Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zamiast siać na jesieni trawnik, wystarczy dać mniejszą dawkę wysiewu i problem z szybkim wjazdem z T1 można trochę odsunąć w czasie , gdy temperatury są wyższe i korzystniejsze

najbardziej zazwyczaj płaczą ci, co na jesieni im pszenica zakrywa w 100% glebę a na wiosnę sam grzyb

Opublikowano

to nie nowość,a le jak naprawiasz auto, to nie lakierujesz całego od razu, tylko element, który uległ uszkodzeniu

jest sens działania całościowego, gdy substancja daje jakąś ochronę na pewien czas

gdy trzeba działać interwencyjnie, czasem wystarczy jedna substancja, która da efekt, zamiast składania środków, które w niskiej temperaturze nie będą działać

• Root Admin
Opublikowano
5 minut temu, jahooo napisał:

zamiast siać na jesieni trawnik, wystarczy dać mniejszą dawkę wysiewu i problem z szybkim wjazdem z T1 można trochę odsunąć w czasie , gdy temperatury są wyższe i korzystniejsze

najbardziej zazwyczaj płaczą ci, co na jesieni im pszenica zakrywa w 100% glebę a na wiosnę sam grzyb

Ale ja siałem tylko 300 roślin, co ja poradzę, ze im pogoda przypasowała w tym roku dwa razy bardziej jak w poprzednim.
Tak wyglądała moja pszenica 2 stycznia

20220102_114157.jpg

Opublikowano
Przed chwilą, yacenty napisał:

Ale ja siałem tylko 300 roślin, co ja poradzę, ze im pogoda przypasowała w tym roku dwa razy bardziej jak w poprzednim.

U ciebie wegetacja miesiąc do przodu w stosunku do mojej, u mnie leży śnieg i -7

pewnie zaraz temperatury będą na pryskanie

• Root Admin
Opublikowano

Przed chwilą była dyskusja o nawożeniu. U nas od 23 nie było minusa, z chęcią bym chciał minus, żeby rozsiać wapno pod kukurydze. Na horyzoncie też same plusy, a koło 20 lutego będę myślał już kizerycie

Opublikowano

300 roślin siane w terminie terminie to jest gęsto , na poludniowym zachodzie bardzo gęsto

Opublikowano
2 godziny temu, mysza103 napisał:

3 substancje pchasz w jeden zabieg , a po za mączniakiem żadnych chorób liści nie zwalczysz , ale kto bogatemu zabroni 

tak mączniaka zwalczę plus widziałem że ktoś napisał że mączniaka nie idzie zwalczyć jak już jest. fenpropidyna działa właśnie że niszczy. cyprodynil to na podstawę najlepsza chyba substancja aprochloraz ma troszkę liście zabezpieczyć + wspomuc na mączniaka i podstawę. Ochroną liści zajmuje się na t2

Opublikowano

Prochloraz to może tylko wspomóc działanie innego środka na liście , a nie że sam w sobie da radę wyeliminować choroby liści , ponieważ w większym stopniu działa on na podstawę ,a na liście ma tylko uzupełniać inne środki , a u ciebie tych innych środków na liście nie ma 

Opublikowano
29 minut temu, mysza103 napisał:

Prochloraz to może tylko wspomóc działanie innego środka na liście , a nie że sam w sobie da radę wyeliminować choroby liści , ponieważ w większym stopniu działa on na podstawę ,a na liście ma tylko uzupełniać inne środki , a u ciebie tych innych środków na liście nie ma 

wolałbym dać zamiast prochlorazu protiokonazol ale on wymaga wyższej temp. będę i tak miał te sub w domu wiec jak bedzie ciepła pogoda pojdzie protiokonazol unix i fenpropidyna. i co do nawożenia jeśli zakładam plon 8t a na taki realnie liczę na moich glebach bo co roku +/- taki mam to jednak kupie normalną ilość azotu ;/ ja małorolny jestem i 1t już mam ale 1,5t musze dokupić wtedy jakieś 450kg saletry pojdzie. oczywiscie po grochu i lucernie dam mniej i dodatkowo był dawany obornik. ktoś podpowie na ile N moge liczyć po grochu? plonował koło 4-5t. i po lucernie ile mogło zostać?

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

20220102_114157.jpg

Czym odchwaszczanie ?

Opublikowano
42 minuty temu, Nh89 napisał:

Czy 2957zł za 20l  PRAKTIS  protiokonazol 250g/l to dobra cena czy można gdzieś taniej kupić protio? Jeśli tak to gdzie ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v