Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Znam pola które innego zboża jak pszenica nie widziały od X lat i co roku rośnie. Nie na 8 ton, ale stabilne 4,5t zawsze da, czasem lepiej. 0 grzybówek, troche azotu i coś pod korzeń. Wsio.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 26.08.2022 o 00:31, huzieba napisał:

Rzućcie okiem na kompost, ze spółki komunalnej miasta obok mnie.

Azot 0,73% Fosfor 0,37% Potas 0,66% Magnez 0,35% Wapń 3,1%

Czyli w 20 tonach: 146kg N, 74kg P, 132kg K, 70kg MgO, 620kg CaO

Cena: 50zł tona z załadunkiem w cenie, obornik chyba wypada gorzej na tle tego

IMG_20220826_002255.jpg

Kolego chyba masz błąd w obliczeniach przecinek Ci się przesunął o jedno zero za daleko. Tak że ten kompost to słabo wychodzi

Edytowane przez mar353
Opublikowano
17 minut temu, masa24 napisał:

Gość w tym odcinku pokazał ze nie ma zielonego pojęcia o praktycznej stronie rolnictwa . Żadnego konkretnego zalecenia aby taki siew się udał . Jedyne zalecenie to nie robić tak gdzie pszenica rzepak są to najbardziej dochodowe uprawy w produkcji roślinnej i czasem delikatny spadek plonu w siewie pszenicy po pszenicy jest lepszy niż uprawa zyta czy owsa .gość odpływa , coś mówi i sam się do siebie śmieje 

Wiem , tak samo sadze o nim . 

Opublikowano
1 godzinę temu, hardkor113 napisał:

Siać miałem 4 rok pszenica po pszenicy i  spadek może i jakiś był ale bardzo minimalny

Wszystko standardowo robiłeś ?

O jakich plonach mówisz ?

Sadiwnik12.   4-5t to trochę słabo , gdybym wiedział że tylko tyle odda w normalnym roku to bym sobie darował.

W tym roku artist po artist plon 9.3t 

Admont po opoka niecałe 9t

W ubiegłym średnia 7.6 w tym 9.3

Opublikowano
1 godzinę temu, zetorr6441 napisał:

Wszystko standardowo robiłeś ?

O jakich plonach mówisz ?

Sadiwnik12.   4-5t to trochę słabo , gdybym wiedział że tylko tyle odda w normalnym roku to bym sobie darował.

W tym roku artist po artist plon 9.3t 

Admont po opoka niecałe 9t

W ubiegłym średnia 7.6 w tym 9.3

To jaka jeszcze miałes odmiane i ile dała?

Opublikowano
11 minut temu, zetorr6441 napisał:

Findus niecałe 9, keramik 10.5

włąsnie tez chce isć w kreamika.Mozesz cos o tej odmianie napisac ? Na jakich glebach gospodarzysz i jaki rejon?

Opublikowano
3 godziny temu, mar353 napisał:

Kolego chyba masz błąd w obliczeniach przecinek Ci się przesunął o jedno zero za daleko. Tak że ten kompost to słabo wychodzi

Chyba kalkulator ci szwankuje 0,37% w tonie czyli w 1000kg to 3,7 kg czystego fosforu w formie P²O⁵ czyli w 20 tonach= 20 000kg jest 74 kg fosforu. Jak masz swoje PRAWIDŁOWE obliczenia to nam je napisz i zobaczymy twoją rację.

Opublikowano
3 godziny temu, Papkin napisał:

Chłopy jakie jest minimum od zastosowania glifosatu do orki? 

Pytam tych którzy to praktykowali 

Po 4 dniach już można orać. Ja w zeszłym roku po tygodniu ruszyłem pole i w kolejnej kolejnej uprawie zero perzu.

Opublikowano
4 godziny temu, sadownik12 napisał:

Znam pola które innego zboża jak pszenica nie widziały od X lat i co roku rośnie. Nie na 8 ton, ale stabilne 4,5t zawsze da, czasem lepiej. 0 grzybówek, troche azotu i coś pod korzeń. Wsio.

