Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 godziny temu, Tomek90 napisał:

A jak z brudzeniem opryskiwacza? 

Wtedy sam robiłem ciecz i miałem nie odstaną to zabrudzałem  opryskiwacz i zapychałem dyszę. Teraz kupiłem odstaną to gość co przywoził twierdził że nie będzie sie zapychało bo jest odstana. 

Na zabrudzenia trzeba będzie uważać.  Ale pamniątam że Dimerem ładnie brud puścił. 

Opublikowano (edytowane)

Czym to zwalczać? Na jesieni pryskałem legato teraz miało być fundamentum. Dorzucić do tego atlantis czy pryskać np tylko axial pak

Edytowane przez Raf0179
Opublikowano
31 minut temu, Raf0179 napisał:

Czym to zwalczać? Na jesieni pryskałem legato teraz miało być fundamentum. Dorzucić do tego atlantis czy pryskać np tylko axial pak

Jeżeli to perz to atribut

Opublikowano (edytowane)

Atlantis 0,45l/ha + mustang 0,6l/ha będzie dobre? Albo fundamentum 25g/ha+fenoxinn 0,7l/ha wychodzi trochę taniej? 

Edytowane przez Raf0179
Opublikowano

Kilka postów wcześniej pytałem czy dając 1l/ha atlantisu można dodać mustang w jednym zbiorniku. Niby widziałem etykietę ze mustang 0.6+atlantis od 0.45l. Tylko czy jak dam 1 lub 1.1 litra atlantisu to nie zaszkodzi to pszenicy?

Opublikowano
2 godziny temu, Slawek393 napisał:

Kilka postów wcześniej pytałem czy dając 1l/ha atlantisu można dodać mustang w jednym zbiorniku. Niby widziałem etykietę ze mustang 0.6+atlantis od 0.45l. Tylko czy jak dam 1 lub 1.1 litra atlantisu to nie zaszkodzi to pszenicy?

Trochę przytrzyma pszenicę i podziala regulująco. Aby tylko ciepło bylo bez przymrozków przed i po zabiegu.

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, Slawek393 napisał:

Zawsze bezpieczniej jak ma rozdzielone i mniej substancji do przetrawienia. Słyszałem o mieszaninach takich ale nikt się nie chwalił efektami

• Thanks 1
Opublikowano

byłem dziś w pszenicy sianej na początku listopada, ziemia spękana na 3-4 cm! gleba 4klasa, pszenica ma tylko 2 listki i nie zacieni gleby, wysycha i zasklepia się że nie można wyrwać rośliny

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano

Wiec susza już się zaczyna jak patrzę jak teraz sieją nawozy po pszenicach i rzepakach co te ludzie robią sypać teraz na pustynię nawóz .

Na  2 tygodni deszczu nie widać .

Opublikowano
15 minut temu, Piffpaff napisał:

byłem dziś w pszenicy sianej na początku listopada, ziemia spękana na 3-4 cm! gleba 4klasa, pszenica ma tylko 2 listki i nie zacieni gleby, wysycha i zasklepia się że nie można wyrwać rośliny

U mnie to samo, siana około 15 października, gleba 3-4 a wygląda tak 

IMG_20220323_173154.jpg

Opublikowano

Witam, bardzo ważna sprawa chciałem zastosować chlorotoluron w pszenżycie tylko mam awarię ciągnika i prawdopodobnie będę musiał zastosować na 1 kolanko ten środek, stosował ktoś tak późno tolurex? boję się żeby nie było jakichś negatywnych skutków

Opublikowano
2 godziny temu, andrzej1988 napisał:

co myślicie o leander pak complex. fenpropidyna i protiokonazol. Na t1 dobre rozwiazanie tylko aby temperatura dobra była. mam kupiony z kiedys prochloraz ale chyba zostawie go na płatek w rzepaku.

Dobre rozwiązanie.Bardzo podobny Pak z tym:

https://agrosimex.pl/pak-t1-poleposition-1l-cyflux-0-5l 

Tylko że tego protio pasowało by dać 125g/ha. Pomiędzy tymi pakami taka różnica że fenpropidyna mączniaka wyniszcza, a cyflufenamid zabezpiecza przeciwko niemu. Na pewno stanowi ciekawą alternatywę dla Deloro + coś na mącznika

Opublikowano
3 godziny temu, Tomek90 napisał:

Na poprawkę mustang 0.8, a jak główne odchwaszczanie 1l, a wy po 0.5??

ty pewnie masz na myśli Mustang Forte bo on ma takie dawkowanie z kolei zwykły Mustang ma chyba pełną dawkę 0,6

Opublikowano
26 minut temu, KULAWA_KOZA napisał:

Panowie mam w dobrej cenie taki wynalazek jak Cuadro , porównywalne to jest z Moddusem czy gorsze?

Żaden wynalazek, zamiennik Moddusa jak każdy inny. Dobra cena to znaczy ile??? Musisz sobie go porównać z ceną z org Moddusa po odjęciu 10%

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v