Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mamy tzw piaski gliniaste lekkie średnie i mocne. klasa 3 b i 4 a. myślę,że wymywanie azotu zapewne jest, pewnie tak 10% rocznie ucieknie. dostaje się do wód gruntowych, powierzchniowych i powoduje przerastanie roślinnością zbiorników,kanałów. na ciężkich glebach tego problemu pewnie nie ma, a jaka musiałaby być przepuszczalna gleba, by uciekło powyżej 10%, to temat dla gleboznawstwa :).

Opublikowano

Kwestia podglebia. W moim terenie od gleby średniej wymywanie nie zachodzi. Nawet jeśli coś się przemieści głębiej to jest podnoszone przez rośliny do góry. Badania kilku głębokości to potwierdzają.

• Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, oregano napisał:

I tu się nie zgodzę, posiej saletrę na n2 w dogodnych warunkach i po 2-3 dniach widać jak pszenica robi się ciemniejsza. To co ksiądz kropidłem pokropił czy saletra działa? 2-3 dni to różnie można interpretować, ale dla mnie to jest "natychmiast".

W tym roku opryskiwacz mi się rozkalibrowal i poszło na pszenicę 500l rsm 28 na raz i wyszło na to że najlepsza pszenica była na tym kawałku 

Opublikowano
tommy66692 napisał:

3 godziny temu, oregano napisał:

I tu się nie zgodzę, posiej saletrę na n2 w dogodnych warunkach i po 2-3 dniach widać jak pszenica robi się ciemniejsza. To co ksiądz kropidłem pokropił czy saletra działa? 2-3 dni to różnie można interpretować, ale dla mnie to jest "natychmiast".

W tym roku opryskiwacz mi się rozkalibrowal i poszło na pszenicę 500l rsm 28 na raz i wyszło na to że najlepsza pszenica była na tym kawałku 

Ja chyba na wiosnę będę lał na raz RSM. 110-115 N. W poprzednich latach dawałem 140N ale dzieliłem.

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

Tez będę lał rsm nowo zmodernizowanym opryskiwaczem to też może wyjść smiesznie :P

Komputera nie masz w opryskiwaczu

Opublikowano

Masz dzialke np. 2 ha wlej wode ustaw 200 l i sprawdż czy dobrze  pryska , nic nie kosztuje

• Root Admin
Opublikowano

wiem wiem, kalibrację komputerowa przeszedł ale teraz przepływomierz elektromagnetyczny to powiem rsm liczyć jak wodę czyli bez żadnych przeliczników ;)

Opublikowano

Panowie mam pytanko mam rzadką pszenice oz. i chciałbym ją na wiosnę dokrzewić i wstępnie na to dokrzewianie mam zaplanowane 0.8l CCC mikro blue N(ale nwm czy tym sam solo nie polece)  Krzem i azoplon czyli gdzieś 5kg ha i moje pytanie na t1 planuje też zastosować CCC ale 1l ha i 0.3 moddusa mogę tak zrobić ? Nie zaszkodzi tyle ccc na ha ? powiem szczerze do tej pory nie dokrzewiałem ale aktualnie z tego co widzę masakrycznie rzadko mam to wszystko więc muszę to nadrobić rozkrzewieniami a dodam na 1 strzał idzie saletra ok 200 kg ha. (pytanie no tylko czy mogę tak z tym ccc szaleć ...

Opublikowano

BlueN nie będzie miał żadnego wpływu na krzewienie. Krzem też nie będzie miał na to wpływu. Dałbym go nieco później. CCC 0,5-0,7. Z racji temperatur siarczan miedzi, manganu i cynku 

• Like 1
Opublikowano
Palmusny napisał:

Panowie mam pytanko mam rzadką pszenice oz. i chciałbym ją na wiosnę dokrzewić i wstępnie na to dokrzewianie mam zaplanowane 0.8l CCC mikro blue N(ale nwm czy tym sam solo nie polece)  Krzem i azoplon czyli gdzieś 5kg ha i moje pytanie na t1 planuje też zastosować CCC ale 1l ha i 0.3 moddusa mogę tak zrobić ? Nie zaszkodzi tyle ccc na ha ? powiem szczerze do tej pory nie dokrzewiałem ale aktualnie z tego co widzę masakrycznie rzadko mam to wszystko więc muszę to nadrobić rozkrzewieniami a dodam na 1 strzał idzie saletra ok 200 kg ha. (pytanie no tylko czy mogę tak z tym ccc szaleć ...

Co znaczy "rzadka" ? jaka obsada ? jaka odmiana ?

Opublikowano
1 godzinę temu, Palmusny napisał:

saletry mało

Opublikowano

no to tylko 1 strzał saletry idzie 200 kg później mocznik. patrasa mam ale w tym roku to juz wgl rzadka obsada ale to nie powiem ile szt/m2 bo cieżko to oszacować... mi chodzi tylko o to czy sobie strzału w kolano tym ccc nie zrobię bo i tak na t1 będzie ccc szło i wiadomo siarczan magnezu itp

Opublikowano
30 minut temu, STIG13 napisał:

Jak ruszy wegetacja, korzenie będą miały ~3cm nowych przyrostów dać. Potem poprawione nic się nie stanie. 

Siane na oko czy jak że trudno oszacować 

śnieg siane 350 szt/m2 jednak część mi ptactwo wyjadło a drugi czynnik gruda- susza i brak agregatu do bezorki i ciezko bylo pole doprawić tak sucho na beton...

Opublikowano
13 godzin temu, Palmusny napisał:

no to tylko 1 strzał saletry idzie 200 kg później mocznik. patrasa mam ale w tym roku to juz wgl rzadka obsada ale to nie powiem ile szt/m2 bo cieżko to oszacować... mi chodzi tylko o to czy sobie strzału w kolano tym ccc nie zrobię bo i tak na t1 będzie ccc szło i wiadomo siarczan magnezu itp

Ale pamiętaj że ccc jest fajne, tylko nie moze być sucho bo wtedy więcej zaszkodzisz niż pomożesz, a wiec z góry nie przewidzisz czy litr będzie dobrze czy moze 0,5l tylko będziesz mógł zastosować, ja u siebie na normalna regulacje daje 0,8ccc+0,3 modus, 0,8CCC + 0,4 medax max

Opublikowano

Ktoś tu kiedyś na forum stosował taka mocna regulacja ze na pierwsze kolanko czy nawet trochę wcześniej 0,8CCC , drugie kolanko 1l . Nie pamietam ale dwie albo 3 regulacje robił i pszenica była super wyregulowana i równiutka . 

Opublikowano (edytowane)

Pytanko.... Czy stosuje ktoś wapno sypkie ( w tym przypadku nordkalk standard cal ) wiosną na zaorana ziemie? Zastanawiam się czy tak wypada. Rozsiać i powiedzmy po tygodniu, dwóch zasiać jęczmień. Po jęczmieniu będzie rzepak

Edytowane przez jezyk_nh
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v