Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 godziny temu, Broody napisał:

Green ma w innej formie mikro stąd różnica w dawkowaniach. Chelaty w wysokich dawkach  przy ostrym słońcu i wysokiej temp mogą przypalać 

Ja rano zrobiłem tym moim proszkiem mikro na chelatach 1kg/ha. Można przyjąć ze pszenica na samym początku strzelania w źdźbło dlatego ograniczyłem się do kilograma. 
W dzień świeciło słońce ale nad morzem wieje u nas zimny, północny wiatr i w cieniu temp max 11. Chyba nie powinno jej przypalić. 

A takie „odzywkowe” przypalenia to tylko kwestia końcówek lisci, ewentualnie miejsc gdzie padła kropla czy w ogóle jakaś masakra z rośliną? 

Opublikowano
5 godzin temu, Tigon napisał:

Pryska ktoś chwasty? Temp 10 st w nocy ma być bliski zera potem znów deszcz

Zrobiona jara axial komplet,  ozime i pszenżyta poprawki Mustangiem forte.

Idealnej temp nie ma ale podjąłem decyzję 

Opublikowano
tobago napisał:

3 godziny temu, Broody napisał:

Green ma w innej formie mikro stąd różnica w dawkowaniach. Chelaty w wysokich dawkach  przy ostrym słońcu i wysokiej temp mogą przypalać 

Ja rano zrobiłem tym moim proszkiem mikro na chelatach 1kg/ha. Można przyjąć ze pszenica na samym początku strzelania w źdźbło dlatego ograniczyłem się do kilograma. 
W dzień świeciło słońce ale nad morzem wieje u nas zimny, północny wiatr i w cieniu temp max 11. Chyba nie powinno jej przypalić. 

A takie „odzywkowe” przypalenia to tylko kwestia końcówek lisci, ewentualnie miejsc gdzie padła kropla czy w ogóle jakaś masakra z rośliną? 

Skąd dokładnie jesteś ? Ja również z pomorza.

Opublikowano
4 godziny temu, Damian_B napisał:

A ile czasu musi minąć po oprysku odżywką by wchłonęła się i deszcz jej nie zmył?

Najlepiej dwa dni

Opublikowano
6 godzin temu, MateuszImiołek napisał:

W jakiej kolejności najlepiej wykonać zabiegi jeśli ktoś nie odchwaszcza jesienią ??

Odżywka, odchwaszanie, regulacja + grzybowka ?? 

Ja bym dał odchwaszczanie a potem resztę razem jak się da a jak nie to najpierw regulacje i grzyba. Choć zależy jak wyglądają zboża 

Opublikowano

Pszenica RGT Reform, kolanko mi uciekło na 1,5cm przez brak warunkow(przymrozki) , planowane było dać 1 litr CCC+0,3 moddusa, czy będzie sens dawać jeszcze CCC czy już sobie odpuścić i pójść tylko w moddus 0,4 l i później na liść pod flagowy dać kolejne 0,2. Jak to widzicie żeby było dobrze? 

Zabieg planowany dopiero za około 4-5dni bo nadają dalej zimne noce 

Opublikowano

Wczoraj nie pryskałem herbicydem i dobrze bo dziś przymroziło. Zapowiadają opady do 15 l od godziny 16 do 9 następnego dnia jak rosa zejdzie pryskac to dziś? Temp by nawet pasowały. Ile godzin przed deszczem trzeba liczyć. Lentipur, fundamentum i chwastox? 

Opublikowano

to samo pytanie wg prognoz miało być +5 a był przymrozek, dziś ma padać ale jutro ma być ciepły dzień o ile deszcz również nie przeszkodzi to można pryskać na chwasty axial + fundamentum?

Opublikowano
10 godzin temu, Pawelek01111111 napisał:

Maruna czy rumian?

Screenshot_20220423-210207_Gallery.jpg

Prosta sprawa rumian po roztarciu w palcach ma zapach „rumianku”, maruna bezwonna zapachu nie ma …😉

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v