Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

A to nie Lechu?  

za nim cos napiszesz to skonsultuj sie ze mna- twoj poziom niedlugo siegnie zulaw wislanych😂 braku sceny gdy wyciaga 200 zl i je twardo trzyma, wtedy to byl taki ewenement jak dzisiaj 500.

13 minut temu, GRZES1545 napisał:

Coś w stylu jak Lepper mowił👍

Racyl tak badam temat inflacji... czy grozi nam hiperinflacja?

masz w domu kogos kto robi stale zakupy-matka ,babka ich zapytaj czy cos ostatnio podrozalo 😛, tylko sie nie przyznawaj ze jestes zwolennikiem pis-u bo na polu bedziesz spal 🤣

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, GRZES1545 napisał:

Coś w stylu jak Lepper mowił👍

Racyl tak badam temat inflacji... czy grozi nam hiperinflacja?

A nie jest tak ? np nawozy ukształtowały się w listopadzie na poziomie 2800tys za saletrę, 23grudnia skoczyło na 4600, ostatnie dni grudnia spadło do ponad 3 tys. teraz mają zdjąć vat to będzie z powrotem te 2800zł (Komisja europejska może się nie zgodzić ). to jest zwyczajnie cyrk i wariactwo celowo zaplanowane pod publiczkę jak to PIS broni ich przed drożyzną. Może przekonać takich romanów, galanów, mariuszków ale nie rolników

Nie wiem czy będzie hiperinflacja ale wszystko na to wskazuje. wybory będą dopiero jesienią 2023 także mamy ten cały rok i następny. PIS nie ograniczy wydatków a wręcz przeciwnie będzie dokładał to nowe i nowe nie licząc się ze skutkami i kosztami.

Jeszcze nigdy przed dokładanie pieniędzy nie udało się ograniczyć inflacji

PIS nie opuści bo to dla niego może to być historyczne wybory w którym zdobędzie 3-cią kadencję. Ludzie  pod wpływem paru groszy nie będą zdawać sobie sprawy że przyjdzie im za to drogo zapłacić

Edytowane przez racyl
  • Thanks 1
Opublikowano
23 minuty temu, DTaras napisał:

I było tak u nas - w niedzielę. Przyszła nowa miotła i....

A po jaki UJ w niedzielę , przecież to samo można zrobić w każdy inny dzień raz w tygodniu ...  

Opublikowano

Tak. VAT na gaz spada do 8 %. Ten sam VAT co to go piekarz odliczał. Zatem dokłada się 15% kosztów energii. Stawka VAT co prawda mu spadła do 0% ale z 5. Czyli jest w plecy na tym składniku. Transport do drugi temat. Energia elektryczna - trzeci. Koszty pracownika, mąka... W każdym razie mam już zapowiedzi podwyżek. Najprostszy chleb będzie kosztować 3,90 ale bez VAT 😁

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Ursus932 napisał:

A po jaki UJ w niedzielę , przecież to samo można zrobić w każdy inny dzień raz w tygodniu ...  

A dlaczego nie w niedzielę ?? Po co jakieś zakazy handlu, wystarczyło napisać ustawę która zapewnia KAŻDEMU PRACOWNIKOWI 2 wolne niedziele w miesiącu i tyle.

Pracuję na UR i jakoś o mnie PiS nie zadbał, mam 3 niedziele pracujące w miesiącu ... Ale nie narzekam, bo 200-setki wtedy mam, więc wolę 3 niedziele niż 6 normalnych dni w tygodniu ;) Do kiecoków w odwiedziny nie chodzę, to takie wolne w tygodniu nawet lepsze niż w niedzielę, bo i na polu można spokojnie coś zrobić, jak trzeba to i w urzędzie się coś załatwi, a taka wolna niedziela, to albo w garażu się schować, albo leżeć jak Rysiek i się lenić ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
Ursus932 napisał:

23 minuty temu, DTaras napisał:

I było tak u nas - w niedzielę. Przyszła nowa miotła i....

W niedzielę był czas się poszwędać a w tygodniu biegiem...

Opublikowano

Ten cały zakaz miał na celu zagonienie ludzi do kościołów a nie wolne dla pracowników. 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, PRIMO napisał:

Ten cały zakaz miał na celu zagonienie ludzi do kościołów a nie wolne dla pracowników. 

To super im się udało, 5 lat temu w kościele jeszcze trzeba było stać w niedzielę, a teraz pełno wolnych miejsc żeby sobie usiąść, przynajmniej u mnie tak jest ... A jeszcze teraz ten nowy proboszcz, to jak się słyszy co wyczynia, to tylko same mohery zostaną ... Za to odkąd taka Biedronka została placówką pocztową, to tłumy w niedzielę ;) 

• Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, Ulman napisał:

Kuźwa, co się dzieje z Romanem. Zniknął tak nagle ze aż się boje czy jakiego wylewu od tych kłamstw nie dostał😁

Żyjesz Roman?

Gazu dał do odciny i soft mu zawiesiło😂

12 godzin temu, mirro napisał:

A teraz 9% od przychodu. Widzisz jakąś różnicę?

