Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, Kubawww napisał:

Jeszcze wyciąg z alg morskich bym dorzucił.. kiedy ludzie zrozumia, że te wszystkie specyfiki to tylko portfele nabijają poza mikro oczywiście, ale ono na pewno nie w tej fazie i nie przy tej suszy jaka ma całą polska

czemu tak uważasz że podanie mikro w fazie liscia flagowego początek kłoszenia nic nie daje ? Bo mam zamiar dać siarczan potasu i mikro z dr green kukurydza na t2 razem z fungi

Opublikowano
2 minuty temu, Miejscowy napisał:

u mnie pszenica po kukurydzy ziarnowej więc t2 pójdzie dopiero gdzieś za półtora tygodnia ma iść 1l priaxor, a na t3 planuje prochloraz plus tebukonazol.

U mnie za 2 tygodnie to może się już zacznie kłosić , bo co roku tak od 1 do 10 czerwca to się kłosi, i w tedy pójdzie T2/3

Opublikowano
Miejscowy napisał:

u mnie pszenica po kukurydzy ziarnowej więc t2 pójdzie dopiero gdzieś za półtora tygodnia ma iść 1l priaxor, a na t3 planuje prochloraz plus tebukonazol.

Moja pszenica po kuku siana ok 5.11 zaczyna usychać, łan sięga max do połowy kolan i widać ziemię między rzędami. Zapowiadali deszcz od soboty przez kilka dni a teraz opady się rozmywają. Zboża siane do końca września wyglądają ok

Opublikowano

Harenda , siew 19 luty. Stanowisko po około 50 cio letnim sadzie, 3a. Dzierżawa na rok. Areał około 0,48ha🤭

20220517_165711.jpg

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, JanKrzysztof napisał:

Na bogato. :)  Ile kosztował Cię zabieg fungicydowy?

Około 210 zl. To taki priaxor + triazol wiec i cena w sumie podobna . Potas i krzem z ciekawosci 

Z ciekawosci , maxie jakies badania jak wypada ten cały mefentriflunikonazol czy jak mu tam wypada w porównaniu do tebu lub protio?

Edytowane przez masa24
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Agrest napisał:

Harenda , siew 19 luty. Stanowisko po około 50 cio letnim sadzie, 3a. Dzierżawa na rok. Areał około 0,48ha🤭

20220517_165711.jpg

Oplaca Ci się takie pole ? Ciut wyprowadzisz i odrazu oddasz..

Edytowane przez Kubawww
Opublikowano
12 minut temu, fcbarcelonacule napisał:

Ile dostała N ? ile razy grzyb ?

Przedwczoraj t1 duett na start.

Pogłównie w marcu 150kg mocznik, na 3 liść 200l rsm26s.

300kg polifoska 6

Czyli około 150N

1 minutę temu, Kubawww napisał:

Oplaca Ci się takie pole ? Ciut wyprowadzisz i odrazu oddasz..

A czytałeś po czym ono?

50 lat był sad. W ciul siewek robaki zjadły ale i tak idzie jak głupia. Jedynie obawiam się że w suszy zaczną pozostałości herbicydowe uszkadzać pszenicę, bo już raz tak miałem.

Dogadane że oddaję pole uprawione pod nowy sad, 50m od domu. Wziołem zaorane. Czyli pole mam za darmo. 

Opublikowano
44 minuty temu, Tomek90 napisał:

Bo ma dobre podglebie. 

Tutaj też 5 klasa

IMG_20220515_184734.jpg

Na Vkl. nie może byc dobre podglebie , czyli zanizona klasa

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v