Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Kedar88 napisał:

U mnie pójdzie 100g protio, 337g prochlorazu, 270g fenpro. Nie mam jeszcze fenpro ale powinno wyjść ok 140 netto za t1.

Sam coś podobnego próbuje wymodzić , tylko na trzy działki w monokulturze może pójdzie unix zamiast prochlorazu 

A T2 jakie myślisz ? 

Opublikowano

Ale co , chciałbyś tę dopłatę w wysokości 8 - 10 zł do ha , bo te 140 milionów na tyle by starczyło , a póżniej by cały czas nawracali ile to rolnikom nie dołożyli . Więc lepiej niech nie dają wcale 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Mareg napisał:

Planuje w tym roku przebronowac pszenicę w celu lepszego pokrzewienia sie, pytanie tylko czy nie zaszkodzi to ochronie herbicydowej wykonanej na jesieni ? Ale myślę ze raczej nie powinno, jak myślicie?

Dzisiejsze odmiany słabiej reagują na bronowanie, a do tego zwiększasz presję ze strony mączniaka.

Sprawdzałeś w ogóle jaką masz obsadę? Bo wiele zbóż które wg rolników są rzadkie, tak naprawdę wcale nimi nie są.

Jaką masz odmianę? Niektóre po strzale azotu wiosną dobrze się krzewią i nie potrzebują żadnych wspomagaczy.

A jak to nie pomaga to ostatnim wyjściem jest CCC.

Opublikowano
1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

Sam coś podobnego próbuje wymodzić , tylko na trzy działki w monokulturze może pójdzie unix zamiast prochlorazu 

A T2 jakie myślisz ? 

T2: 0,8l priaxora + 150 g tebu 

T3: 150g tebu + 36-42g metko

Opublikowano

Na jednej działce pierwszy raz w zeszłym roku zrobiłem t3 0.5 tebu i pszenica była bardzo długo zielona zwłaszcza przy lesie dla tego musiałem czekac aż przyszedł 2 tygodniowy deszcz i tyle z eksperymentów. Wolę dać t2 na wychodzący za chwilę klos

oczywiście wszystko zależy od planów bo na moje 6t to raczej nie opłacalne

Opublikowano

Pryskane było expertem z legato, dwuliscienne raczej trzeba bd poprawic bo pozniej wyskakuje chaber

Skoro ma zaszkodzic ochronie herbicydowej to nie będę ryzykował jednak, chociaż szkoda, bo była by okazja pochodzić trochę za konikiem, a i konik by się trochę wyszalał 😃

Zabieg bronowania akurat wg mnie bardzo dobrze wpływa na pszenice, w tamtym roku na jednym kawalkumiałem pol przebronowanej pol nie dla porownania i wigor w przebronowanej byl lepszy takze nie sadze zeby byly jakies niekorzyści oprócz oslabienia wspomnianej ochrony 😃

Opublikowano
2 godziny temu, Siedzacybyk napisał:

Robiliście porównanie efektów działania pomiedxy: priaxor 1 li. I delaro 1 li. Co będzie skuteczniejsze?

Ja raz miałem porównanie Fandango i Priaxor 1l , to Priaxor lepiej zadziałał . Delaro w T2 tez już robiłem i lepiej niż Fandango . 

• Root Admin
Opublikowano
jahooo napisał:

10 godzin temu, Mostowiak napisał:

Bizon chabra puszcza

Nie tylko chabra. 

wieloletniego ostrozenia też nie, ale praktycznie nie możliwe jest jesienią zwalczyć chwastów typowo wiosennych. ale jak wiesz że je masz to można je bardzo tanio i skutecznie zwalczyć wiosną. ostrozenia pozbyłem się za 18zl

Opublikowano
4 minuty temu, yacenty napisał:

wieloletniego ostrozenia też nie, ale praktycznie nie możliwe jest jesienią zwalczyć chwastów typowo wiosennych. ale jak wiesz że je masz to można je bardzo tanio i skutecznie zwalczyć wiosną. ostrozenia pozbyłem się za 18zl

Wiem wiem, ale chaber mnie trochę zaskoczył, pokazał się późno.

• Root Admin
Opublikowano

mnie też bo go nie znałem, jak już wiedziałem o co chodzi na tym polu to wiosna perfekcyjnie trafiony i widać go było tylko na omijaku. od tego czasu już spokój

Opublikowano (edytowane)
Dnia 26.01.2022 o 19:09, drobny napisał:

Na chabra najlepszy tribenuron jesienią ok 15-20g

Edytowane przez Nh89
Opublikowano
14 godzin temu, szymonidas9 napisał:

Widzę wszyscy tutaj robią t3, aż taka macie presję fuzariozy? 

Ma ktoś porównanie plonow i paremetrow ziarna przy t2/3 a osobna t2 i t3? 

2 lata temu była bardzo duża presja fuzarioz. U nas co niektórzy robili nawet t4 :D

Plan mam trzyzabiegowy a pogoda to zweryfikuje, może uda się zmieścić w dwóch. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v