Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, dzidzia202 napisał:

Ja na 10 kłosów wyrwanych w różnych miejsca pola ilości ziaren 55-62szt mam, tak mi wychodzi chyba że miałem takie szczęście że wyrwałem 10najlepszych kłosów w polu. 

Tak sobie teraz wyrwałem kłosa na delawarze jak czytałem to 40 i 68 🙋‍♂️

Opublikowano
16 minut temu, SawekBraczyk napisał:

Ja tak samo , 45-63 .  A takie ziarno jest . W pszenicy po pszenicy bo po rzepaku zielono jeszcze jest . Obejrzałem se ta LOZ . 

2631C838-6D33-460D-AF69-F7265C4B4F41.jpeg

To już pasza

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

Tak sobie teraz wyrwałem kłosa na delawarze jak czytałem to 40 i 68 🙋‍♂️

A tak z ciekawości to jaką masz obsadę tej pszenicy ?bo przy tylu ziarnach w kłosie co piszesz to średnią trzeba by policzyć mocne 50 sztuk , i nawet przy obsadzie 400sztuk/m2 i MTZ 40gr , bo tyle trzeba liczyć na normalnej pszenicy  to już wychodzi 8 ton , a przy obsadzie 600-700 to nawet boję się pisać o plonie , i trzeba by ten plon ciąć przez pół . Więc albo masz rzadziutką tą pszenicę max 400sztuk/m2 , albo więcej , ale za to zamiast ziarna masz  poślad o MTZ poniżej 30gr , bo inaczej tego nie da się wytłumaczyć 

Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

A tak z ciekawości to jaką masz obsadę tej pszenicy ?bo przy tylu ziarnach w kłosie co piszesz to średnią trzeba by policzyć mocne 50 sztuk , i nawet przy obsadzie 400sztuk/m2 i MTZ 40gr , bo tyle trzeba liczyć na normalnej pszenicy  to już wychodzi 8 ton , a przy obsadzie 600-700 to nawet boję się pisać o plonie , i trzeba by ten plon ciąć przez pół . Więc albo masz rzadziutką tą pszenicę max 400sztuk/m2 , albo więcej , ale za to zamiast ziarna masz  poślad o MTZ poniżej 30gr , bo inaczej tego nie da się wytłumaczyć 

Delawar ma bardzo małe mtz

Opublikowano

Ile jest kłosów to ci nie powiem , bo nie liczyłem , ale tam gdzie lepsza ziemia to kłosów więcej , a tam gdzie ziemia gorsza kłosów mniej ( odrzuciło z powodu suszy) , w każdym bądz razie jutro postaram się policzyć to ci napiszę . Co do siewów to sieję 350 sztuk , a że ziemia rędzina to nie jest tak idealnie 100% przykryte , i z tych 350 sztuk trzeba by odjąć z 10%

Opublikowano
8 godzin temu, mysza103 napisał:

Nie pamiętam bylo chyba 770 kłosów. Liczę na 6t a co więcej to super. 

Opublikowano

Wczorajszy objazd po polach, najszybciej będzie chyba żyto, następnie rzepak i pszenica bo ta jeszcze dość zielona.

291886529_2942871722677557_4637555903590161774_n.jpg

Opublikowano
8 minut temu, gustaww napisał:

Wczorajszy objazd po polach, najszybciej będzie chyba żyto, następnie rzepak i pszenica bo ta jeszcze dość zielona.

291886529_2942871722677557_4637555903590161774_n.jpg

Gdzie Ty mieszkasz i jaka kl ziemi że jeszcze taka pszenica zielona?

Opublikowano

Klasy mam od 1 do 4a, tutaj klasa 2,  przedplon rzepak. wschodnia część świętokrzyskiego świętokrzyskiego.

Opublikowano

Są i u mnie bardziej dojrzałe plantacje, ale ogólnie plewa robi kolor i z daleka wygląda na spalone a z bliska to zielone jeszcze, nie wiem czy w lipcu ruszę na tą pszenicę.

Opublikowano

po ostatnich upałach mocno zboża pobielaly ale teraz jest chłodno, od 1 lipca spadło 130l więc resztki wegetacji jeszcze trwa. Na horyzoncie kolejne upały pow 30* C za jakieś 2 tygodnie więc może ostatnie dni lipca zaczną się zniwa na zgorkach

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v