Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, SawekBraczyk napisał:

Tylko siarczan magnezu i Saletrosan . Nie za dużo siarki będzie . Ja mam w swojej od 2 do 6 rozkrzewien i ile byście dali azotu ? U mnie Saletrosan na pierwsza dawkę idzie . 

U mnie na takie pszenice co mają 2-3 rozkrzewienia planuje dać 150-200kg saletrosanu 26. Na drugi strzał zaksan 32 bite 300kg. Później coś na kłos sie rzuci. Ktoś napisze że mało lub dużo nie interesi mnie to, u mnie to sie sprawdza.

Opublikowano

czy wy tylko saletrosan dajecie ? wiecie co to wogóle jest ten saletrosan ?

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, malinalbe napisał:

czy wy tylko saletrosan dajecie ? wiecie co to wogóle jest ten saletrosan ?

Nie nie wiem , wytłumacz , dla mnie cos podobne do siarczanu amonu tylko granulowane, idealnie pasuje na pierwszy strzał w pszenicy 200 kg w rzepaku 400 kg, pasuje azot i siarka pod potrzeby

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

no koledzy sypią tylko saletrosan nic innego a przecież jest to siarczan amonu zmieszany z firmą saletrzaną w 7% jest to najbardziej zakwaszająca ziemię firma azotu. piszę tak tylko dla wiadomości nie neguję ich sposobu nawożenie każdy robi jak uważa.

nie firmą tylko formą przepraszam

Opublikowano

Zastanawiałem się czy kupić kizeryt na pszenicę. Zobaczyłem jak dziś  pszenica rypła na giełdzie i mi się odechciało. Dziękuję.

Opublikowano
8 minut temu, malinalbe napisał:

no koledzy sypią tylko saletrosan nic innego a przecież jest to siarczan amonu zmieszany z firmą saletrzaną w 7% jest to najbardziej zakwaszająca ziemię firma azotu. piszę tak tylko dla wiadomości nie neguję ich sposobu nawożenie każdy robi jak uważa.

nie firmą tylko formą przepraszam

A saletre stosujesz tam jest 17% formy saletrzanej

Opublikowano

Jakby nie było każdy nawóz zakwasza glebe, a czy dawałem saletre na pierwszy strzał czy teraz saletrosan to i tak wapnuje pola średnio co 3 lata, także nie bede nawet sie zagłębiał w temat co bardziej zakwasza, wole zająć sie czym innym.

Opublikowano

U mnie do tej pory na pszenicę szło 250kg polifoski i 400kg saletry na ha więc co roku na ściernisko sypie 500kg kredy i zaraz się ktoś odezwie ze drogo itp ale pH ok 6 na wszystkich polach

• Root Admin
Opublikowano

Mam kolege, który nie sypie wapna żadnego cały czas ma pH powyżej 6- to kwestia gleby. Ja dałem 3 lata temu 3tony węglanu i dziś pH mam niższe niż 3 lata temu :( Kto wie czy nie bede dawał wapna co dwa lata

Opublikowano

w dużych pakach i minus 10% plus minus 135 145 zł zależy dużo od sprzedawcy

androproteam napisał:

Co możecie powiedzieć o środku Duet na star?  Pak jest na 8 ha 

polecam duet niedrogie i dobre rozwiązanie na t1 nie wiem jak wychodzi 8 ha brałem 20 ha I pak wychodzi 2200 zł plus bon na paliwo

to na górze odnośnie axsial

troskę namotałem z moją odp

Opublikowano
43 minuty temu, yacenty napisał:

Mam kolege, który nie sypie wapna żadnego cały czas ma pH powyżej 6- to kwestia gleby. Ja dałem 3 lata temu 3tony węglanu i dziś pH mam niższe niż 3 lata temu :( Kto wie czy nie bede dawał wapna co dwa lata

U mnie również nigdy nie było wapnowane odkąd ta ziemia istnieje i ph cały czas 7,2 - 7,5  jakie by nawozy nie siał to się nie zakwasi 

Opublikowano
20 minut temu, superfarmer02 napisał:

Co budżetowego polecacie na chwasty? Najważniejsze żeby zwalczyli miotle zbożową. 

Jeśli Ci zależy w zasadzie tylko na miotle i chcesz tanio, nie masz odmian wrażliwych to chlorotoluronem wiosną można. Sam tak pryskałem, dla mnie było wystarczająco bo zboże nie do handlu, miotły nie było. Dla mnie Lancet jest be bo ziemniaków nie posadzi po nim. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v