Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie mam problem z pszenzytem na wikszosci pola mam zolte plamy chyba za gleboko za orane (widac paski po dlucie) wapno bylo dawane dwa razy przenzyto bylo odchwaszczone na jesien i dostalo 70N na wiosne , jest fajnie rozkrzewione ale jest zolte i ma poskrecane liscie i widac ze rosliny gina da sie to jakos uratować ?

Opublikowano

A zglucił się komuś prochloraz z miedzią, ale nie z tą z dr greena, oczywiście w sporych dawkach a nie tam z jakiegoś kristalonu itp? Bo wydaje mi się że to wyforsowali marketingowcy dr greena, bo to tylko z ich produktem jest problem 

Opublikowano

Weź spróbuj wymieszaj w wiaderku inna miedź z Prochloraz i powiesz nam co się stało . Ja przed każdym pryskaniem jakimś dużym miksem to próbuje pierw w wiaderku czy coś się dzieje czy nie . Bo nieraz przygody już były i wole na ślepo nie robić . 

Opublikowano
Polarek napisał:

Panowie mam problem z pszenzytem na wikszosci pola mam zolte plamy chyba za gleboko za orane (widac paski po dlucie) wapno bylo dawane dwa razy przenzyto bylo odchwaszczone na jesien i dostalo 70N na wiosne , jest fajnie rozkrzewione ale jest zolte i ma poskrecane liscie i widac ze rosliny gina da sie to jakos uratować ?

dolistnie mocznik siarczan magnezu micro makro ale cudów się nie spodziewaj

Opublikowano
18 minut temu, jajonasz napisał:

A zglucił się komuś prochloraz z miedzią, ale nie z tą z dr greena, oczywiście w sporych dawkach a nie tam z jakiegoś kristalonu itp? Bo wydaje mi się że to wyforsowali marketingowcy dr greena, bo to tylko z ich produktem jest problem 

Z proleaf max mi się nie ważył

12 minut temu, mateusz16466 napisał:

stosował ktoś flutriafol?????

Stosował, co potrzeba

Opublikowano
2 godziny temu, Fugeo napisał:

@mysza103 ale w połączeniu z miedzią i manganem nic się nie dzieje?

To trzeba pryskać żeby nie łączyć i będzie bezproblemowo . Micro powinno być podane w fazie krzewienia szczególnie miedz , bo w pózniejszej fazie można pszenicy zaszkodzić , a nie pomóc( oczywiście w dużych dawkach) , a na prochloraz jest jeszcze za wcześnie w tedy . U mnie micro podane wcześniej , w szczególności miedż , ale też inne microelementy , a pózniej jak idzie prochloraz to też dorzucam microelementy ale już bez miedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Fugeo napisał:

To czym w podobnych pieniądzach go zastąpić? Miał być w połączeniu z fenpropidyną.

ja mam pszenicę po pszenicy i mam zamiar dać cyprodynil 375g czyli 0,5kg Unixa.. tyle że właśnie, podobne pieniądze, to to nie będą :( 

Opublikowano
STIG13 napisał:

18 minut temu, jajonasz napisał:

Z proleaf max mi się nie ważył

12 minut temu, mateusz16466 napisał:

stosował ktoś flutriafol?????

Stosował, co potrzeba

stosowałeś solo czy w mieszaninie? na t1 to się nadaje??

Opublikowano (edytowane)

Zgadza się do góry jescze 1 kolanko , ala szybko będzie drugie na dole już dawno drugie, raczej to jęczmień

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
2 godziny temu, mysza103 napisał:

To trzeba pryskać żeby nie łączyć i będzie bezproblemowo . Micro powinno być podane w fazie krzewienia szczególnie miedz , bo w pózniejszej fazie można pszenicy zaszkodzić , a nie pomóc( oczywiście w dużych dawkach) , a na prochloraz jest jeszcze za wcześnie w tedy . U mnie micro podane wcześniej , w szczególności miedż , ale też inne microelementy , a pózniej jak idzie prochloraz to też dorzucam microelementy ale już bez miedzi

możesz rozpisać co stosowałeś i jak zabieg t1 będzie wyglądać albo rozpisać mi te substancje na 2 zabiegi

prochloraz 0,5l

tebukonazol 0,5l

antywylegacz płynny 1,2l

siarczan miedzi 0,8kg

siarczan manganu 0,8kg

siarczan cynku 0,5kg

tytanit 0,25l

Opublikowano
6 godzin temu, lukasz1995 napisał:

A coś się stanie takiego,jak jutro posieje i w nocy ma popodać deszcz

Od razu przed deszczem to sie zgodzę bo ja tak robiłem ale nie na mokre rośliny przy braku opadow. 

Opublikowano
1 godzinę temu, dżordż2 napisał:

możesz rozpisać co stosowałeś i jak zabieg t1 będzie wyglądać albo rozpisać mi te substancje na 2 zabiegi

prochloraz 0,5l

tebukonazol 0,5l

antywylegacz płynny 1,2l

siarczan miedzi 0,8kg

siarczan manganu 0,8kg

siarczan cynku 0,5kg

tytanit 0,25l

Po niedzieli pójdzie coś podobnego jak tu masz spisane, tylko że po 1 litrze prochlorazu i tebukonazolu bo po 0,5 l to strasznie słabo  , bez miedzi i bez tytanitu , bo jak już pisałem miedź dałem wcześniej w pełnej dawce 0,7 kg / ha siarczan manganu 1 kg, chelat cynku 0,25 kg  mangan i cynk będzie szedł teraz do grzybówki w takich samych dawkach jak 1 raz

Opublikowano

Z wiadomych wzgledow  ograniczylem lekko dawki azotu i zdecydowalem ze w tym roku tylko 2 dawki po 250 kg saletry.  3 odpuszczam.  Pisaliscie o srodkach ktore znacznie podnosza bialko, siarczan potasu czy cos takiego?  moze ktos przyblizy temat co stosuje na poprawe parametrow zboz

Opublikowano

Mogły by być takie zabiegi żeby się nie pogryzło w opryskiwaczu i było ok

1szy zabieg

antywylegacz płynny 1,2l

siarczan miedzi 0,8kg

siarczan manganu 0,8kg

siarczan cynku 0,5kg

tytanit 0,25l

2gi zabieg

prochloraz 0,5l

tebukonazol 0,5l

fenpropidyna 0,35l

siarczan manganu 

siarczan cynku 

Opublikowano

U nas wczoraj na polach ruch z opryskiwaczami. Dziś miało być 2st było 5. 

Mikro w słoneczny dzień ale przy temperaturach powietrza 10-12st nie bedzie ryzykowne? Do południa chce to ogarnąć.

W składzie coś ala dr green + basfoliar (spokojnie, nie kupiłem ;), dostałem) + siarczan magnezu 3%.  

Opublikowano
51 minut temu, dżordż2 napisał:

Mogły by być takie zabiegi żeby się nie pogryzło w opryskiwaczu i było ok

1szy zabieg

antywylegacz płynny 1,2l

siarczan miedzi 0,8kg

siarczan manganu 0,8kg

siarczan cynku 0,5kg

tytanit 0,25l

2gi zabieg

prochloraz 0,5l

tebukonazol 0,5l

fenpropidyna 0,35l

siarczan manganu 

siarczan cynku 

Może być jak piszesz 

Opublikowano

Przy poprawce herbicydowej w gęstym łanie ile cieczy dajecie?

Standardowe 200l czy mniej?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v