Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

Moim zdaniem też szkoda , bo przecież widzę jaką mam pszenicę i mniej więcej orientuję się ile siać jak jest drobna to sieje mniej 150kg , a jak jest ziarno grube  to zwiększam do 200 kg w optymalnym terminie , a swoje ziarno raczej zawsze mieści się w przedziale mtz40-50 gram to i tyle wychodzi , no chyba że tak jak niektórzy tutaj fanatycy założą sobie obsadę np.300 sztuk , a im się wysieje 310, albo 290 i już z tego robią wielki problem , no to faktycznie tacy  muszą jednak się bawić i liczyć to ziarno , by przy siewie nie daj boże obsada nie wyszła czasami 5-10 sztk więcej , lub mniej

grubo sie można zdziwić :P zwłaszcza przy drobnym ziarnie :) ale ja nikogo nie namawiam. Zawsze można jak mój kolega - ustaw siewnik na 200kg i nie dyskutuj, więc nie dyskutuję. a za dwa miesiące - ale mi posiałeś - taki dywan na polu, to mówie - miałem nie dyskutować.

Dla mnie 10% to nie problem, ale 50% to już duzy problem

29 minut temu, misio3p napisał:

Pozostaje jeszcze kwestia zdolności kiełkowania, chciałem w tym roku posiać swoją pszenicą, ale średnia z dwóch prób wyszła 68%.

Tym sposobem przy MTZ 41g musiałbym ustawić siewnik na ponad 210 kg/ha by uzyskać obsadę 350 kiełkujących ziaren. Gdyby ta sama pszenica przy MTZ 41g miała zdolność kiełkowania 90% to siejąc 210kg/ha skiełkowałoby 460 nasion na każdym metrze kwadratowym. To znaczna różnica. 

"szkoda czasu, przecież zawsze jest 90%"

Opublikowano
6 godzin temu, Dziad932 napisał:

A różnie pszenica po pszenicy, owies , jęczmień, ogólnie bez npk , tylko obornik na części działek był wiosną a reszta teraz pod pług . Wiosną pójdzie 400 kg saletrzaku w dwóch dawkach na pewno , chce jeszcze saletry dokupić ale nie wiem czy sytuacja na rynku pozwoli , CCC nie daje tylko generyki Modusa

Wiosną jak masz rzadką pszenicę to wcześnie pierwsza dawką saletry i dużo. 250kg powinno starczyć i jak jest jeszcze w fazie krzewienia to dać ccc. 

Lepiej mieć mniej roślin na m2 z lepszym korzeniem niż więcej ze słabym. 

Jak ktoś mówił że mu się nie opłaca liczyć. To policzę za niego. 

Siejąc na oko 250 lub 300kg wolę policzyć MTN i posiać o 100kg nasion na ha i przy 10ha jestem do przodu o 1t i przy cenie w tym 1800zł jestem o tyle na plus a potrzebuje 30min roboty. 

Opublikowano
3 minuty temu, yacenty napisał:

pół godziny to jest z naszykowaniem sprzętu, 3 pomiary, naszykowanie stanowiska do zdolności kiełkowania, umycie sprzętu, umycie rąk i otwarcie piwa :P

U mnie jeszcze dochodzi przyjemność z pracy która lubię robić bo robie to dla siebie a nie na etacie u kogos😊

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, misio3p napisał:

Pozostaje jeszcze kwestia zdolności kiełkowania, chciałem w tym roku posiać swoją pszenicą, ale średnia z dwóch prób wyszła 68%.

Tym sposobem przy MTZ 41g musiałbym ustawić siewnik na ponad 210 kg/ha by uzyskać obsadę 350 kiełkujących ziaren. Gdyby ta sama pszenica przy MTZ 41g miała zdolność kiełkowania 90% to siejąc 210kg/ha skiełkowałoby 460 nasion na każdym metrze kwadratowym. To znaczna różnica. 

Jakoś sobie nie wyobrażam pszenicy którą się skosiło w normalnych warunkach , żeby miała siłę kiełkowania na poziomie 60-parę %, bo z taką pszenicą coś pewnie było nie halo . Ja na swojej zakładam ok.90%, a czy będzie miała 95 , czy 85%to jest w jedną , lub w drugą stronę 15-20 sztuk . Dla kogoś kto sieje 180-200sztuk , to pewnie 20sztuk w dół robi różnicę , ale nie dla tego co sieje powyżej 330-350

Opublikowano

Pszenica ozima Belissa C1 .

Norma i termin wysiewu 
termin optymalny: 350-400 szt/m2
termin opóźniony: 450 szt/m2

90 % PSZENIC MA  wysiew w granicach 400 szt .

Siew pszenicy jak teraz w mokrą glinę to porażka od razu ziemia się zasie i nic będzie rosło a pada co 2 dzień .

Opublikowano (edytowane)

Pszenica ozima Belissa C1 .

Jak ktoś sieje daną  odmianę pod koniec września to obsada minimum 450 szt .

