Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na t2/t3 1l skymastera (200g azoksy 80g cyprokonazol ) +0,5 tebu będzie okej ? Pszenica slaba , rzadki łan na plon się nie zapowiada także tanie rozwiązanie , tylko myśle czy nie obniżyć dawki skymastera nawet do 0,7/0,8l na ha co myślicie ? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Gerard123 napisał:

Zastosowanie 0.2l moddusa razem z T2 na flagowy nie skróci kłosa?

Nie, wtedy to się skraca dokłosie i można źdźbło usztywnić. W tamtym roku dawałem R1 medax max 0,5kg i R2 na flagę zamiennik Modusa Cuadro 0,2l. Pszenica ustala mimo sporych deszczy w lipcu. 

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, miwigos napisał:

Jak może skrócić on już dawno jest

Mówię aż dopytam bo co chwila słyszę ten tekst 😂😂😂 

Jedynie w złym momencie może zrobić coś takiego 

IMG_20210608_165635.jpg

Edytowane przez STIG13
Opublikowano
50 minut temu, fcbarcelonacule napisał:

w tym roku też dwa razy skracasz ? @Aroo22 

Nie, za mało opadu w maju było, tylko 22l i odpuszczam. Sam medax max 0,5kg może wystarczy. W tym roku chyba lepiej z terminem regulacji trafiłem bo jest niższa niż rok temu. I nawożenie trochę mniejsze. 170kg N

IMG_20220528_181305.jpg

• Thanks 1
Opublikowano

W nocy była solidna dostawa wody i dziś oprysku nie będzie wczoraj można było ale niedziela była i baby yebane katoliczki co do kościoła nie chodzą............!

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Suszy w kraju nie będzie dopadało konkretnie plony będą dobre pszenica rośnie aż czarna ,  tak samo fasola rośnie , WSZYSTKO .

T2 zrobione w pszenicy na flagę teraz mokro jest co 2 dzień pada .

Edytowane przez galan99
  • Like 1
Opublikowano
Andpol napisał:

W nocy była solidna dostawa wody i dziś oprysku nie będzie wczoraj można było ale niedziela była i baby yebane katoliczki co do kościoła nie chodzą............!

wczoraj rowerem zrobiłem po okolicy 60 km i ludzie w dzień pryskali a sąsiedzi na wieczór też wyjechali w fasolę 👌 jak jest pogoda i mus opryskać to i w niedzielę pryskam ale dziś wieczorem pewnie da się pryskać w nocy 10l tylko spadło

Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał:

Suszy w kraju nie będzie dopadało konkretnie plony będą dobre pszenica rośnie aż czarna ,  tak samo fasola rośnie , WSZYSTKO .

Fasola po tych opadach idzie jak burza.

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

Widzisz swój czubek nosa,w wielu rejonach popadało tyle że tydzień ciepła i pustynia  bedzie , a plon juz zredukowany

Opublikowano

W moim rejonie od 10marca do 29 mają 20l przez ostatni tydzień ok 35 litrów u mnie po mału kłosy w pszenicy wychodzą. Problem tylko w soi bo nie ma kiedy poprawki zrobić a na polu zielono między rzędami. 

Opublikowano
3kusy3 napisał:

2 minuty temu, galan99 napisał:

Fasola po tych opadach idzie jak burza.

a chwasty razem z nią 😅

Opublikowano
14 godzin temu, STIG13 napisał:

Mówię aż dopytam bo co chwila słyszę ten tekst 😂😂😂 

Jedynie w złym momencie może zrobić coś takiego 

IMG_20210608_165635.jpg

w złym monecie czyli w jakim?

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Gdzie dopadało , to dopadało , u mnie wczoraj cały dzień słonecznie , w nocy też nic nie było . Teraz niby zachmurzone jest ale nie pada, a za cały maj 16 litrów , i to na 3 razy 

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

ża u ciebie dolało to się ciesz ale nie wszędzie jest tak dobrze

• Confused 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v