Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pierońsko zimno,  codziennie ziemia się zmarza,  a ta idzie do przodu.

20220305_161027.jpg

Opublikowano
22 minuty temu, tobago napisał:

A to nie jest tak ze wolniej działającego canu można dać trochę więcej? 

Przestańcie powielać te głupoty, że salatrzak działa wolniej i dłużej 

Opublikowano
41 minut temu, jajonasz napisał:

Przestańcie powielać te głupoty, że salatrzak działa wolniej i dłużej 

jednak działa wolniej, ponieważ wolniej niż saletra przechodzi w formę dostępną dla roślin, czy dłużej, to kwestia dyskusyjna

• Haha 2
Opublikowano
33 minuty temu, jahooo napisał:

jednak działa wolniej, ponieważ wolniej niż saletra przechodzi w formę dostępną dla roślin, czy dłużej, to kwestia dyskusyjna

Nie gadaj głupot jedynie w czym jest wolnejszy od saletry to w rozpuszczaniu ze względu na obecność dolomitu w otoczce

• Like 1
Opublikowano

A to nie polega wlasnie na tym ze wolniej rozpuszczającą się granula uwalnia wolniej azot? 

Prawde mówiąc nie mam porównania bo ba gospodarstwie używam tylko Nitromagu. 

Co nie zmienia faktu ze baba w tv wlansie powiedziała ze takie chłody co najmniej do połowy miesiąca. A wiec przez jakieś dwa tygodnie azot będzie leżał i czekał aż roślina zacznie z niego korzystać. Pytanie teraz ile z tego azotu uleci w powietrze, zwłaszcza ze nie zapowiadają opadów.. 

Fajny sezon sie zapowiada. Jeszcze do kompletu niech na czas regulacji zbóż i rzepaku będą takie cyrki z przymrozkami to już zupełnie odechce sie tej roboty.. 

Opublikowano
3 minuty temu, Kubawww napisał:

Nie gadaj głupot jedynie w czym jest wolnejszy od saletry to w rozpuszczaniu ze względu na obecność dolomitu w otoczce

Tak, dłużej się rozpuszcza i wolniej niż saletra działa na rośliny, mimo teoretycznie  tego samego składu. Zauważalnie nadaje też roślinom ciemniejsza barwę niż saletra amonowa.  Od wielu lat stosuję saletrę i saletrzak na pierwszą dawkę i piszę tu o praktyce stosowania.

Zauważalna różnica wynosi 2-4 dni na korzyść saletry w  tej samej dawce azotu. Nie wiem, z czego to wynika. Poza tym do tej pory azot w postaci saletrzaku był droższy, niż w saletrze, ale w tym roku ceny oszalały i ciężko to porównać

Opublikowano (edytowane)

Wirtuoz u mnie się nie sprawdził. Od zeszłego roku T1 robie w zbożach pełną dawką Artemisa - 2l/ha.

Wcześniej sam mieszałem te trzy substancje w podobnych proporcjach ale stwierdziłem ze bez sensu się rypać o kilka złotych kiedy z pojedynczych środków i tak zawsze zostają jakieś końcówki bo nigdy nie dobierzesz tak opakowań wiec finalnie i tak wychodziło drożej. 

Edytowane przez tobago
Opublikowano (edytowane)

Delaro czy wyżej podana mieszanina? Co lepsze ?

20 minut temu, Piffpaff napisał:

unix 0.6kg + 0.6 tebu + 0.4 fenpropidyny

Edytowane przez Kubawww
  • Root Admin
Opublikowano

nie mam porównania do delaro, ale moim zdaniem, po 2 latach testów ta druga mieszanina działa bardzo dobrze, czy to w jęczmieniu ozimym czy pszenicy, nawet bardzo gęstych łanach.

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał:

Fajny opis ale nie wszędzie da się tak zrobić bo na wschodzie kraju to jest nie realne o 35 dni wszystko  później od zachodnich  stron w Polsce .

Wiesz, nie jestem w stanie opisać tego co akurat dzieje się na wschodzie, z prozaicznej przyczyny - jestem na zachodzie. Dzięki za opinię.

Opublikowano
47 minut temu, Piffpaff napisał:

@Agrest wysłałem Ci wiadomość. Sory za zaśmiecenie, wieczorem usunę post

Nic nie mam. Ponów.

Chyba że gołębiem puściłeś to tylko pióra przed domem leżą🤭

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

Fajny opis, grafika też. Ja bym tylko dodał, że dotyczy to konkretnie twojej lokalizacji. Bo inaczej to tak jak na forum - jedni już się czają z dawką N2, a inni jeszcze nawet z N1 nie wyjechali. Dodaj do tego trochę opisu - Bolesławice, zachodnia Polska, wiosna u nas się zaczęła 2 tygodnie temu , itp, itp

Opublikowano
1 godzinę temu, tobago napisał:

Wirtuoz u mnie się nie sprawdził. Od zeszłego roku T1 robie w zbożach pełną dawką Artemisa - 2l/ha.

Wcześniej sam mieszałem te trzy substancje w podobnych proporcjach ale stwierdziłem ze bez sensu się rypać o kilka złotych kiedy z pojedynczych środków i tak zawsze zostają jakieś końcówki bo nigdy nie dobierzesz tak opakowań wiec finalnie i tak wychodziło drożej. 

Czemu wirtuoz się u Ciebie nie sprawdził? Jaka dawkę dawałeś? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v