Jak później to i 500 szt .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Hodowcy zawyżają norme , bo wiedzą że większość kiepsko robi i to do nich biznes, ja wole worek mniej zasiać i dać worek więcej saletry , lepszy plon, mniej chorób , mniejsze wyleganie , ziarno ma lepsze parametry, zresztą nie warto sobie język strzępić , wiekszość partaczy na roli i całe szczęście

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, miwigos napisał:

Hodowcy zawyżają norme , bo wiedzą że większość kiepsko robi i to do nich biznes, ja wole worek mniej zasiać i dać worek więcej saletry , lepszy plon, mniej chorób , mniejsze wyleganie , ziarno ma lepsze parametry, zresztą nie warto sobie język strzępić , wiekszość partaczy na roli i całe szczęście

Czasem u hodowcy jest inna norma jak u dystrybutora a potem jeszcze sklep inną podaje- i weź tu być mądry. Gęste sianie to nie oznaka partactwa- oznaką partactwa jest nie zwracanie uwagi na warunki na własnych polach i robienie tak jak sąsiad czy doradca mówi. Jeżeli kolega ma zadbane i wychuchane pola to nie znaczy że każdy tak ma.

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
  • Thanks 1
Opublikowano

Norma którą podaje hodowca musi być jeszcze zweryfikowana stanowiskiem na którym będzie siana , bo co innego ziemia która się sypie za pługiem jak piach , a co innego np, taka rędzina , czy inne które czasami po siewie z agregatem wirowym wyglądają gorzej niż u innych wygląda pole zaraz po orce bez żadnych upraw

• Like 2
Opublikowano
11 minut temu, mysza103 napisał:

Norma którą podaje hodowca musi być jeszcze zweryfikowana stanowiskiem na którym będzie siana , bo co innego ziemia która się sypie za pługiem jak piach , a co innego np, taka rędzina , czy inne które czasami po siewie z agregatem wirowym wyglądają gorzej niż u innych wygląda pole zaraz po orce bez żadnych upraw

Mam różne ziemie ciężkie gliny też, trzeba umieć na nich robić , no i mieć czym

Opublikowano
2 godziny temu, poosa21 napisał:

250kg powinno starczyć

Kurna, ludzie u nas to tyle przez cały rok nie dają a i ja niewiele więcej sypie. To czy nie prościej posiać gęściej a wiosną dać mniej saletry ale w dwóch dawkach? Bo wolę taką opcję niż siać rzadko a potem kupować i walić po 400 kilo saletry i więcej na hektar bo rzadka i nie rozkrzewiona. W zeszłym roku posiałem gęsto, w okolicach 10.10 a 1 marca 100kg/ha saletry, końcem marca jeszcze 70kg czystego azotu w formie saletry i saletrzaku. Tak samo jak próba kręcona, póki był stary siewnik to nie potrzeba było tego w ogóle robić, teraz w tym "nowszym" trzeba zrobić z raz i zapisać na jakim ustawieniu ile wychodzi żeby potem nie trzeba było.

• Thanks 1
  • Haha 2
Opublikowano

Zawsze dziadek mówił ,że pszenicę się sieje ,a nie nawozi pole. Odkąd pamiętam to u nas zawsze się siało rzadko max 140-150 kg ,a jak mówiłem że na worku pisze co innego to ojciec skwitował ,że papier wszystko przyjmie , a rolnik ma sam sobie dobrać normę. Oczywiście pszenica siana zawsze koło 20 -tego września.Lepiej żeby była za rzadka na wiosnę,niż taka szczota, ale każdy robi po swojemu.Proponuję zrobić sobie doświadczenie w w środku pola ,jeden siewnik zasiać połowa ustawionej normy i sami zobaczycie ,czy opłaci się tak gęsto siać.

Opublikowano
44 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Kurna, ludzie u nas to tyle przez cały rok nie dają a i ja niewiele więcej sypie. To czy nie prościej posiać gęściej a wiosną dać mniej saletry ale w dwóch dawkach? Bo wolę taką opcję niż siać rzadko a potem kupować i walić po 400 kilo saletry i więcej na hektar bo rzadka i nie rozkrzewiona. W zeszłym roku posiałem gęsto, w okolicach 10.10 a 1 marca 100kg/ha saletry, końcem marca jeszcze 70kg czystego azotu w formie saletry i saletrzaku. Tak samo jak próba kręcona, póki był stary siewnik to nie potrzeba było tego w ogóle robić, teraz w tym "nowszym" trzeba zrobić z raz i zapisać na jakim ustawieniu ile wychodzi żeby potem nie trzeba było.

Przykład z tego roku posiałem pszenice odmiana symetria w ilości 320 ziaren/m2 czyli 135kg plon prawie 10t. Kilka lat temu mając starego poznaniaka posiałem 320 ziaren czyli 105kg plon 9t. Więc mając nawet stary sprzęt można osiągnąć porządny plon. (nawożenie zawsze w okolicach 180kg N). Więc policz u kogo jest lepszy wynik ekonomiczny. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Mi nie zależy na wyniku ekonomicznym tylko na tym aby po żarcie do sklepu nie biegać, ani jednym ziarenkiem nie handluję. Ja posiałem raz 180kg/ha i nawet 4 ton nie umłóciłem a 300m dalej na kawałku 220kg/ha i 4,5 tony, oba kawałki po jarym jęczmieniu, nawozów sypane tak samo, obornik nie poszedł ani na jeden kawałek ani na drugi. Wyleczyłem się z sypania 150 kilo czystego azotu na hektar, teraz max 100 kilo i zero NPK z worka. 

Edytowane przez Chłoporobotnik
  • Haha 1
Opublikowano

Widzę że sami eksperci od siewu ile to na hektar wysiać ja to robię tak,  rozsiewacz do nawozu,wsypuję dwa big bagi jakieś 1400 kg ustawiam tak że na 6 hektarów ma starczyć, później  płytko agregatem i gotowe, wiadomo że po siewniki pięknie ale nie na moje mozaikowate Pola, tam glina tu piach.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v