Najpierw mu wytłumacz co to przychód.

A k..... szkoda wysiłku.

12 godzin temu, Leszy napisał:

Kto to? Ładna ;) 

Mundur zawsze wyszczuplał.

12 godzin temu, Ulman napisał:

Teraz jest komuna i to władza decyduje co jest dla ludu dobre.

W jaki sposób markety zwiększają konsumpcję? Jaki jest mechanizm?

Na zasadzie wjeżdżasz wozem drabiniastym i głupio wyjechać tylko z masłem. A tak na poważnie, zawsze się ci przypomni że tego szukałeś i nie ważne że to było w zeszłym roku.

11 godzin temu, Ursus932 napisał:

Nie ma to jak były stalowe w lotnictwie 💪😊

Weź takie coś na baniak wciśnij😁

• Haha 2
Opublikowano
11 minut temu, racyl napisał:

Nie wiem czy będzie hiperinflacja ale wszystko na to wskazuje. wybory będą dopiero jesienią 2023 także mamy ten cały rok i następny. PIS nie ograniczy wydatków a wręcz przeciwnie będzie dokładał to nowe i nowe nie licząc się ze skutkami i kosztami.

Ty serio uważasz żę to nadmiar pieniądza na rynku miałby  wpływ na hiper inflacje ?   jednym z powodów inflacji jest panika i ona troche wystepuje już w polsce .

• Haha 2
Opublikowano
9 godzin temu, Roman176 napisał:

no tak niewiem czy wiesz ale tam ludzie co miesiąc wychodzą na ulice bo tak dobrze wolnym rynku 

ty zboczeńcu zeby pogruchać jedziesz aż tam ... jesteś taki brzydki czy na te dziewczyny siusiaczkiem ?

z grudnia https://www.pism.pl/publikacje/Antyrzadowe_protesty_w_Bulgarii

Od 9 lipca 2020 Bułgaria: protesty społeczne i polityczny pat

https://wyborcza.pl/7,75399,26264243,bulgaria-nie-ustaja-gwaltowne-antyrzadowe-protesty.html?disableRedirects=true

jesteś za tepy na Internet  tam co miesiąc protestują  

Romanek, nie umiesz czytać , nie rozumiesz co czytasz i zapewne nigdy sie nie nauczysz. Po pierwsze u nas też ciągle ktoś protestuje. A to górnicy blokują węgiel a to Kołodziejczak jeździ traktorami a to jakieś baby coś krzyczą a to antyszczepionkowcy  itd. Po drugie, nie tam nie protestuje z powodu podatków ani socjalu. Znowu nie masz argumentów a jedynie wykoślawione wyobrażenia i do tego kłamiesz.

Amsterdam -  a co ty możesz wiedzieć? Musisz dopowiadać i kłamać bo intelekt i nie pozwala na więcej. PIS dobrze cie w tym wytresował.

Jesteś socjalistycznym zaprzańcem, konfabulujesz i kłamiesz. Do tego nieudolnie boś idiota. Wczoraj wszyscy to widzieli. Samozaorałeś się pieknie.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, jarecki napisał:

Ty serio uważasz żę to nadmiar pieniądza na rynku miałby  wpływ na hiper inflacje ?   

Nadmiar pieniądza na rynku zawsze powoduje inflację ... Jedno z podstawowych praw ekonomii. Dlatego w szkołach powinny być podstawy ekonomii, żeby dzieciaki się mogły dowiedzieć o takich podstawowych rzeczach.

Nie dziw się @jarecki, na Ciebie już za późno, Tobie już PiS wypaczył zdolność logicznego myślenia ...

• Like 2
  • Thanks 1
  • Confused 1
Opublikowano
12 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Do kiecoków w odwiedziny nie chodzę, to takie wolne w tygodniu nawet lepsze niż w niedzielę, bo i na polu można spokojnie coś zrobić, jak trzeba to i w urzędzie się coś załatwi, a taka wolna niedziela, to albo w garażu się schować, albo leżeć jak Rysiek i się lenić ...

To chodzisz do tych kiecoków czy nie?🤭

9 minut temu, Tomasz0611 napisał:

To super im się udało, 5 lat temu w kościele jeszcze trzeba było stać w niedzielę, a teraz pełno wolnych miejsc żeby sobie usiąść, przynajmniej u mnie tak jest ... A jeszcze teraz ten nowy proboszcz, to jak się słyszy co wyczynia, to tylko same mohery zostaną ... Za to odkąd taka Biedronka została placówką pocztową, to tłumy w niedzielę ;) 

Opublikowano (edytowane)

Tomasz0611 gdyby to nadmiar pieniądza maiał wpływ na inflacje to np . niemcy by nie zeszły z niej poniżęj 50 % , inflacja jest złożonym organizmem ale takim podstawowym to jest panika i ludzie zaczynają swoje oszczednośći lokować w srodki trwałe przez co napedza się spirale inflacyjną nawet jak się wrócisz do czasów hiper inflacji w polsce to nie było ani 500 plus i inych a wrecz przeciwnie była bieda  .                      takim prostym przykładem jest sytuacja przedstawiona przez Racyla z nawozami gdyby ludzie zaczeli kupować saletre po 4 tys to jej cena by nie spadła 

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
  • Haha 2
Opublikowano

w tym tygodniu bylem juz na 2 mszach- w dobrym tygodniu to i 3 zalicze,w jedna niedziel bylem w 5 kosciolach.

jeszcze10 -15 lat i koscioly beda puste jak na zachodzie, msza o 18 w bazylice mariackiej w gdansku- wiatr hula po pustym wnetrzu, polowa uczestnikow zostala po mszy zwiedzac-turysci jak my.

Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał:

msza o 18 w bazylice mariackiej w gdansku- wiatr hula po pustym wnetrzu, polowa uczestnikow zostala po mszy zwiedzac-turysci jak my.

Nic mi nie mów, byłem zwiedzać bazylikę w Gdańsku, jakoś z 3 lata temu, to dobrze, że organista grał, bo bym się nawet nie zorientował, że msza trwa, z 10-15 osób w ławkach siedziało, myślałem, że to turyści xD 

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Nadmiar pieniądza na rynku zawsze powoduje inflację ... Jedno z podstawowych praw ekonomii. Dlatego w szkołach powinny być podstawy ekonomii, żeby dzieciaki się mogły dowiedzieć o takich podstawowych rzeczach.

Powinno być dużo matematyki. ekonomii, logiki i filozofii. Inaczej wyrosną nam zastępy głupków nie rozumiejących najoczywistszych podstaw.  Nie ma się co dziwić ze potem nie rozumie co czyta albo co ogląda skoro nie ogarnia podstaw. Taką tłuszcza można manipulować jak się chce. 

@jarecki, weź sobie najprostszą książkę  o ekonomii albo  wygooglaj jaki jest związek pomiędzy  ilością pieniądza a inflacją. Naucz się podstaw i wstrzymaj do tego czasu własne przemyślenia. 

Edytowane przez Ulman
  • Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, jacus napisał:

w tym tygodniu bylem juz na 2 mszach- w dobrym tygodniu to i 3 zalicze,w jedna niedziel bylem w 5 kosciolach.

jeszcze10 -15 lat i koscioly beda puste jak na zachodzie, msza o 18 w bazylice mariackiej w gdansku- wiatr hula po pustym wnetrzu, polowa uczestnikow zostala po mszy zwiedzac-turysci jak my.

Masz rację, covid mocno przyspieszył te zmiany.

Po ubiegłorocznych obostrzeniach kościoły już się nie zapełniły.

A jeszcze kilka lat wstecz zaczynano u mnie mówić o potrzebie budowy nowej świątyni.

Opublikowano
5 minut temu, Ulman napisał:

Powinno być dużo matematyki. ekonomii, logiki i filozofii. Inaczej wyrosną nam zastępy głupków nie rozumiejących najoczywistszych podstaw.  Nie ma się co dziwić ze potem nie rozumie co czyta albo co ogląda skoro nie ogarnia podstaw. Taką tłuszcza można manipulować jak się chce. 

Lepiej uczyć historii, gloryfikować klęski i do tego nauka o życiu anty-LGBT zamiast logiki czy ekonomii ... Taką linię ma nasza obecna władza

Opublikowano
5 minut temu, Ulman napisał:

@jarecki, weź sobie najprostszą książkę  o ekonomii albo  wygooglaj jaki jest związek z ilością pieniądza a inflacją. Naucz się podstaw i wstrzymaj do tego czasu własne przemyślenia. 

po pierwsze to mówimy o hiper inflacji a po drugie to nadmiar pieniądza to jest 2-3 % inflacji , kolejny przykład hiper inflacji w wenezueli przy powszechnej biedzie i ubustwie mogę jeszcze kilka przykładów podac tylko po co ? napisze jeszcze raz  podstawa hiper inflacji to panika , ludzie zaczynają wykupować co sie da

• Haha 1
Opublikowano
33 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

A dlaczego nie w niedzielę ?? Po co jakieś zakazy handlu, wystarczyło napisać ustawę która zapewnia KAŻDEMU PRACOWNIKOWI 2 wolne niedziele w miesiącu i tyle.

Pracuję na UR i jakoś o mnie PiS nie zadbał, mam 3 niedziele pracujące w miesiącu ... Ale nie narzekam, bo 200-setki wtedy mam, więc wolę 3 niedziele niż 6 normalnych dni w tygodniu ;) Do kiecoków w odwiedziny nie chodzę, to takie wolne w tygodniu nawet lepsze niż w niedzielę, bo i na polu można spokojnie coś zrobić, jak trzeba to i w urzędzie się coś załatwi, a taka wolna niedziela, to albo w garażu się schować, albo leżeć jak Rysiek i się lenić ...

Bo chcesz robić to pracujesz w niedziele , jak nie lubisz odpoczywać to Twój wybór 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v