Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Po pierwsze to nie zawsze było na dwoje dzieci. Po drugie lepiej żeby ludzie mieli możliwość dobrze zarabiać zamiast dostawać kasę do ręki. Po trzecie jestem przeciwny jakimkolwiek socjalom dla zdrowych, zdolnych do pracy ludzi. Jeżeli już socjal to dla kogoś kto np stracił rękę w pracy. 

I uwierz mi, wolałbym węgiel po 2000zł/t zamiast dodatku węglowego, wolałbym 0% VAT na artykuły dla dzieci zamiast 500+, ludziom nie trzeba dawać, wystarczy przestać im zabierać a sami sobie poradzą. 

To PiS dał takim jak ty ochłapy, i teraz straszy, że jak przyjdzie złe PO to zabierze ... Kaczor kupił sobie głosy, jak Janusz w piątkowy wieczór dziffke.

70 zł mce na dziecko brałem ot cały mój socjal za poprzedników Pisu ale co do drożyzny to pełna zgoda aktualnie jest źle .

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

70 zł mce na dziecko brałem ot cały mój socjal za poprzedników Pisu ale co do drożyzny to pełna zgoda aktualnie jest źle .

Jest źle ?? Jest człowieku dramatycznie ... W zeszłym roku opał na zimę kosztował mnie 6000zł, w tym roku wydałem już 15000zł i nie wiem czy starczy, może jeszcze wiosną będzie trzeba dokupić. Przyszła nowa taryfa za prąd elektryczny, bo część mam na G11 a część na C11 to na C11 przyszła zmiana ceny na 1,891 zł/kWh netto, to ma być tylko źle ?? To jest dramat ... Saletra 3500/t, mocznik ze wschodu 4500/t, kupowałem ostatnio bezchlorek pod warzywa i truskawkę to 5500zł/t, a jeszcze rok temu kosztował ten sam nawóz 2800zł/t. 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Jest źle ?? Jest człowieku dramatycznie ... W zeszłym roku opał na zimę kosztował mnie 6000zł, w tym roku wydałem już 15000zł i nie wiem czy starczy, może jeszcze wiosną będzie trzeba dokupić. Przyszła nowa taryfa za prąd elektryczny, bo część mam na G11 a część na C11 to na C11 przyszła zmiana ceny na 1,891 zł/kWh netto, to ma być tylko źle ?? To jest dramat ... Saletra 3500/t, mocznik ze wschodu 4500/t, kupowałem ostatnio bezchlorek pod warzywa i truskawkę to 5500zł/t, a jeszcze rok temu kosztował ten sam nawóz 2800zł/t. 

I co zamierzasz zrobić ? bo ja np. nie będę siał zboża i coś zaoszczędzę na tym nawozie i śor .

Edytowane przez Mariusz2903
Opublikowano

sie dolozylem 😂😂 na pohybel psychicznie chorym i platnym onucom..

11 godzin temu, witejus napisał:

To gdzie te 15 tys wobec powyższego?

ja pisalem o wojewodztwie a on o powiecie..

7 godzin temu, Denwer napisał:

Ujawniono "taśmy Gazety Wyborczej". "Roman ma w dziale dziennikarzy, którzy non stop tropią pana Obajtka i innych ludzi"

https://polskatimes.pl/ujawniono-tasmy-gazety-wyborczej-roman-ma-w-dziale-dziennikarzy-ktorzy-non-stop-tropia-pana-obajtka-i-innych-ludzi/ar/c1-16520835

a w meilach dworczyka co pisza na ten temat ???

2 godziny temu, witejus napisał:

Znam jednego co stracił prawą rękę tnąc drewno na pile a ma dużo więcej kasy niż niejeden z obiema rękami.

🤣życie to nie koncert życzeń🤣, ja wolałbym wungiel po 800🤣

ja kupilem po 841 zl eko-grosze z piast.

po 4 miesiacach czatowania po 3 razy dziennie na poczatku i w koncu sie udalo, gdyby nie deszcz to pewnie bym kosil pszenice a tak to zapelnie kotlownie

1 godzinę temu, mirro napisał:

Czy miałeś kiedyś taki piątkowy wieczór, że nagle przerodził się w poniedziałkowy poranek? Jeśli nie, to musisz spróbować.😂

on ze swoim chlopakiem pewnie nie tak szalal- tydzien na tylku nie mogl usiasc 😂

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

?

