Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
28 minut temu, robi57362 napisał:

staram robic sie wręcz ksiazkowo pelna ochrona mikro regulacja itp. Niby rok byl łaskawy w opady chóc na zboża rewelacji nie bylo nie pamietam ile dokladnie spadlo a kartka z zapiskami zamokla .Rzepak dla porównania sypnol 3.9 t gdzie nikt w okolicy do 3 t nie mogl sie zbliżyć

Jaki rejon polski , klasa , termin siewu i obsada

Opublikowano
58 minut temu, yacenty napisał:

ja niestety narzekam - 450l opadu znacząco obcięło plon pszenicy. jęczmień dużo lepiej wypadł bo jest wcześniejszy, z rzepakiem podobnie ale tu miałem inny problem i rozrzut w płonie znaczny bo blisko 20 procent

Nie ilość , a jego rozkład może najbardziej ograniczyć plon , bo 450 l to jest aż dość , gdyby rozkład opadów był idealny . Bo co ci po wodzie 700 l jak będzie on 300 l- marzec , 200 l - kwiecień i 200 sierpień . Niby wody opór bo 700 litrów , tylko plonu nie ma 

• Root Admin
Opublikowano

ten rozkład nie był dobry - szczególnie czerwiec

image.png

w maju też deszcz padał 3 dni, ostatni raz 12 maja. a później sucho - ścieło pszenice pięknie

image.png

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano

Nas troche uratował październik i listopad 20, wtedy wody było dużo, a że gleba dobra to ta wilgoć została, ale w kwietniu już się skończył zapas z gleby. W tym roku bedzie inaczej, bo wrzesnien, październik listopad i grudzien były suche. W 2022 weszliśmy z suchą glebą

Opublikowano

yacenty nie wiem jak u ciebie ale u mnie w centralny wschód ciągle pada, jak nie snieg to snieg zdeszczem albo deszcz i na polach woda stoi wiec na razie nie boję się o brak wody do mają

• Root Admin
Opublikowano

zobacz - w stcyzniu całe 15l w lutym 5, ciapie, ale zeby to miało sens to powinno padać po 50l co miesiac - wtedy byśmy mieli 600 na rok

jest ciapka, ale ta ciapka jest po wierzchu. 15-20 cm już sucho, patrz na fotkę z orki z połowy grudnia

20211211_124400 (1).jpg

20211211_110528.jpg

Opublikowano

Panowie jak sprawdzają się wam aminokwasy w pszenicy, warto zainwestować? Na ten rok na pszenicę planuje podać miedz mangan cynk i molibden po ruszeniu wegetacji. Warto dodać do tego jeszcze 1l agro sort folium? A może same aminokwasy np 2l, cenowo wyjdzie podobnie jak miks który planuje

Opublikowano
30 minut temu, Piffpaff napisał:

Panowie jak sprawdzają się wam aminokwasy w pszenicy, warto zainwestować? Na ten rok na pszenicę planuje podać miedz mangan cynk i molibden po ruszeniu wegetacji. Warto dodać do tego jeszcze 1l agro sort folium? A może same aminokwasy np 2l, cenowo wyjdzie podobnie jak miks który planuje

Moim zdaniem najpierw trzeba zacząć od pH ziemi a później to gwarantuje się odechce wynalazkow 🙂

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, yacenty napisał:

Stosowałeś wynalazki? czy tylko gadasz zeby pogadać?

Tak stosowałem jak byłem młody i głupi ,i szły we wszystkim zaczynajac od ziemniaków wczesnych spod okryć kończąc na kuku.Jedynie co się sprawdziło to amonowy octan cynku w rzepaku na jesień .Ale co ja Tobie będę tłumaczył jak ty jeszcze niedawno nie chciałeś wiedzieć na oczy rsm i tylko wapno granulowane bo łatwo rozsiać o magazynie na zbożu nawet nie wspomnę po ręce opadają 😂😂😂

Edytowane przez dlugin
Opublikowano
dlugin napisał:

30 minut temu, Piffpaff napisał:

Moim zdaniem najpierw trzeba zacząć od pH ziemi a później to gwarantuje się odechce wynalazkow 🙂

jeśli chodzi o pH to wszystkie działki mam w przedziale 5.8-6.3wyniki doszły niedawno. Uważam że kto nie szuka ten w życiu nic nie znajdzie

• Root Admin
Opublikowano
17 minut temu, dlugin napisał:

Tak stosowałem jak byłem młody i głupi ,i szły we wszystkim zaczynajac od ziemniaków wczesnych spod okryć kończąc na kuku.Jedynie co się sprawdziło to amonowy octan cynku w rzepaku na jesień .Ale co ja Tobie będę tłumaczył jak ty jeszcze niedawno nie chciałeś wiedzieć na oczy rsm i tylko wapno granulowane bo łatwo rozsiać o magazynie na zbożu nawet nie wspomnę po ręce opadają 😂😂😂

i co ja ci mogę odpowiedzieć - tydzien temu znów kupiłem wapno granulowane :) Zamiast się tak napinać jak struna to byś kolegom wytłumaczył za i przeciw. Ja swoje już wiem i mnie swoim podejściem do niczego nie przekonasz :) Ale innym możesz pomóc

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
45 minut temu, yacenty napisał:

i co ja ci mogę odpowiedzieć - tydzien temu znów kupiłem wapno granulowane :) Zamiast się tak napinać jak struna to byś kolegom wytłumaczył za i przeciw. Ja swoje już wiem i mnie swoim podejściem do niczego nie przekonasz :) Ale innym możesz pomóc

Dobrze zaczynasz w kuku wapno ,kornkali i polifoska  😂😂😂 Ale ty jesteś mistrz w robieniu kosztów ale masz z czego dokładać 😂😂😂Ps przeczytaj że zrozumiem bo ktoś chyba napisał w nawożeniu kuku na jakim pH idzie uciągnąć super plon

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, yacenty napisał:

Ma to cokolwiek wspólnego z pszenicą i aminokwasami?

Pokazuje twój tok myślenia😂😂😂 Popytaj lepiej Grześka G to może coś ci podpowie z kuku odnośnie odmian na danym rejonie bo od tego trzeba zacząć 

Opublikowano

@ dlugin jesteś na forum od 2011r i masz w sumie 63 posty, co się stało że tak ofensywnie ruszyłeś z pisaniem na forum masz dość czytania nieprawdziwych informacji i zakrzywiania rzeczywistości w wielkości plonow? A może Bos cie drażni? 😜

Opublikowano
3 minuty temu, Piffpaff napisał:

@ dlugin jesteś na forum od 2011r i masz w sumie 63 posty, co się stało że tak ofensywnie ruszyłeś z pisaniem na forum masz dość czytania nieprawdziwych informacji i zakrzywiania rzeczywistości w wielkości plonow? A może Bos cie drażni? 😜

Przez przypadek mam dwa konta 😂😂😂😂

Opublikowano
dlugin napisał:

Dobrze zaczynasz w kuku wapno ,kornkali i polifoska  😂😂😂 Ale ty jesteś mistrz w robieniu kosztów ale masz z czego dokładać 😂😂😂Ps przeczytaj że zrozumiem bo ktoś chyba napisał w nawożeniu kuku na jakim pH idzie uciągnąć super plon

Widzę, że kukurydzy chyba nie uprawiałeś. Dobrze myśli z wapnem i nawożeniem. U mnie pH 5 na jednej działce i 14 ton qq mokrej z hektara przy nawożeniu Polidap i gnojowica tylko.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v