Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

100 roślin , to może być 600-700 kłosów , jak będzie duże mtz , to 8 ton może być

Opublikowano
Dnia 9.12.2022 o 12:51, jahooo napisał:

ja stosuję unix i prochloraz na T1 - to źle ?

Ja powiem tak mieszałem unix z protiokonazolem i tern i robiłem innymi gotowymi produktami nie tanimi to unix jest warty swojej ceny jest czysto 

Opublikowano
6 minut temu, Marcin34 napisał:

Ja powiem tak mieszałem unix z protiokonazolem i tern i robiłem innymi gotowymi produktami nie tanimi to unix jest warty swojej ceny jest czysto 

W jakich dawkach ?

Opublikowano
11 minut temu, Marcin34 napisał:

monkultura zbożowa ?

Opublikowano
2 godziny temu, poosa21 napisał:

Modus w dawce 0,3l ale tylko orginał, w tym roku na jeczmień dawałem Modus i modan i efekt lepszy przy modusie.

@galan99 jak znajde stare zdjecie to ci pokaze jak wyglądała pszenica po zimie w ilości ponizej 100 roślin na m2 a mimo to było 6t.

1 godzinę temu, galan99 napisał:

Nie gadamy o rozkrzewianiach .

Tylko o kłosach 80 do 100 na 1m i plon z tego 6 ton z tego ma być .

Przecież wyraznie wcześniej do tego postu powyżej się odniosłeś , a jak każdy widzi pisze wyrażnie że było roślin poniżej 100sztuk , a nie ma mowy o ilości kłosów , bo kłosów moglo być pewnie z 400 sztuk

Opublikowano

triazol, triazol + fenpropidyna......, sam prochloraz w odpowiedniej dawce.... wszystko zależne od pogody i budżetu, a dokładnie temperatury  oraz stanu fitosanitarnego plantacji.....

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

100 obsady na 1 m i dało 6 ton ? .

Jakie   było ziarno 1x 5 zwykłego by musiało być .

jak masz dobrą kulturę i dobre pole  to tylko niska obsada 

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, taux napisał:

triazol, triazol + fenpropidyna......, sam prochloraz w odpowiedniej dawce.... wszystko zależne od pogody i budżetu, a dokładnie temperatury  oraz stanu fitosanitarnego plantacji.....

Mógłbyś jaśniej , bo po co triazol, triazol +fenpropidyna , skoro jeśli już iść w podstawę żdzbła w triazole , to starczy triazol + fenpropidyna , bez drugiego triazola 

Opublikowano
Dnia 9.12.2022 o 09:15, malinalbe napisał:

moim zdaniem jest lepszy duett na start stosowałem w tamtym roku i byłem zadowolony. Stosowałem w zwiększonych dawkach i tak jak etykieta zaleca i nie widziałem różnicy więc poco lać więcej. plusem jest przystępna cena duettu

Moim zdaniem lepszy jet medax ponieważ działa nie zależnie od temperatury wiadomo że cena jego powala .Ja stosowałem 0,6 kg ha . Modus też się sprawdza ale trzeba żeby było ciepło to działa wtedy tak jak powinien a z pogodą jest różnie.

Dzięki za odpowiedz.

A co wybrać na T2/T3?

Opublikowano

Na ten moment to triazole bo temperaturowo się spiszą i dobre będą w tej fazie. Rozsądnym będzie poczekać z decyzją do momentu robienia T2 bo będzię wiadomo co się dzieje na polu i co jest największym problemem (na rdze proponują azoksy, na mączniaka fenpropidyna). Wszystko i tak zależy od budżetu i spodziewanego plonu (jak ma być duży to warto zrobić lepszą ochronę).

Stosował ktoś flufenacet w dawce 250g/ha ? Nie było niepożądanych objawów w pszenicy? Dawka wyższa od zalecanych ale podobno zwalcza wyczyńca jesienią

Opublikowano
Jaro55nt napisał:

Dzięki za odpowiedz. A co wybrać na T2/T3? na t3 dawałem korazzo w dawce 1l i protendo 0,4 l na ha. Zabieg miał iść na t2 ale było sucho i wszystko się po musiałem pozmieniać bo na t 3 miał iść protendo i tebukonazol a na t 2 korazzo.

Opublikowano

moim zdaniem jest lepszy duett na start stosowałem w tamtym roku i byłem zadowolony. Stosowałem w zwiększonych dawkach i tak jak etykieta zaleca i nie widziałem różnicy więc poco lać więcej. plusem jest przystępna cena duettu

Moim zdaniem lepszy jet medax ponieważ działa nie zależnie od temperatury wiadomo że cena jego powala .Ja stosowałem 0,6 kg ha . Modus też się sprawdza ale trzeba żeby było ciepło to działa wtedy tak jak powinien a z pogodą jest różnie.

Medax Max też działa w zależności od temperatury. Prohexodian od niżej, tak. Ale druga część to trineksapak więc warunki jak dla moddusa. Temperatura to jedno, ważniejsze operacja słoneczna.

Opublikowano
STIG13 napisał:

Medax Max też działa w zależności od temperatury. Prohexodian od niżej, tak. Ale druga część to trineksapak więc warunki jak dla moddusa. Temperatura to jedno, ważniejsze operacja słoneczna.

więc obie substacje się uzupełniają

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v