Zbrodnirze ulubieńcy Pana Dudytak dla zabawy ostrzeliwują budynki mieszkalne. A w polsko-języcznej TV będzie przekaz że to Rosjanie strzelali.

https://www.facebook.com/groups/736046746437432/posts/8959545957420762/?__

„Ukraina przegrała tę wojnę”. Najwyższy pułkownik armii mówi, że Zachód „podwaja wysiłki brnąc w przegraną”. 

Ukraina przegrała wojnę z Rosją, ale niektórzy zachodni przywódcy chcą ją kontynuować mając za “prawdziwy cel” wciągnięcie Stanów Zjednoczonych w bezpośredni konflikt z Rosją, ostrzegł emerytowany pułkownik armii Douglas MacGregor. „Teraz staje się to na tyle oczywiste, że nawet najbardziej zagorzali zwolennicy ukraińskiej wojny z Rosją w Londynie, Berlinie, Paryżu i Waszyngtonie tak naprawdę nie mogą wstać i powiedzieć nic więcej. Przypuszczam, że niektórzy to zrobią, ale prawda jest taka, że wojna się skończyła.” 

„Ukraińcy przegrywają mając codziennie od 500 do 1000 zabitych i rannych. Ich armia została skutecznie unicestwiona” wyjaśnił MacGregor. „Wrzucają rezerwistów, odpowiednik tego co nazwalibyśmy Gwardią Narodową, pod piłę tarczową. A Rosjanie bardzo spokojnie i metodycznie niszczą to, co się pojawi. Rosjanie już rozpoczęli konsolidację kontroli nad 25-30% Ukrainy, gdzie siły ukraińskie zostały wcześniej zatrzymane atakując Rosję”. A teraz, kiedy Rosja kontroluje ważny gospodarczo region Ukrainy, wkrótce włączy go do Federacji, przepowiedział. „Teraz kontrolują terytorium, które odpowiada za około 80% produktu narodowego brutto Ukrainy. Więc spodziewam się, że Rosjanie utrzymają to i włączą do Rosji. Zostanie zaanektowane. To był historycznie rosyjski teren i znowu jest” powiedział MacGregor. MacGregor, były starszy doradca sekretarza obrony za prezydentury Trumpa, ostrzegł, że przywódcy zachodni wciąż zaprzeczają, a niektórzy chcą nawet, aby wojna trwała wiecznie z „niezwykle niebezpiecznym” celem końcowym, jakim jest bezpośrednie zaangażowanie USA w gorącą wojnę z Rosją. „Jeśli chodzi o to jak to się skończy, to mamy wiele osób, które wydają się być zdeterminowane, aby to się nie skończyło. A to jest niezwykle niebezpieczne, ponieważ im dłużej to trwa, tym większy jest potencjał dla regionalnego konfliktu, który poszerzy i pochłonie więcej krajów, a ostatecznie wciągnie nas samych, co niektórzy uważają za prawdziwy cel – choć może się to wydawać niezrozumiałe”. Tymczasem gabinet trzyma Joe Bidena w niewiedzy i „prowadzi show” na Ukrainie i „podwaja wysiłki brnąc w przegraną” w nadziei, że uda im się wygrać, aby zachować swoją wiarygodność. “Nasz przyjaciel Prezydent Biden jest jak grzyb: trzymają go w ciemnym miejscu i karmią bzdetami. Myślę, że [dyrektor Rady Polityki Krajowej] Susan Rice, [doradca ds. bezpieczeństwa narodowego] Jake Sullivan, [sekretarz stanu] Antony Blinken – oligarchowie, szczerze mówiąc, bogate, potężne postacie, które kontrolują Partię Demokratów i nie oszukujmy się, duża część partii Republikanów, która dominuje w Waszyngtonie – wszyscy mają teraz znacznie większy wpływ, niż Amerykanie sądzą. Oni prowadzą ten program. Nie mówią Joe Bidenowi niczego, czego nie chcą, aby wiedział, ale co ważniejsze, jadą tym pociągiem bez opamiętania. I nie wysiadają, ale z każdym dniem dorzucają do lokomotywy coraz więcej węgla. Podwajają porażkę w przekonaniu, że jeśli utrzymają się wystarczająco długo to jakimś cudem wygrają.” Niszczą NATO, rozrywają Europę, Europejczycy wreszcie zaczynają uświadamiać sobie katastrofę. Stracili kontrolę nad Europą Wschodnią. „Ukraina jest teraz państwem upadłym. Upadła” dodał. „Ludzi pcha się pod karabinem pod rosyjski ogień. To wszystko to katastrofa. Ale nikt nie chce przyznać się do porażki, ponieważ jeśli przyzna się do porażki, to straci wszelką wiarygodność”. Dzieje się tak, gdy Europejczycy zaczynają zdawać sobie sprawę, że przedłużającej się wojny na Ukrainie nie da się wygrać, ponieważ Rosja zacieśnia więzi gospodarcze z Chinami i Indiami, a rubel osiąga najwyższy poziom od 5 lat pomimo zachodnich sankcji, które do tej pory zdołały skrzywdzić tylko zwykłych Amerykanów i Europejczyków. Prezydent Francji Emmanuel Macron wezwał „prezydenta Ukrainy i jego liderów” do „negocjowania z Rosją”, dodając, że Zachód „zrobił wszystko, co w naszej mocy”. Niemiecki talk-show przyznał również, że Rosja prawie wygrała wojnę na Ukrainie i że zachodni przywódcy muszą rozmawiać z opinią publiczną na temat rozwoju takiej sytuacji i szukać dyplomatycznego rozwiązania z Rosją, aby zakończyć konflikt.MacGregor jako pierwszy przewidział porażkę ukraińskiego wojska już 2 marca, zaledwie tydzień po rozpoczęciu przez Rosję operacji wojskowej na Ukrainie. Niestety to ja byłem pierwszy i nie w lutym a dużo wcześniej stawiałem tezę "na pohybel upadlinie"

