Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano
Tomek90 napisał:

Bo metkonazol nie nadaje się na T1, cenowo i pod względem zwalczania chorób, lepiej go wrzucić na kłos tak jak Ulman wspomniał. 

Chcesz triazol? Protiokonazol czy tebukonazol ewentualnie przecież. 

Tomek, ale stosowaes i nie wychodzi czy teoretycznie z tabelek nie pasuje?

tytanowyJanusz napisał:

Jadąc na pakach Syngenty można zamienić triazole i na T1 dać mocne protio, a na T2 metko + azoksy

ale przecież protio nie działa jak jest zimno ;) a jak robimy t1 to zwykle jest zimno ;)

Opublikowano
SawekBraczyk napisał:

Ławrenowicz , TopFarms i swój zaprawiony to te są dobre . Najgorszy syf to z Kielc był . 

A co Ty, na południu nie masz dostępu do solidnego mat. siewnego, tylko od jakiegoś chadziaja z północy Polski kupujesz ???

Opublikowano
14 minut temu, yacenty napisał:

Tomek, ale stosowaes i nie wychodzi czy teoretycznie z tabelek nie pasuje?

ale przecież protio nie działa jak jest zimno ;) a jak robimy t1 to zwykle jest zimno ;)

Nie stosowałem i nie będę puki sa lepsze opcje. 

Żeby to coś miało sens w pierwszym zabiegu to istniałoby na wykresach hgca. 

Metkonazol też triazol. 

Opublikowano
1 godzinę temu, SawekBraczyk napisał:

Jeszcze Armand też handlował . 

Tak arnand spoko handlarz , z moich okolic . Zamówiłem 1.5 tony euforii kiedyś to przyjechały 3 worki każdy z innej centrali 

Opublikowano
37 minut temu, yacenty napisał:

po rzepaku i po fasoli to można to zrobić bardzo dobrze dużo taniej.

Co proponujesz? 

4 minuty temu, Tomek90 napisał:

Nie stosowałem i nie będę puki sa lepsze opcje. 

Możesz napisać te lepsze opcje? 

Póki co, w pszenicy po pszenicy nastawiam się na kombinację Unix + fenpropidyna. Zastanawiam się co dać na jęczmień ozimy po zbożu i na pszenicę po strączkach.

Opublikowano
12 minut temu, boogie7 napisał:

A co Ty, na południu nie masz dostępu do solidnego mat. siewnego, tylko od jakiegoś chadziaja z północy Polski kupujesz ???

Raz tylko kupowałem i więcej nie zamierzam . Teraz kupuje z firmy gdzie w nawozy się zaopatruje . 

Opublikowano

To co polecacie na t 1 ? Po zbozach u mnie musi być unix , bo zastosowałem go w tym roku i już praktycznie wyeliminowałem te czarne puste kłosy . Tylko ze ja leciałem unix 0.5 + tern 0.4 gdzieś na początku strzelania w źdźbło a do skracania na 1 kolanko dodałem protiokonazol , ze względu na temperaturę . W tym roku właśnie myślałem poleciec t 1 pakiem od syngenty z metko , bo myślałem ze oryginalny metko będzie działał lepiej niż protio z jakiejs firmy krzak bo chyba nie ma czystego protio z dobrych firm . 
co jak nie triazole przy t1?

Opublikowano
53 minuty temu, SawekBraczyk napisał:

U mnie na półce w tym roku Duet na Start czeka . Zeszły rok był Unix , tebu i Fenpropidyna .  T2 będzie Priaxor z Protio i T3 Tebu z Metkonazol . 

Ile dawałeś Unixa, tebu i fenpropidyny na T1 a na T2 ile priaxor a ile protio? 

Opublikowano (edytowane)

To zrób powtórkę tej wersji z unixem. 0,6 + 0,3 tern + 0,5 ja używałem promino z helmu. Z paku metkonazol wypakuj i zostaw na kłos 

Edytowane przez STIG13
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, masa24 napisał:

W tym roku właśnie myślałem poleciec t 1 pakiem od syngenty z metko , bo myślałem ze oryginalny metko będzie działał lepiej niż protio z jakiejs firmy krzak bo chyba nie ma czystego protio z dobrych firm . 

Nie patrz na to. Protiokonazol to protiokonazol, wszystkie mają taką samą formulacje. Jak chcesz porównywać triazole to poszukaj sobie tabel HGCA 

Syngenta w Amistar pro pak ma Pecari  które produkuje Globachem, Syngenta to pcha w podełeczko ze swoim brandem

Edytowane przez tytanowyJanusz
Opublikowano
33 minuty temu, masa24 napisał:

To co polecacie na t 1 ? Po zbozach u mnie musi być unix , bo zastosowałem go w tym roku i już praktycznie wyeliminowałem te czarne puste kłosy . Tylko ze ja leciałem unix 0.5 + tern 0.4 gdzieś na początku strzelania w źdźbło a do skracania na 1 kolanko dodałem protiokonazol , ze względu na temperaturę . W tym roku właśnie myślałem poleciec t 1 pakiem od syngenty z metko , bo myślałem ze oryginalny metko będzie działał lepiej niż protio z jakiejs firmy krzak bo chyba nie ma czystego protio z dobrych firm . 

Oryginał metko to Caramba, reszta daleko za murzynami. 

Opublikowano
masa24 napisał:

Plexeo od Syngenty, to tak jak ktoś już wspominał, metkonazol od Globachem.. czyli Sirena. Dla Syngenty - Plexeo, dla Adamy - Poleposition, dla Agrii - Conatra, dla Cortevy - Turret. Wszystko jeden kij.

Tomek90 napisał:

33 minuty temu, masa24 napisał:

Oryginał metko to Caramba, reszta daleko za murzynami. 

Teraz jako Simveris, bądź Aspire. Nie wiem czy jest jeszcze dostępny jako Caramba...

Opublikowano (edytowane)

.

W sumie Aspire powinno być to samo co Caramba. Też produkt BASF, tak jak Simveris, tylko ten drugi dostępny chyba tylko wraz z mefentriflukonazolem, jako Revytop

Edytowane przez boogie7
  • Root Admin
Opublikowano

Najtańszy ze sprawdzonej firmy.

Nie narzekam na metko w t1. Nie jest to mój środek pierwszego wyboru ale z różnych paków miałem go baardzo dużo, więc zamiast kupować nowy tebukonazol czy nowy protiokonazol dałem do t1 stary metko. w kombinacji z cyprodynilem i fenpropidyną, albo prochlorazem i fenpropidyną sprawił ze przez miesiąc było czyściutko - gdyby nie działał byłoby czyściutko? Nie sądzę, no ale skoro z tabelek wynika co innego to pewnie miałem fuksa

Opublikowano
Tomek90 napisał:

Jak jeden kij to brac metko 120 tke albo tebukonazol 430 czy 500 tke 🕵️♂️

A jest takowy ? "setkę" ma Inviggo, ale 120 jeszcze nie spotkałem 🤔 To tak samo jak było dawniej z tebukonazolem.. ku.wa, panie... tylko Horizon ! wszelakie Oriusy, Syriusy, to o kant .upy rozbić !!! Jak Horizon z rynku zniknął, to teraz "ale panie... to jest Orius, a nie jakaś tam podróba" 😆

SawekBraczyk napisał:

Ja kupił Micosar z Ciech , Metkonazol . Tak to tez brałem Plexeo wcześniej . Jeden kij . 

Mikosar masz w formulacji SL, czyli w tej "bardziej" prawilnej, a Plexeo czy Sirena to EC 😉

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v