Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powinien dać radę ale przy takiej pogodzie trudno powiedzieć i zależy jaki duży rzepak

Opublikowano
1 godzinę temu, WiesiekTraktorzysta napisał:

Jak ten Quality (około 600zł za 25kg) ma się np. do https://plantini.pl/nawozy-do-fertygacji/fosforan-monopotasowy-mkp-nova-peak-icl-25kg-49?gclid=EAIaIQobChMI3eny5q-l-gIVowV7Ch0iZgEdEAQYCiABEgK33_D_BwE + Aminoprim (360zł za 25 kg +140zł za 5l).

Co do drG. Zboża to mam jak najbardziej pozytywne doświadczenia- niemniej w tym roku się z odżywkami od nich ograniczyłem o połowę na rzecz sanego Aminoprima- też dość dobre efekty daje (tzn. na T1 drG a na T2 Amino, na części pól odwrotnie).

Ten fosforan monopotasowy co ma niby 52 % fosforu to ma  rozpuszczalnego fosforu (przyswajalnego )ma tylko 22.7  i podobni z potasem  ..... Czy tak ?   

Ile tego dawałeś na ha ? Jakoś super to to chyba nie wychodzi

Opublikowano

Ok dzięki a jeszcze takie pytanie mam soję miała zejść pod koniec września ale po pogodzie widzę że pewnie to będzie październik która z tych odmian będzie najlepsza na późny siew activus,fakir, euforia.

Opublikowano
1 godzinę temu, jezyk_nh napisał:

Ten fosforan monopotasowy co ma niby 52 % fosforu to ma  rozpuszczalnego fosforu (przyswajalnego )ma tylko 22.7  i podobni z potasem  ..... Czy tak ?   

Ile tego dawałeś na ha ? Jakoś super to to chyba nie wychodzi

Nie dawałem tego fosforanu, nie dawałen też Quality stąd pytanie jak to się ma jedno do drugiego...

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, WiesiekTraktorzysta napisał:

Nie dawałem tego fosforanu, nie dawałen też Quality stąd pytanie jak to się ma jedno do drugiego...

Dla mnie lepszych nie ma, chodzi o teorię w składzie - aminokwasy i teoretyczną przyswajalność plus waga czystego składnika. Niby nie czyste chelaty ale już blisko. Nigdy nie robiłem testów, bo fanatykiem odżywek nie jestem. Tylko siarczan, mocznik i mikro u mnie wchodzi w grę. Reszta to efekt placebo. 

3 godziny temu, malinalbe napisał:

Ja stosuje plonvit z i r oczywiście z siarczanem magnezu i bór do rzepaku . Kupiłem jeszcze miesiąc temu po atrakcyjnej cenie. Używałem wcześniej kristalonu ale jego cena teraz powala. najtaniej teraz wychodzi plonvit jeśli chodzi o mikroelementy Polecam

Plonvit jest lipny, skład słaby i nigdy 1l nawozu w cieczy  nie dorówna składem proszkowi. Kiedyś czytałem, że technicznie jest to niewykonalne. 

Na mój 1kg proszku trzeba 5l Twojego plonvitu. I Powiedz mi co Ci da 195g azotu w tym płynie? Kiedy nieraz po 10kg mocznika (4kg czystego N) dopiero różnicę widać. 

Edytowane przez ravoj
Opublikowano

Ja wole dać wiiosna miedż i mangan, molibden i do T2 cynk,molibden i troszke boru , tanio i to co potrzeba

Opublikowano
18 godzin temu, ravoj napisał:

Sorry ale muszę...

Jak słyszę takie pytania to mi się żal robi, modlić? Do kogo? Miliardy ludzi zginęło pod toporem z różną modlitwą na ustach, modląc się o cud o życie, inni modlą się w chorobach, inni z głodu w męczarniach, z kulą w udzie, z odłamkami w plecach. Większość zabiło, torturowało, cieło, paliło żywcem w imię boga, bóg usprawiedliwia każde wasze haniebne posunięcie, każde życie, każde cierpienie. 

Ja nie chcę mieć z Wami i waszymi bogami nic do czynienia, módl się o siebie i zostaw mnie w spokoju, ja sobie dam radę, potrafię wiele, ciężko pracuję, dużo się uczę, ale kapłani, biskupi i cała sekta beze mnie sobie nie poradzi. Jak wszyscy zaczną myśleć i zadawać pytania oni znikną, przepadną. Trzeba im głupich, wierzących, że coś tam po śmierci na nich czeka, bo każdy z nas boi się śmierci i łatwo umrzeć jak wierzysz w jakieś tam życie po śmierci. Sorry , nie ja. 

Kochany mój przyjacielu, istotą wiary nie jest zadawanie pytań, to nie szukanie odpowiedzi, to nie nauka, to nie badania, to tylko wiara. Nikt nie rodzi się zły, ale religia usprawiedliwia każde zabijanie. 

Żyjemy i jesteśmy częścią życia tej planety i pewnie innych odległych. Od zwierząt różnimy się tym, że nasze mózgi się rozwinęły najlepiej z innych gatunków i zaczęły rozważać i planować, analizować.  Te głupsze, przestraszone i ograniczone wymyśliły sobie bogów, te sprytne dobrze wiedziały jak to wykorzystać, żeby panować nad resztą. 

Przestałem chodzić do kościoła jak zacząłem czytać pismo święte i analizować historie  kościoła, rozwoju chrześcijaństwa, jak kapłanom i teologom,  z którymi piłem wódkę zacząłem zadawać pytania. 