Edytowane przez many13
Opublikowano
39 minut temu, Mariusz2903 napisał:

I co zamierzasz zrobić ? bo ja np. nie będę siał zboża i coś zaoszczędzę na tym nawozie i śor .

Kupie owsa od sąsiada za 950zl/t , juz mam umówiony, wartość opałowa taka sama jak pelletu za 2000zl 😂

• Thanks 1
Opublikowano

Kapitał na masową skalę ucieka z Europy. Stany Zjednoczone nie są w tej chwili bliskie niewypłacalności. Natomiast nie można tego powiedzieć o reszcie świata. Napływ kapitału nadal kieruje się do USA. Gdy w Europie wybucha wojna, kapitał ucieka do Stanów Zjednoczonych. Nie ma mowy, aby Stany Zjednoczone były teraz zagrożone niewypłacalnością. To w końcu nadejdzie, ale po 2024 roku. Należy jednak pamiętać, że sankcje nałożone na prywatnych Rosjan doprowadziły do likwidacji ich aktywów na Zachodzie, i kapitał napływa też z powrotem do Rosji. Dlatego, jak zawsze, nasi politycy, którzy słuchają naukowców, robią wszystko dokładnie odwrotnie niż powinni.

heatmap_sm.jpg

mapakapitalprzeplyw.jpg&w=550

• Like 1
Opublikowano
57 minut temu, jacus napisał:

on ze swoim chlopakiem pewnie nie tak szalal- tydzien na tylku nie mogl usiasc 😂

Nie moja sprawa co On robi ze swoim chłopakiem. Ja tylko zwracam uwagę na to, że takie doświadczenie czasoprzestrzenne ( albowiem przemieszczenie w terenie też miało miejsce) skłania do refleksji. Czasem jednak trasa jest nie do odtworzenia, pomimo że nie pokonywało się jej samotnie.😂

Opublikowano

Nasze modele przepływu kapitału, w przeciwieństwie do jakiegokolwiek innego narzędzia, wykazały, że sankcje Bidena w istocie zniszczyły globalizację. Nawet to pojawiło się dokładnie na cel – 72 lata od narodzin globalizacji w 1950 roku, która stworzyła pokój na świecie i złamała kręgosłup komunizmu.

image.png.874d4edb60f1ead680ef471731931122.png

Opublikowano
8 minut temu, many13 napisał:

Kapitał na masową skalę ucieka z Europy. Stany Zjednoczone nie są w tej chwili bliskie niewypłacalności. Natomiast nie można tego powiedzieć o reszcie świata. Napływ kapitału nadal kieruje się do USA. Gdy w Europie wybucha wojna, kapitał ucieka do Stanów Zjednoczonych. Nie ma mowy, aby Stany Zjednoczone były teraz zagrożone niewypłacalnością. To w końcu nadejdzie, ale po 2024 roku. Należy jednak pamiętać, że sankcje nałożone na prywatnych Rosjan doprowadziły do likwidacji ich aktywów na Zachodzie, i kapitał napływa też z powrotem do Rosji. Dlatego, jak zawsze, nasi politycy, którzy słuchają naukowców, robią wszystko dokładnie odwrotnie niż powinni.

heatmap_sm.jpg

mapakapitalprzeplyw.jpg&w=550

Covid + wojna na Ukrainie to zaplanowany cel działań na świecie .

