Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, Frontier napisał:

Działa! Również u siebie stosuję od kilku lat, tylko nie mieszać z prochlorazem to może zatkać filtry.

A miałem razem z prochlorazem

z herbicydami pójdzie i ile na raz na ha 2 kg.b.dobrze?

Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał:

W kondycji  roślin wizualnie a praktycznie jak to się przełożyło na ilość plonu ? .

To jak by wypolerować jabłko i powiedzieć .

Praktycznie to idzie zobaczyć że przy mikro Dr Greena pH wody spada do 5-5,2 

Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, Andpol napisał:

DR. Green działa to bo myślę zastosować w tym sezonie?

Ja już ze 6 lat na tym jadę i zadowolony jestem . Tylko pamiętać nie mieszać z Prochloraz . A i nie trzeba dodatkowo zakwaszać wody . 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano

Z racji tego ze ten rok jest dobry na przetestowanie zastosowania mniejszej ilości N, czy ktos ma jakies doświadczenie z euforią bez skracania przy 150kg N ? Przez 3 lata szlo 190 kg N i 0.4 medaxu i zawsze stała ciekawi mnie wysokosc lanu bez skracania 

Opublikowano
7 minut temu, Mareg napisał:

Z racji tego ze ten rok jest dobry na przetestowanie zastosowania mniejszej ilości N, czy ktos ma jakies doświadczenie z euforią bez skracania przy 150kg N ? Przez 3 lata szlo 190 kg N i 0.4 medaxu i zawsze stała ciekawi mnie wysokosc lanu bez skracania 

2 lata temu ją miałem bez skracania stała.

Opublikowano
15 minut temu, dlugin napisał:

Praktycznie to idzie zobaczyć że przy mikro Dr Greena pH wody spada do 5-5,2 

Zwykle mikro zakwasza wodę po części. 

DR zboża dobry na start, potem się nie nadaje że względu na dużą ilość miedzi, DR rzepak słaby skład, wszystkiego brakuje poza Borem, Dr green fosforowy to już całkowita porażka. Reszty nie mam pojęcia bo mnie nie interesowały. 

DR green prime tutaj ma fajny skład do zaprawiania. 

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Tomek90 napisał:

DR zboża dobry na start, potem się nie nadaje że względu na dużą ilość miedzi, DR rzepak słaby skład, wszystkiego brakuje poza Borem, Dr green fosforowy to już całkowita porażka. Reszty nie mam pojęcia bo mnie nie interesowały. 

Ja stosuje z greena mikro pszenica rzepak i kuku i nic więcej nie brałem bo mnie  nie interesowało . PH fajnie spada bo z 6,6 po wsypaniu Greena spadało na 5-5,2.Prime miałem brać ale mobilna czyszczarka przyjechała z partyzanta i poszły mikro z Flory ,a w tym roku kupuje wcześniej Prime i trzeba będzie dawać przy zaprawianiu

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

Wszystko złe i słabe . To co ze swojej strony polecasz stosować ? 

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, yacenty napisał:

Ja przy t1 mieszam po 10 substancji

Ja bym nie miał co mikro daje wcześniej bo na miedż w T1 jest zapóżno. na T1- technopyt ,fungicyd ,medax, CCC, i siarczan mg. czyli 5, nawet jak bym dodał mangan ,miedz i molibden to by było 8

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

czytalem kiedys ale nie wiem czy czegos nie pomylilem ze moga wystapic problemu w postaci krystalizacji przy mieszaniu siarczana magnezu i fosforu. Czyli npk + siarczan magnezu odpada? Mieszal ktos w ten sposob?

Opublikowano
18 minut temu, Nh89 napisał:

Ja daję np kristalon zielony 18.18.18 ok 4kg i siarczan magnezu ok 7kg. Nic się nie dzieje

18 minut temu, Nh89 napisał:

Ja daję np kristalon zielony 18.18.18 ok 4kg i siarczan magnezu ok 7kg. Nic się nie dzi

Dziekuje bardzo za odpowiedz. 

A skad sie moze brac roznica ze kristalon zielony 25kg - 205 pln

adob 18-18-18 15kg 175pln

adob 20-20-20 10kg  154pln?

4 kg/ha czyli ok 0,72 skladnika mamy cenowo za dawke/ha

kristalon - 32,8

adob 18 - 46,6

adob 20 - 55,4 pln?

Nie wiem czy nic nie pomylilemnale ten adob drogawo wychodzi cos.

• Root Admin
Opublikowano
jajonasz napisał:

Takie ceny nawozów, a ludzie jeszcze myślą o podawaniu tych całych kristalonów i innych badziewi ze szczyptą mikroskładników, za gruby hajs, no nie wytrzymie xD 

śmiechu warte, coś co tobie się nie podoba to od razu badziew ;) ale masz prawo tak uważać ;)

Opublikowano
47 minut temu, jajonasz napisał:

Takie ceny nawozów, a ludzie jeszcze myślą o podawaniu tych całych kristalonów i innych badziewi ze szczyptą mikroskładników, za gruby hajs, no nie wytrzymie xD 

Glupis. Latwo wywnioskowac ze jednak pomimo wiekszych kosztow wielkosc plonu jest jednak proporcjonalna do zyskow. 

A moze cos na temat powiesz? Skad ten fenomen ze jedno jest prawie 2 razy drozsze od drugiego?

Opublikowano

No ale weź przeczytaj skład tego kristalonu, czy płacenie 200zł za 25kg siarczanu magnezu ze szczyptą mikroskładników, bo makro nie mają najmniejszego znaczenia, to taki świetny biznes? 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, jajonasz napisał:

No ale weź przeczytaj skład tego kristalonu, czy płacenie 200zł za 25kg siarczanu magnezu ze szczyptą mikroskładników, bo makro nie mają najmniejszego znaczenia, to taki świetny biznes? 

Czemu nie maja? Podaj jakis link do publikacji to chetnie poczytam bo moze faktycznie robie blad.

Pamieta ktos do kiedy mozna kupic tebukonazol i prochloraz? Dziekuje z gory za info.

Edytowane przez Cheesburger
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v