Każdy kto się uczy i zadaje pytania staje się wrogiem kościoła, zresztą każdej religii. 

A Ty znasz historię swojego kościoła? Pogadamy na priv? Mam wiele pytań. 

Mógłbym do prawie każdego Twojego zdania się przyczepić, ale po co mi to ? Nie leży w moim interesie kogokolwiek podburzać. Za rozmowę podziękuję, 9/10 osób ma podobne poglądy także wiem jaka by to była rozmowa. Pozdrawiam

• Thanks 1
Opublikowano

Witam,

Zakupiona działka poniżej analiza gleby.

Pytanie jak odnieść się do zawartości azotu z tej analizy. Pierwszy raz wykonałem takie badanie.

Siana będzie pszenica.  Ph wiem za rok będzie wapno.

GO.jpg

Opublikowano (edytowane)

Coś te wyniki jakieś wysokie , chyba że jakieś inne jednostki pisane , bo taki potas to już od 20mg/l ziemi jest wynik wysoki , to u ciebie by wychodziło że potasu i magnezu ze2-3 lata nie trzeba sypać i fosfor też można minąć z 1-2 lata, chyba że jak mówiłem jakaś inna skala podana , azot to yacenty ci to rozszyfruje , bo często robi

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
56 minut temu, miwigos napisał:

Ja wole dać wiiosna miedż i mangan, molibden i do T2 cynk,molibden i troszke boru , tanio i to co potrzeba

Cenię 🙂... Ja do zupek z poszczególnymi mikroelementami jeszcze nie dorosłem może się kiedyś zdecyduje, jak narazie składzik na chemię mam już zbyt ciasny aby robić osobną półkę na odżywki- po jednym powiękaszaniu już a mimo to miejsca brakuje 😁). 

Jeden eksperyment teraz to zrobienie teoszeczkę innych zupek do zaprawiania na różne pola- trzy różne (tj. zupka tamtegoroczna, dodane aminokwasy do tamtegorocznej zupki i tamtegoroczna zupka z Systivą). W teorii obie ostatnie zupki powinny dać lepszy i dłuższy korzeń z przełożeniem na plony szczególnie na bardziej trefnych stanowiskach.

Opublikowano
2 godziny temu, Agra napisał:

Witam,

Zakupiona działka poniżej analiza gleby.

Pytanie jak odnieść się do zawartości azotu z tej analizy. Pierwszy raz wykonałem takie badanie.

Siana będzie pszenica.  Ph wiem za rok będzie wapno.

GO.jpg

Ta analiza jest wykonana metodą ogrodniczą a powinna być polową. Ph w wodzie a powinno być w chlorku potasu

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, slawek2209 napisał:

Boxer 2 l+ DFF 0,25 l poradzi sobie z samosiewami rzepaku ?

u mnie 2,5l + 0,2 wyczyscil

A co do odzywek dr green + siarczan magnezu tez sie wymieszal a podobno z manganem nie miesza sie. chyba ze malo manganu jest w greenie.

Edytowane przez Cheesburger
Opublikowano (edytowane)

Z tego co wyczytałem większość poleca dr green na micro. I każdy pisze siarczan magnezu, możecie polecić jakiś konkretny sprawdzony produkt? Czy taką mieszankę można uzupełnić o t1 np input triple?

Edit:

a jeszcze zapomniałem, macie jakiś nawóz donasienny sprawdzony? Primus B się sprawdzi?

Edytowane przez alandil
Opublikowano
46 minut temu, logitech55 napisał:

Ta analiza jest wykonana metodą ogrodniczą a powinna być polową. Ph w wodzie a powinno być w chlorku potasu

Też mi coś nie pasował ten wydruk

Opublikowano (edytowane)

Tak. To analiza ogrodnicza. Prosiłem o zbadanie Nmin . No i Pani zaznaczyła ogrodniczą. 

Czy można te wyniki zastosować jakoś w rolnictwie??

Edytowane przez Agra
Opublikowano
11 godzin temu, ravoj napisał:

Dr green zboża,a  na stres Quality i nie trać czasu szukać taniej i mocniej bo nie ma. 

I żeby nie było nie jestem żadnym jutuberem ani sprzedawcą. Po prostu mówię jak jest. 

Taniej masz cumns od agrii jesień i wiosna start, potem mangan molibden bor solo. 

Dr zboże jedyne start wiosna. 

Opublikowano (edytowane)

No tak, racja pewnie się da taniej, są też lepsze nawozy na czystych chelatach  ale tu mam w miarę kompleks w dużych dawkach bez odważania poszczególnych mikro, bo czasu zbytnio nie ma, bo jak jakieś okienko się pojawi, to zwykle trzeba szybko. Wysyłka do domu, zamówienie na telefon. To taki kompromis wg mnie, poza tym nigdy nie zrobił mi się kisiel, ale głupi ma szczęście więc to nie wyznacznik. 

Edytowane przez ravoj
Opublikowano
9 godzin temu, Agra napisał:

Gdzie w Lublinie można kupić te Dr Green. Oraz inną chemię. 

Poleci ktoś jakiś sklep.

+48 782 850 424 dzwoń do Krzysia i będziesz miał taniej jak w sklepie z darmową wysyłką. A chemię to jest kilka sklepów, ostatnio kupowałem wszystko na przyszły rok w Pakos.pl ale ponoć jeszcze można taniej. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v