Nie rozśmieszaj mnie z tymi 4 tonami. KRUS, podatek, uprawa, nasiona, chwasty, nawozy, kombajn i już przy obecnych cenach 3 tony poszły na koszta. Do tego jakieś inwestycje w gospodarstwo, sprzęt, serwis, naprawy i zostanie mu może 500zł z hektara.

Płodozmian w rolnictwie to jest podstawa a później płacz na forach bo nie ma opłacalności i niedowierzanie, że komuś sypie 8 ton.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, zetorr6441 napisał:

Pytanie do tych co sieli 3x pszenicę zimowa po sobie .

Macie jakieś sprawdzone odmiany które bardziej tolerują mono?

Zwiększanie dawkę fungicydów ,czy standardowo wg zaleceń ?

Spadek plonu będzie na 100% czy da się uniknąć ?

Miałem max 2x po sobie i żadnej różnicy nie widzę , z tym że wcześniej rosły przemiennie qq i trawy. Pełna uprawa i co rok obornik.

Spadku plonu się nie da uniknąć pewnie, ale... z badań zagranicznych wychodzi że spadek plonu jest zależny bardziej od warunków pogodowych a już niekoniecznie od samego faktu siania raz za razem tego samego- amerykańce siali bodajże 15 lat kuku po sobie i 9 pszenicę też rok w rok, zwyżka plonu była raz na kilka lat średnio. Druga sprawa że w naszych warunkach dochodzi do większej koncentracji i porażenia grzybami jeżeli siejemy po sobie to samo. 

A jeżeli mamy monokulturę i nie chcemy tego zmieniać z różnych powodów to:

- stosowanie trochę lepszych niż najtańsze zapraw nasiennych (tj. z 2-3 s.cz) i przynajmniej 2 zabiegów grzybowych- nie muszą być wyszukane i drogie (ofc to też nie reguła bo i czasem obejdzie się i bez), a i pełne dawki też nie zawsze są potrzebne

- stosowanie poplonów fitosanitarnych (np. gorczyca, facelia)

- stosowanie nawozów naturalnych (sama słoma to trochę mało jak siejemy to samo)

- wapnowanie

może pomóc w niwelowaniu zniżki plonów a i czasem nie zauważymy jakichkolwiek różnic w plonie.

Chwasty można zdusić poplonami lub chemicznie (ale przy mono to rotacja herbicydów raczej konieczna bo może być tak jak u mnie- miotła i właściwie tylko to przy normalnych dawkach). W mono to problem głównie stanowi perz i tego dziada jak nie zwalczamy to skutecznie obniży nam plon.

A odmiany to te które w teorii maja wysokie noty na choroby podstawy źdźbła głównie i mączniaka. Raz na kilka lat wypadało by w plonie głównym posiać coś innego ale to nie jest tak że bez tego nie będzie plonu- ot rekordów po 10-12t nie będziemy bili, ale i tak sensownie urośnie (tj. po 7-8 co rok jest możliwe na średniej ziemi).

1 godzinę temu, huzieba napisał:

Chyba kalkulator ci szwankuje 0,37% w tonie czyli w 1000kg to 3,7 kg czystego fosforu w formie P²O⁵ czyli w 20 tonach= 20 000kg jest 74 kg fosforu. Jak masz swoje PRAWIDŁOWE obliczenia to nam je napisz i zobaczymy twoją rację.

A to nie jest tak że przelicznik P2O5 do P to  0,436 (zresztrą dana z przedstawionej tabelki) tzn. że jak piszą 3,7kg P2O5 na 1t nawozu to tam jest 1,6kg czystego fosforu? W 20t jest 32,3 kg P?

