Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, warchest napisał:

do kiedy maksymalnie mozna siac pszenice bo kukurydza stoi na polu bo mokra , mam pszenice artist chce siac po 270 kg ha mam nadzieje ze gdzies w polowie listopada zasieje

raz w grudniu siałem w lutym wzeszła

Opublikowano (edytowane)

Praktykowałem swoje zupki gdzie było było około 1l/100kg i max 1,2l/100kg i było dobre. Zaprawione i godzinę potem wsypywane do siania. Ale takie odleżane 2 dni w worku też się normalnie siało.

Ja tam chemię mam na ten rok już kompletną- ale i tak jej nie zużyję jak co roku bo zawsze coś zostanie.

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
Opublikowano

Ja w tym roku odpuszczam zakupy, Azot na ten sezon co się skończył kupiłem rok wcześniej i w części worków z saletra zrobiła się mąka, może pech taka partia ale nigdy więcej nie kupię N rok wcześniej. Wstrzymam się do styczeń Luty co będzie i po ile będzie. A jeśli chodzi o chemię to będę kupował dopiero kilka dni przed zabiegami. Całkiem inna strategia niż do tej pory ale kij wie co to będzie i ile co będzie kosztowalo

Opublikowano
Ernst98 napisał:

2 godziny temu, d4rek napisał:

ja dziś jade RGT Specjalist 170kg C1 zobaczymy co to, a siać oby z kiełkowało przed zimą 

Bardzo fajna odmiana

podobno RGT Treffer jest fajną odmianą. U znajomego takiego że tak powiem obszarowca sypała lepiej jak Patras. Miałem kupić od niego na cześć pola ale jednak posiałem swoją Kariatydą wszystko. Sąsiad ma kupiona tą odmianę od tego obszarowca więc będę obserwował jak ona będzie wygladała. Może w przyszłym roku zakupie.

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

będzie porównanie, bo posiałem 4 odmiany na jednym kawałku

Tęż mam na 1 kawałku 3 odmiany bo lepiej porównać .

10 godzin temu, logan3512 napisał:

Jeszcze nie jest tak późno na pszenicę  ja dwa lata temu siałem 11 listopada i była tylko troszkę rzadka 

Zeszłym roku było sucho i wschodziła dopiero w Listopadzie , a posiana była w październiku .

Opublikowano

Prosze o podpowiedzi.

Pszenica faza 2 liścia. Do zastosowania Quelex pak lub Expert+DFF. Prawie przez cały dzień jak dzisiaj rośliny są mokre lub wilgotne.

Planowany zabieg jutro po południu lub czwartek. Niestety we czwartek mogą zdażyć się przymrozki.

Jechać jednym z powyzszych środków czy czekać do wiesny???

Opublikowano
51 minut temu, Agra napisał:

Prosze o podpowiedzi.

Pszenica faza 2 liścia. Do zastosowania Quelex pak lub Expert+DFF. Prawie przez cały dzień jak dzisiaj rośliny są mokre lub wilgotne.

Planowany zabieg jutro po południu lub czwartek. Niestety we czwartek mogą zdażyć się przymrozki.

Jechać jednym z powyzszych środków czy czekać do wiesny???

Odczekaj i po przymrozki z dzień, dwa aby rośliny/chwasty odżyły  i w dzień minimum 8 od tyłu działa dff jak pamiętam nie wiem jak expert z temp, ja daję ctu i chlorosf.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v