Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
55 minut temu, tobago napisał:

Co to znaczy dobrze rozkrzewione? 

U siebie mam średnio trzy rozkrzewienia i myśle dać ok 70-80kg N. Chyba nie za dużo mi sie wydaje. I raczej azot dziele na dwie dawki. W terminie trzeciej już kolejny rok jest susza wiec bez sensu ona wychodzi. 

No mam obsadę na artist 275szt siane i 4 mocne pędy, nawet więcej drugiego rzędu. Euforia siana 225szt to samo.

Opublikowano
tytanowyJanusz napisał:

taa, 300g prochlorazu równie dobrze możesz wcale nie dać. te 400g to po prostu musi być. ogólnie cała mieszanina jest dobra

ok dzięki za poradę. To lecę tak jak jest w artemisie

Opublikowano
25 minut temu, FarmerDyzio napisał:

prochloraz 400g/ha, tebukonazol 200g/ha, fenpropodyna 300g/ha. Co myślicie o takiej dawce ? W zaleceniach podają żeby prochlorazu dać jakieś 300g.

Można to rozwiązanie wraz z siarczanem, ccc + modusem + mikro czy przypala ?  Ja chce dać 1 litr prochlorazu, a mniej tebukonazola. Czy lepiej fenpropidyne zamienić na kendo? ( według szkolenia syngenty fenpropidyna lepsza... ) 

Opublikowano
15 minut temu, Mecha napisał:

Stosował ktoś rsm w trakcie opadów śniegu?

W deszczu robiłem i było super.

• Root Admin
Opublikowano
16 minut temu, Mecha napisał:

Stosował ktoś rsm w trakcie opadów śniegu?

wczoraj dałem pod snieg :P rano się budzimy a tu pięknie biało, 1-2cm spadło

Przed chwilą, miwigos napisał:

A pada gdzieś śnieg obecnie

u nas

Opublikowano

U mnie tez pada . Rozsiałem popołudniu jeden rozsiewacz na próbę jak to pójdzie . Topić sie nie topilem ale kleiło się to do kół . Narazie zostawiam temat i nie wiem kiedy znowu przyatakuje . Może jutro . 

Opublikowano
przemekaerox napisał:

Można to rozwiązanie wraz z siarczanem, ccc + modusem + mikro czy przypala ?  Ja chce dać 1 litr prochlorazu, a mniej tebukonazola. Czy lepiej fenpropidyne zamienić na kendo? ( według szkolenia syngenty fenpropidyna lepsza... )

moddus wraz z tebukonazolem lubi delikatnie przypalić. prochloraz z niektórymi mikro (o miedź tutaj chodzi) lubi się zważyć. według Syngenty fenpropidyna lepsza bo nie mają w swojej ofercie cyflu😜 a prawda jest taka że fenpropidyna pięknie wyniszcza już będącego mącznika, a cyflu pięknie zabezpiecza przeciwko niemu

lukasz20 napisał:

Jakbyś rozwinął temat byłbym wdzięczny.

Dr Green to klasyczne dosyć mocne mikro, a Bosfoliar to droga woda z mocznikiem

• Thanks 1
Opublikowano

Panowie czy ma ktoś jakieś informacja jak wygląda sytuacja w Ukraińskich gospodarstwach? Słyszę skrajne informacje ale najbardziej prawdopodobne to te że w molochach niemieckich i duńskich nie ma kierowców do obsługi ciągników bo wszyscy walczą i na razie mamy początek marca ale słyszałem info ze dużo pól na wschodzie Ukrainy jest zjezdzona i zbombardowana i nie wiedzą czy można bezpiecznie wjechać w takie uprawy żeby coś nie wybuchło. a nie wspomnę już o roslichach jarych...

Opublikowano

Jest u mnie spory gospodarz który ma znajomego w Ukrainie, ok 4tys ha. Jak zaczęło się tam najgorsze to nie patrzył na gospodarstwo tylko wszystko zostawił i uciekł do Polski. 

Ile macie rozkrzewień w pszenicy? 

Nie wiem jak traktować swoją która ma średnio trzy rozkrzewienia. Podkręcać mocno pierwszy azot by ją bardziej pobudzić? Myśle dać na start 80kg N. 

Opublikowano

A ile masz roślin na m2? pszenica wizualnie jest gęsta? Też mam 3 rozkrzewienia a sialem ok 350szt /m2 i na N1 planuje dać tylko 64kgN trzy silne jesienne pędy są wystarczające

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v