A jakich to każdy niech pomyśli jaki ma to mięć cel .

Opublikowano
34 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Jak owies był po 20 zł za metr to rozumiem ale po stówie i nim palić .

A ja rozumiem, czysta ekonomia, owies kosztuje 1000zł/t i ma kaloryczność około 16MJ/kg. Węgiel kosztuje 3000zł/t i ma kaloryczność około 28MJ/t. W przypadku owsa koszt 1MJ wynosi 62,5zł, w przypadku węgla koszt 1MJ to 107zł. Widać więc co jest tańszym opałem ;) 

Opublikowano

1 sierpnia Komisja Europejska zacznie zmniejszać zapotrzebowanie na gaz bez alternatywy.  Cykl paniki rozpocznie się w sierpniu lub wrześniu i przejdzie do Q1 2023. Europa musi zmniejszyć zużycie gazu o 15% (45 mld m sześc.). Dla porównania, Rosja dostarczyła w ubiegłym roku do UE 150 mld m sześc. Największy rosyjski dostawca gazu, Gazprom, zagroził całkowitym odcięciem Europy od gazu. Europa nie ma obecnie alternatywnych rozwiązań. Dlatego wdrażają w Brukseli plan "Oszczędzaj gaz na bezpieczną zimę".

Opublikowano

Władza na traktory i to kto jaki zacny Pan.

Zbigniew Ziobro wizytował gospodarstwo za kierownicą ciągnika pod okiem rolnika

Lip 26, 2022

Niektórzy powiedzą, że to już było, kiedy premier Mateusz Morawiecki wizytował gospodarstwo rolne w którym stało mnóstwo nowych maszyn rolniczych, okazało się, że przywiezionych tam przez lokalnego dealera na potrzeby tejże wizytacji.

Tym razem jednak odbyło się to w inny sposób, bowiem prokurator generalny minister sprawiedliwości Zbigniew Ziobro wizytujący gospodarstwo rolne w Małopolsce w asyście wiceministra rolnictwa i rozwoju wsi Huberta Kaczmarczyka sprawdzał swoje umiejętności za kierownicą ciągnika rolniczego John Deere, przejechał się też w kabinie kombajnu New Holland - tym razem z operatorem.

Prezes „Solidarnej Polski” Zbigniew Ziobro, który pojawił się w gospodarstwie rolnym w towarzystwie posła Piotra Saka odbył spotkanie z mieszkańcami, podczas którego omawiał kwestie związane z bezpieczeństwem żywnościowym i energetycznym. W pewnym momence wsiadł w towarzystwie wiceministra Kaczmarczyka do ciągnika rolniczego i pod czujnym okiem rolnika podjął, jak zapewnia, pierwszy raz w życiu próbę prowadzenia tego typu pojazdu. Jego potencjał i możliwości związane z obsługą ciągnika wieceminister Kaczmarczyk podczas briefingu dla prasy ocenił jako wysokie mówiąc, że Zbigniew Ziobro „ma fach w ręku”.

Wiceminister rolnictwa Norbert Kaczmarczyk podczas spotkania wypowiedział się na temat sytuacji w polskim rolnictwie, w tym szczególnie o żniwach, których tegoroczny przebieg zakłóca duży lęk przed zbyt niskimi cenami w skupie, spowodowanymi niekontrolowanym napływem taniego zboża z Ukrainy. Kaczmarczyk oskarżył opozycję, że straszy „zalaniem” krajowych silosów tanim zbożem z Ukrainy.

https://www.okiemrolnika.pl/prawo-i-finanse/item/9664-zbigniew-ziobro-wizytowal-gospodarstwo-za-kierownica-ciagnika-pod-okiem-rolnika?fbclid=IwAR1C2az75yKvCqfstCM2l5nfZaTE8-bzsMno7NZTe6ZDVjAYsf2WvrLyXls

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Istnieje powszechne błędne przekonanie, że Stany Zjednoczone mają najwyższą stopę inflacji na świecie. Widzę to kwestionowane w licznych e-mailach Stany Zjednoczone mają poważny problem, jeśli chodzi o inflację, ale ich waluta nie straciła na wartości do punktu, w którym jest słaba. Porównajmy dane o inflacji z innych krajów.