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
  • Like 1
Opublikowano

Teraz to ześ odjebał z tymi przelicznikami . To taka wezmy polifoska 6 gdzie zawartość jest N-6 . P(p205) -20 , K-30 , to twoim zdaniem polifoska 6 ma fosforu 8,72 kg w 100 kg nawozu ? Pomyśl najpierw nim coś napiszesz 

40 minut temu, WiesiekTraktorzysta napisał:

A to nie jest tak że przelicznik P2O5 do P to  0,436 (zresztrą dana z przedstawionej tabelki) tzn. że jak piszą 3,7kg P2O5 na 1t nawozu to tam jest 1,6kg czystego fosforu? W 20t jest 32,3 kg P?

Opublikowano

od 7lat uprawiam pszenicę- poplon- pszenica- poplon- owies i tak w kolo i zaczynałem od zasobności bardzo niskich i pH 4.5 i plonie 4t dziś zasobności średnie i wysokie pH ok 6 i praktycznie co roku plony wyższe. Rzaluje tylko ze nie sieje rzepaku ale w okolicy nie ma kombajnu z przystawka a dla 2ha nikt nie przyjedzie 10km Jak się uprawia z głową to i plony mogą być zadowalające

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, mysza103 napisał:

Teraz to ześ odjebał z tymi przelicznikami . To taka wezmy polifoska 6 gdzie zawartość jest N-6 . P(p205) -20 , K-30 , to twoim zdaniem polifoska 6 ma fosforu 8,72 kg w 100 kg nawozu ? Pomyśl najpierw nim coś napiszesz 

Tak ma fosforu 8,72kg/100kg, ale czystego, a nie tlenku fosforu.

https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20101831229/O/D20101229.pdf (paragraf 2, punkt 4 podpunkt 2)

Opublikowano
5 godzin temu, huzieba napisał:

Sorki kolego twoja racja 

Opublikowano
2 godziny temu, Piffpaff napisał:

a dla 2ha nikt nie przyjedzie 10km

tylko 2 ha masz pola? co za problem raz na 4 lata całość obsiać rzepakiem? 

Opublikowano
7 godzin temu, lonoh napisał:

włąsnie tez chce isć w kreamika.Mozesz cos o tej odmianie napisac ? Na jakich glebach gospodarzysz i jaki rejon?

Podlaskie BWM.

Keramik i artist był na 3-4

Admont i findus podobnie z tym że końcówki działek  schodziły do 6 i tam czerwcowe upały mocno przypaliły , wiosna była sucha bo od Wielkanocy do 20 mają bez deszczu ale potem do 15 lipca już było optymalnie poza krótkim okresem czerwca.

Teraz dwa tygodnie po 30 stopni i prawie miesiąc bez kropli . 4 pokos wypalony , qq na 5-6 też wiór. Na lepszych jeszcze jako tako wygląda.

Co do samego keramika to już wcześniej pisałem że porównanie do innych odmian bedzie nie miarodajne bo był po lucernie która dostawała cały rok gnojowicę , przed orka obornik tj wszędzie i 170n gdzie inne ok 180. Ochrona i mikro wszędzie te same x3 i mimo iż na tej działce od 10 lat qq trawy i lucerna to trafiały się czarne stojące kłosy także w przyszłym sezonie t3 trzeba jeszcze mocniej zrobić.

Opublikowano
22 godziny temu, zetorr6441 napisał:

Pytanie do tych co sieli 3x pszenicę zimowa po sobie .

Macie jakieś sprawdzone odmiany które bardziej tolerują mono?

Zwiększanie dawkę fungicydów ,czy standardowo wg zaleceń ?

Spadek plonu będzie na 100% czy da się uniknąć ?

Miałem max 2x po sobie i żadnej różnicy nie widzę , z tym że wcześniej rosły przemiennie qq i trawy. Pełna uprawa i co rok obornik.

Tj przykład pszenica po grochu ,i pszenica po pszenicy,to samo nawożenie i ochrona 

1661629198709.jpg

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v