Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

CCC akurat na owies będę dawał a jeśli chodzi o tebu to rozmawiałem z przedstawicielem z agrosorb folium i powiedział że tebu to jest regulator wzrostu i bez sensu jest dawać na klos a polecił prochloraz więc sprawdzę w tym roku

Opublikowano
15 minut temu, Piffpaff napisał:

CCC akurat na owies będę dawał a jeśli chodzi o tebu to rozmawiałem z przedstawicielem z agrosorb folium i powiedział że tebu to jest regulator wzrostu i bez sensu jest dawać na klos a polecił prochloraz więc sprawdzę w tym roku

to jakiś ćmok z tego przedstawiciela. Tebukonazol dobrze sobie radzi z fuzariozą.

• Like 1
Opublikowano
13 minut temu, Piffpaff napisał:

Patrząc na te zestawienie to chyba nie ma o czym nawet mówić co wybrać na kłos prochloraz czy tebukonazol , a takiego doradce który takie bajki opowiada to bym czym prędzej zmienił 

Ocena aktywności substancji czynnych fungicydów dla kontroli chorób według HGCA Najaktywniejsza aktywacja: +...

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, SawekBraczyk napisał:

Albo z Protiokonazol . 

U mnie idzie w T1 i w T2 

Opublikowano

Panowie, w pszenicy dziś wyszedł caly liść flagowy a planuje zrobić poprawkę na przytulie i rumiany dopiero w poniedzialek bo deszcze, a po 3 dniach planuje jechać z medaxem max solo. Czy warto dorzucić jakieś mikro albo aminokwasy do skracania? herbicyd w tej fazie to stres dla rośliny a potem regulacja kolejny stres. W pszenicy w poniedziałek zrobiłem t2 1l priaxor + aminokwasy i wygląda bardzo dobrze i zdrowo

Opublikowano

zabrakło mi na jedną dzialke a zorientowałem się dopiero po południu jak sklepy były zamknięte i teraz mam zagwozdkę czy coś dodać

niby rośliny dostały dużo widy i są uwodnione więc nie powinno być problemu z przypaleniem

Opublikowano
2 godziny temu, miwigos napisał:

Przecierz modus nie skraca tylko usztywnia i pogrubia żdżbła

Bzdury gadasz, cho to Ci pokaże jak nie skraca tam gdzie było zajechane dwa razy xD 

• Like 1
Opublikowano
miwigos napisał:

4 godziny temu, boogie7 napisał:

Nadaje się, bo nie szkodzi 😁 Swego czasu zostawiałem kontrole bez oprysku, a były to dawki rzędu 0,3 - 0,35 moddusa, i ni .uja, nawet 1 cm. nie skróciło. Pszenicę skraca się raz a konkretnie w fazie bbch 30 - 31. W ok. liścia flagowego można użyć etefonu, ale i on jakoś spektakularnie nie wpływa na wzrost wydłużeniowy.. dodatkowo potęguje wydzielanie przez rośliny etylenu, a to z kolei przyspiesza starzenie i dojrzewanie...

Przecierz modus nie skraca tylko usztywnia i pogrubia żdżbła

Skraca, pogrubia i usztywnia. Ale tylko w fazie strzelania w źdźbło, kiedy to hormonami odpowiedzialnymi za wzrost wydłużeniowy są gibereliny, bo jest sztucznym inhibitorem ich syntezy. Pie.dolenie wszelakich "przedstawicieli" o pogrubianiu źdźbła w fazie od liścia flagowego, można sobie włożyć w kieszeń 😉

Piffpaff napisał:

Czym zajmował się wcześniej ten "przedstawiciel", był akwizytorem majtek ??? 🤣🤣🤣

Opublikowano

moddus 0,25- 0.3 a w zasadzie proteg bo to stosuje ,  i pszenice 7 - 7,5 t stały bez problemu nawet po dosc ulewnych deszczach. Pisalem to nie raz, czesc z was wogole nie musi skracac a juz w wiekszosci  zbyteczne jest jechanie po 2 razy.

Opublikowano
1 godzinę temu, masa24 napisał:

moddus 0,25- 0.3 a w zasadzie proteg bo to stosuje ,  i pszenice 7 - 7,5 t stały bez problemu nawet po dosc ulewnych deszczach. Pisalem to nie raz, czesc z was wogole nie musi skracac a juz w wiekszosci  zbyteczne jest jechanie po 2 razy.

W jakiej fazie ?

Opublikowano
31 minut temu, 6MaaJsTeR9 napisał:

W jakiej fazie ?

W 2020 średnia z 17ha 9t . 0.3 modusa i w 99% stała tylko male talinki legły. 180n w czystym + obornik 

W ubiegłym też 0.3 na pierwszym kolanku i też stały do końca przy płonie 7.6t i tym samym nawożeniu 

Opublikowano
2 minuty temu, zetorr6441 napisał:

W 2020 średnia z 17ha 9t . 0.3 modusa i w 99% stała tylko male talinki legły. 180n w czystym + obornik 

W ubiegłym też 0.3 na pierwszym kolanku i też stały do końca przy płonie 7.6t i tym samym nawożeniu 

Gratuluje plonu ale w jakiej fazie zastosowałeś moddus

Opublikowano (edytowane)

Chłopy warto jest zrobić T3 w pszenicy, jak to na plon się przełoży?

Odmiana Delawar t1 Artemis 2l, t2 priaxor+tebu, azot od 120-150 czystego, wszystko na gnoju. Liczę na ok 7t ,zależy jak pogoda pozwoli

Edytowane przez Papkin
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v