Według danych opracowanych przez Trading Economics, następujące kraje najbardziej cierpią z powodu niekontrolowanej inflacji od czerwca 2022 r.:

Liban 210% Zimbabwe 192% Wenezuela 167% (ostatnio skompilowany w maju 2022 r.) Sudan 149% Syria 139% (ostatnio skompilowana w sierpniu 2021 r.) Turcja 62% Argentyna 64% Surinam 55,6% (ostatnio skompilowany w maju 2022 r.) Sri Lanka 54,6% Iran 52,5%

Te zdeprecjonowane waluty są w tej chwili prawie bezużyteczne. Jak widzieliśmy w historii, perspektywa rewolucji wzrasta, gdy ludzie nie są w stanie pozwolić sobie na podstawowe potrzeby. Wiele krajów na tej liście znajduje się już w samym środku trwających wojen domowych i zawirowań politycznych. Barter staje się niezbędny, ponieważ handel towarami i usługami jest często jedyną dostępną opcją Istnieje powszechne błędne przekonanie, że Stany Zjednoczone mają najwyższą stopę inflacji na świecie. Widzę to kwestionowane w licznych e-mailach Stany Zjednoczone mają poważny problem, jeśli chodzi o inflację, ale ich waluta nie straciła na wartości do punktu, w którym jest słaba. Porównajmy dane o inflacji z innych krajów.

Państwa G-20

Turcja 62% Argentyna 64% Rosja 9% Brazylia 89% Hiszpania 2% Wielka Brytania 9,4% Stany Zjednoczone 9.1% Strefa euro 8,6% Holandia 8,6 % Kanada 8,1% Włochy 8% Meksyk 99% Niemcy 7,6% Republika Południowej Afryki 7,4% Indie 7,01% Singapur 6,7% Korea Południowa 6% Francja 8% Australia 5,1% (dane opracowane w marcu 2022 r.) Indonezja 4,35% Szwajcaria 3,4% Chiny 2,5% Japonia 2,4% Arabia Saudyjska 2,3%

Turcja próbowała, ale nie udało jej się uzyskać dostępu do UE i zamienić lirę na euro. Bez względu na to byliby zadłużeni przez nie do pokonania, ale ich początkowa próba nie powiodła się. Czy można się dziwić, że Turcja stara się jak najlepiej utrzymać stosunki dyplomatyczne zarówno z Zachodem, jak i Rosją w czasie wojny zastępczej? Nie mogą sobie pozwolić na utratę partnerów handlowych i nie nałożyli na Rosję surowych sankcji. Turcja cieszy się statusem NATO, ale próbowała zablokować przystąpienie Finlandii i Szwecji. Przytoczyli swoje rozumowanie, ponieważ kraje te wspierały antytureckie grupy terrorystyczne, ale jednym z powodów nie było rozgniewanie Rosji. Wszystkie pozostałe kraje G20 doświadczają wysokiej inflacji, żaden ze wspólnego celu 2%, ale niektóre radzą sobie znacznie lepiej niż inne, ponieważ nie są zaangażowane w trwającą wojnę zastępczą i utrzymują silny handel. Stany Zjednoczone na poziomie 9,1% są alarmujące. 

Edytowane przez many13
Opublikowano
2 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

W jaki sposób zaoszczędzisz?

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Ulman napisał:

zaoszczędzisz?

no napisał. nie posieje.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

że nie dołozy, bo pis tak rządzi, że tylko dokładać cza...

Opublikowano
12 godzin temu, DTaras napisał:

Boo koleżko burak i tak musiał z daleka popierdalać więc do głosudoszły regiony z lepszymi warunkami produkcji?

od opolskiego są lepsze ? najmniejszy kawałek 60h

12 godzin temu, DTaras napisał:

Pytaj rolników dlaczego nie sieją

cena nieakceptowalna  

13 godzin temu, DTaras napisał:

poza tym dążysz to tego iż to dzięki złemu Niemcu co poprzejmował cukrownie a tak naprawdę to kwestia paniki. Niemcy, przypomnę Ci mieli problemy z olejem jak my teraz z cukrem...

masz tu czarno na biały przepaść cenową miedzy Niemcem a polską spółka 

połowa was to należy do ludzi co chce słyszeć po swojemu a nie co się dzieje 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v