Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pszenica Bamberka  jesienny zabieg od chwastu exspert met  i legato  , bez wiosennych poprawek , skrót na pierwszym kolanku 1 litr ccc i  0,5 medax -med   N -150 w trzech dawkach , T1 Virtuoz ,  T2 Priaxsor  wygląda zdrowo ,po niedzieli na T3 tebukonazol  już bez metkonazolu.

IMG_20220611_150341.jpg

IMG_20220611_150355.jpg

Opublikowano
18 minut temu, Piffpaff napisał:

@mysza103 czy Linus nadaje się na siew po kukurydzy na ziarno? pasuje mi w tym roku posiać pszenicę po kuku na 4 a-b tylko termin koniec października może początek listopada

Na opóżniony termin nada się jak najbardziej , sam nieraz jak przyszło mi siać po warzywach to i końcem listopada i początkiem grudnia się nieraz siało i była

Opublikowano

Pytałem kilkanaście stron wcześniej już o to ,nie było jednoznaczniej odpowiedzi.

Warto jechać z T3 w pszenicy?  Dostała 120-150n zależy od działki. Liczę średnią zrobić ok 7t, odmiana Delawar. T2 było 

Zawsze robiłem tylko t1 i 6t udało się przekroczyć przy 140n

Druga sprawa, szukam jakichś ciekawych odmian pszenicy, czym warto się zainteresować?

Do tej pory miałem Arkadię, sypie ładnie, w wad to trochę wysoka no i podobno grzyb ja lubi,chociaż u mnie jakoś mocno jej nie atakował.

Delawara sprawdzę w tym roku, mam obsiane swoim materiałem 

Opublikowano
6 minut temu, hardkor113 napisał:

Kosz w miarę dobrego t3 to 100zl. Wiec dla mnie warto. Z Delawara napewno będziesz zadowolony.

Co na t3 dobrego polecasz w takim razie?

Opublikowano
3 minuty temu, masa24 napisał:

A to pszenica z poletka doświadczalnego Agrii . Podobno będzie sypać 12 t z ha

A2EF7782-BDDF-443B-88A5-DDA409468DF2.jpeg

Taki szyld jest na polu

Patrząc po łanie i tych zapewnieniach z szyldu i na łan mojej pszenicy to w tym roku zapraszam na bicie rekordu plonu Pszenicy w Polsce na 5 klasie u mnie.

Opublikowano
4 minuty temu, masa24 napisał:

Taki szyld jest na polu

Hahaha kłosy aż do nieba i obsada lux. A może jednak ktoś się natnie.

Opublikowano
47 minut temu, livebird napisał:

Czy jak pszenica wyrzuca tak pylniki to we wtorek jeszcze bedzie mozna zrobic t3 na tym co nie zdazylem dzisiaj? Nie bedzie za pozno? 

16549861597803441137833579340059.jpg

na spokojnie, bedzie okej

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, masa24 napisał:

Taki szyld jest na polu

Nie wiem czy te 12 się uzbiera razem ze słomą

Widzą że d*py nie urywa to by ten szyld zdjęli i nie robili z siebie pośmiewiska

Opublikowano
Michal9519 napisał:

6 minut temu, hardkor113 napisał:

Kosz w miarę dobrego t3 to 100zl. Wiec dla mnie warto. Z Delawara napewno będziesz zadowolony.

Co na t3 dobrego polecasz w takim razie?

Ja daje tebu 0.65 l plexeo 0. 55l na hektar.

Opublikowano
8 godzin temu, livebird napisał:

Czy jak pszenica wyrzuca tak pylniki to we wtorek jeszcze bedzie mozna zrobic t3 na tym co nie zdazylem dzisiaj? Nie bedzie za pozno? 

16549861597803441137833579340059.jpg

A nie możesz zrobić dziś późnym wieczorem, 

Opublikowano
12 minut temu, hardkor113 napisał:

Ja daje tebu 0.65 l plexeo 0. 55l na hektar.

To już lepiej dołożyć tego plexeo do 0.8 a zejść z tebu do 0.5

• Like 1
Opublikowano
slavo666 napisał:

T3 można mieszać fungicyd że środkiem owadobójczym? Pójdzie soligor tylko nie wiem co na skrzypionke?

Nawet trzeba, daj jakiś tani pyretroid Cyperkill max i pryskaj poniżej 20*C

Opublikowano

Wiem, że jeszcze nie zebrałem tegorocznych zbóż a już myślę o kolejnych zasiewach ale z racji tego, że jestem na ryczałcie to chcę skorzystać z niższych cen środków do końca lipca. Planuję ochronę fungicydową pszenicy, areał 4,1ha. Siew pewnie późny, po kukurydzy kiszonkowej, pola z potencjałem 8t. Chciałbym żeby to były zabiegi konkretne i kompletne, z użyciem środków renomowanych firm.
Na T1 chciałbym dobrać środki które będą działać w niskich temperaturach, rozważam:
- unix 0,5kg/ha + tern 750 0,5l/ha, lub
- input triple 400 ec w dawce 1,25l/ha
Przy T2 stawiałbym na działanie w wilgotnych warunkach i tu myślałem o Priaxorze, w dawce 1l (ewentualnie 1,25l)
Na T3 kładłbym nacisk na łagodne działanie, aby uniknąć przypaleń przy ewentualnych upałach i tu może bym myślał o Revysky 1l/ha + 0,75l/ha Plexeo.

Co o tym myślicie?

Opublikowano

Jeśli chodzi o T1 to unix daj 0.6 jeśli masz zboże po zbożu. Jeśli chodzi o T2 polecam 1l priaxor i 0.5l tebu fajnie czyści i dlugo trzyma a T3 to daje 0.5l tebu i 40g metko więc nie wypowiem się o twojej propozycji ale taki zabieg stosowałem rok temu i plony podchodziły pod 8t

Opublikowano
Dnia 10.06.2022 o 15:23, GABBER85 napisał:

czyli jest ktoś kto ma Siegfried , to ta po lewej ?, jaką masz opinie jak zdrowotnosc i jak sie zapowiada, bo mam w planach na jesieni ją siać

Tak po lewej pierwszy rok ją mam jak na razie zdrowa zobaczymy w żniwa.

IMG_20220609_124623.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v