- najgorsze stanowisko ze wszystkich nic nie rośnie a wilgoć cały czas, a nawet klasa nie taka zła IVb. Stanowisko 500 metrów dalej również przy rzece acz to 0,5 metra wyżej, mimo klasy V i miejscami VI oddaje może nie więcej ale bardzo podobnie i stabilniej- mało tego chwastu mniej rośnie bo wiecznie susza.

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
Opublikowano
2 minuty temu, yacenty napisał:

ja nie myślę, ja to wiem. mam dane pogodowe z 7 lat i już jest na tyle dużo danych ze statystyka nie kłamie. nie mieszkam na pustyni, gleba ma swoja pojemność i dziś wiem ile mogę dać nawozu w marcu. oczywiście może się zdarzyć coś czego jeszcze nie było, ale baza już jest bardzo dobra

tak tylko woda idzie w dół bardzo durzy deficyt w źródłach widzę to po stawach no i od nie dawna widać to po rzekach 

Opublikowano
7 minut temu, mds212 napisał:

To jest możliwe . Bywają takie stanowiska.

• Like 1
Opublikowano

A u mnie co roku praktycznie caly kwiecien nie pada, potem w maju troche popada czewiec suszy i grzeje od polowy czerwca czesto jakies burze do 15 lipca i potem znowu suszy. Tylko dobre gleby nasa ratuja bo plony mimo tej pogody zbiera sie u nas niezle

Opublikowano
31 minut temu, Ulman napisał:

Większość tutaj operuje pojęciem odżywki albo mikroelementy. Dając cokolwiek nie sposób oczekiwać efektów. Trzeba wiedzieć czego ile dać w jakiej fazie i wtedy można się efektów spodziewać. W przeciwnym razie to może być strata kasy.

a wiesz jak to się ma do dobrych gleb ? i ciężkich z nawożeniem organicznym ? 

Opublikowano

Gdzie tej wody tyle?

Styczeń 13mm, grudzień 65mm. W pole można jechać.

Dziś ma cały dzień mżyć.

Opublikowano
37 minut temu, Agrest napisał:

Gdzie tej wody tyle

A choćby i u nas. Jak po ostatnim śniegu było jeszcze znośnie, tak teraz spadł jednego dnia, następnego stopniał i na dwa tygodnie do przodu pokazują cały czas na plusie i cały czas opady. Na polu już bagno wszędzie. Na pastwisku normalnie woda stoi w trawie

Opublikowano

Na plusie plus wiatr to parowanie duże, u mnie kałuży na polu nie znajdziesz😉

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v