Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
36 minut temu, Pawel2678 napisał:

masz racie ale kolega pisał o makro a nie micro

Wiem , ale jeśli chodzi o makro , to nikt kto umie liczyć pieniążki nie będzie dokarmiał roślin dolistnie potasem czy fosforem , chyba że wystąpią jakieś stresowe warunki , typu zimno czy susza , to wówczas może to być racjonalne , a tak to P czy K to tylko przez korzeń

39 minut temu, STIG13 napisał:

oprócz molibdenu

Zgadza się , U mnie jest właśnie PH wysokie to dolistnie idą nawozy  mikro prócz molibdenu , bo molibden w wysokim  ph jest dobrze pobierany przez korzeń

• Root Admin
Opublikowano

Na co zwrócić uwagę przy stosowaniu moddusa? Pare lat leciałem na medaxie, ale jesienią był nieosiągalny to kupiłem modussa. Tu trzeba jakoś super mocno pilnować słonecznego dnia?

Opublikowano (edytowane)

Moddus lubi palić końcówki liści w mieszaninie z triazolami.Temat był już poruszany nie raz.Przypalał mi w mieszaninie z Wirtuozem z Capalo już nie przypalał

Edytowane przez slawek2209
  • Root Admin
Opublikowano

Zobaczymy, jak to bedzie, poki co mam wielka pszenice, ale jaka bedzie pogoda to się okaże. Chodzi mi po głowie podzielenie zabiegów. Ostatnie fotki, jakie mam to z 2 stycznia.

20220102_114059.jpg

20220102_114150.jpg

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, rafal3939 napisał:

Zielono, u mnie dzisiaj tak wyglądają pszenice

IMG_20220206_155808.jpg

Witem,  czy w jednej mieszaninię mogę połączyć 5 substancji a mianowicie: prochloraz, fenpropidyne, tebukonazol, trineksapak etylu i ccc oraz adiuwant ?

Edytowane przez majster545
Opublikowano
28 minut temu, yacenty napisał:

Zobaczymy, jak to bedzie, poki co mam wielka pszenice, ale jaka bedzie pogoda to się okaże. Chodzi mi po głowie podzielenie zabiegów. Ostatnie fotki, jakie mam to z 2 stycznia.

20220102_114059.jpg

20220102_114150.jpg

Zanim w Zamojskim ruszy wegetacja to pszenica u yacetego będzie strzelać w źdźbło .

Opublikowano
9 godzin temu, mysza103 napisał:

Może cię zaskoczę , ale im gleba bardziej kwaśna tym dostępność micro jest większa , że nawet może dochodzić do zbyt dużej dostępności micro ,np. manganu czy glinu które mogą być nawet toksyczne dla roślin . Więc też trzeba wiedzieć co i w jakim PH działa dobrze , a co może działać zle , żeby chcąc poprawić sytuacje , mimo chodem jeszcze jej nie pogłębić

To akurat wiadomo, dlatego w swoim poście zaznaczyłem że dostarczanie dolistnie makro ma sens na zakwaszonych glebach.

Dlatego to podstawowa różnica między dokarmianie dolistnym w Polsce i Niemczech. U nas większość gleb jest zakwaszonych i rolnicy najbardziej lubią odżywki zawierające głównie makroelementy, w Niemczech dominuje głównie nawożenie dolistne mikroelementami.

• Root Admin
Opublikowano
14 minut temu, galan99 napisał:

Zanim w Zamojskim ruszy wegetacja to pszenica u yacetego będzie strzelać w źdźbło .

to patrz na to :P jęczmień z tego samego dnia, skracanie już przegapione

20220102_112415 (1).jpg

20220102_112339 (2).jpg

20220102_112325 (2).jpg

Opublikowano
2 godziny temu, mysza103 napisał:

Wiem , ale jeśli chodzi o makro , to nikt kto umie liczyć pieniążki nie będzie dokarmiał roślin dolistnie potasem czy fosforem , chyba że wystąpią jakieś stresowe warunki , typu zimno czy susza , to wówczas może to być racjonalne , a tak to P czy K to tylko przez korzeń

Zgadza się , U mnie jest właśnie PH wysokie to dolistnie idą nawozy  mikro prócz molibdenu , bo molibden w wysokim  ph jest dobrze pobierany przez korzeń

Jak sie bierze gotowe paki makro to drogo płacisz za makro. Jesienią czy wczesną wiosna fosfor mile widziany, potas w okresie kwitnienia. 

Dnia 5.02.2022 o 03:09, SawekBraczyk napisał:

Wszystko złe i słabe . To co ze swojej strony polecasz stosować ? 

Patrzysz co potrzebujesz, proleaf max ma fajny skład, ale jak będzie drogo to niech się bujają. 

DR green zboża to możesz przed T1 dać bo dostanie ile trzeba miedzi przy 1.5kg, ale reszta trzeba uzupełniać. 

Opublikowano
1 godzinę temu, slawek2209 napisał:

Moddus lubi palić końcówki liści w mieszaninie z triazolami.Temat był już poruszany nie raz.Przypalał mi w mieszaninie z Wirtuozem z Capalo już nie przypalał

W tym roku na jednej działce robiłem solo końcówki  przypalone,na reszcie z turbo pack I też przypalone 🤔

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v