Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Renault9514 napisał:

zdecydowałem się zastosować na lepszych działkach Elatusa erę na T2 w dawce 0,8l. czy jest sens jeszcze coś dorzucić do niego np. po cichu epoksykonazolu i odpuścić T3 ? Czy jednak dołożyć i zrobić porządnie T3 metkonazol+ tebukonazol ?

żeby dorzucanie miało sens to trzeba by było zejść do 0.5- 0.6 Elatusa i dodać 150g tebu

Opublikowano
37 minut temu, robercikj100 napisał:

jakie to upusty są na imput ?

jak masz kikanaście ha to nie masz szans

Opublikowano

tydzień temu sypałem siarczan magnezu a dziś te granulki fajnie się rozpuściły, nie zostały wmyte w profil ale każdego ranka po przymrozkach jest Rosa i zastanawiam się czy nie jechać z saletra bo ona moment się rozpusci w takiej rosie a gleba też ma właściwości higroskopijne i wciąga wilgoci z powietrza

Opublikowano
3 minuty temu, Piffpaff napisał:

tydzień temu sypałem siarczan magnezu a dziś te granulki fajnie się rozpuściły, nie zostały wmyte w profil ale każdego ranka po przymrozkach jest Rosa i zastanawiam się czy nie jechać z saletra bo ona moment się rozpusci w takiej rosie a gleba też ma właściwości higroskopijne i wciąga wilgoci z powietrza

to padalo troche?

U mnnie sasiad saletrzak rozsial tydzien temu w sobote, to lezy, jakby godzine temu bye rozsiewany...

Ja z azotem w zbozach jeszcze czekam, aktualnie w ogole zadnych opadow nie nadaja, a duze przymrozki

Opublikowano

Czy ktoś z Lubelskiego (Chełm) rozsiewał lub planuje rozsiewać azot na pszenice?

na jutro i pojutrze nadają u mnie niewielkie opady a później niby sucho do kwietnia

pszenice mam siane w terminie a nawóz to saletr - nie wiem czy już ruszać czy ewentualnie coś na sraczkę i czekać do kwietnia

Opublikowano
1 minutę temu, andrzej224 napisał:

3 marca rzuciłem z ciekawości trochę Zaksanu na pszenicę, żeby zobaczyć czy się rozpuści. Leży jak leżał a w polu sucho. Ja czekam z azotem

1-2 marca saletrę rozrzuciłem na rzepak to śladu nie ma

Opublikowano
4 minuty temu, Jarek22B napisał:

Czy ktoś z Lubelskiego (Chełm) rozsiewał lub planuje rozsiewać azot na pszenice?

na jutro i pojutrze nadają u mnie niewielkie opady a później niby sucho do kwietnia

pszenice mam siane w terminie a nawóz to saletr - nie wiem czy już ruszać czy ewentualnie coś na sraczkę i czekać do kwietnia

Przecież u nas zimno w .uj i nic na polach jeszcze nie ruszyło i ani myśli , nawet łoza po rowach jeszcze bez baziek .Trzeba czekać bo za drogi nawóz aby maniane odwalić .

Opublikowano

to zapytam inaczej

co będzie się działo z azotem jak bym jutro rozrzucił saletrę?

zakładam że saletra rozpuści się nawet od samych przymrozków - co będzie się działo z tym azotem?? będą duże straty czy raczej będzie zalegał w warstwie wierzchniej i czekał na ciepło i kolejne opady????

Opublikowano

Tak wygląda granula siarczanu, zdjęcie tego nie oddaje ale jest przynajmniej 2-3 razy większa niż prosto z worka a gdy chciałem wziąć jak w rękę to momentalnie się rozpada i jest mega  napita wody. Kiedys byłem na szkoleniu z top agrar to ten Niemiec gadał ze wilgotna ziemia ma właściwości higroskopijne tzn ze wchłania z powietrza w profil wilgoc w tym azot więc taka granulki saletry po przymrozku powinna się rozpuścić od rosy rannej i w jakimś stopniu zostać wschonieta w glebę tylko pytanie jaki procent... Czekać jeszcze 2-3 tygodnie do pierwszych możliwych deszczy gdy wegetacja ruszyla to tak średnio...

20220306_133157.jpg

Opublikowano
45 minut temu, Jarek22B napisał:

to zapytam inaczej

co będzie się działo z azotem jak bym jutro rozrzucił saletrę?

zakładam że saletra rozpuści się nawet od samych przymrozków - co będzie się działo z tym azotem?? będą duże straty czy raczej będzie zalegał w warstwie wierzchniej i czekał na ciepło i kolejne opady????

28 minut temu, 6MaaJsTeR9 napisał:

A ja mam pytanie  jeśli wegetacja nie ruszy to rozsiana saletra po 30stu dniach będzie miała duże straty czy nie będzie miała strat ?

Też się zastanawiam.  Na moje to jakieś straty zawsze będą jeśli przez 2-3 tygodnie zimno będzie ale niech ktoś inny się wypowie.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, yacenty napisał:

pszenica. pasek testowy dostał 80kg, reszta nic, dostanie po 15.03

80kg N na taką gęstą pszenice? 😵

Reszte tez tak planujesz czy tylko ten testowy kawałek? 

U mnie tak wyglada na dziś Bilanz. Siana końcem września. 350szt, teraz trzy pędy. 
Uslyszalem tu ze 50kg N to max na nią. Ja i tak myśle dać pod 60kg. 

1e810f3008bfd.jpg

Edytowane przez tobago
  • Root Admin
Opublikowano

tak 80kg n na taką pszenicę. 80kg w rsm to 40 już i 40 za jakiś czas, to tak samo jak 40kg n z saletry. reszta też dostanie 80kg n w rsmie na pierwszy strzał

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v