Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Roman176 napisał:

no ocknij się kiedyś było więcej i zobacz kto wprowadził w 2019 obniżyli o 1% albo 2%

Składka zdrowotna 2021 - znamy już wysokość | ifirma.pl

A teraz 9% od przychodu. Widzisz jakąś różnicę?

• Haha 1
Opublikowano

@racyl,  rozdawnictwem kupowali poparcie ludu a lud tego nie inwestował tylko wydał na zagraniczne (w wiekszości) produkty i przeżarł. Lud nie inwestuje , lud konsumuje. 

1 godzinę temu, jarecki napisał:

małe sklepy nie wytrzymały konkurencji cenowej , grubsze zakupy większość robi w marketach a do sklepu małego tylko po chleb , i jak mąki czy cukru zbraknie .

Czyli finalnie osiągnięto efekt odwrotny do zamierzonego. Zakaz handlu miał pomóc małym sklepikom ale złe markety przekonały klientów żeby przed weekendem nakupili więcej. Finalnie nie trzeba dokupować w małych sklepikach i mimo ze są one otwarte to i tak trafia je szlag. 

Kuźwa, co się dzieje z Romanem. Zniknął tak nagle ze aż się boje czy jakiego wylewu od tych kłamstw nie dostał😁

Żyjesz Roman?

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, DTaras napisał:

Kufa - o berecie pisałem nie żołnierzu!

Ten sposób formowania beretu to wariacje na temat  z cyklu "nasi przełożeni to specjalsi więc i berety będą noszone na ich modłę". Jak przeniosłem się z rozpoznania na piechotę, to pierwszy opierdol od przełożonego zebrałem za "mało piechocińśki sposób noszenia beretu.😂 Jak dla świętego spokoju zacząłem nosić klasyczny naleśnik, to dowódca brygady mnie zj***ł, że zwiadowca nawet na piechocie ma się szanować i beret odpowiednio nosić. No to wyciągnąłem z szafy stary i tak łaziłem.

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Pafnucy napisał:

oj daj spokój . pracownik też człowiek i odpocząć w niedziele chce.

Są chętni do pracy w niedzielę za dodatkowe wynagrodzenie i wolne w inny dzień. Dobre to było dla studentów czy innej młodzieży. 

• Like 3
Opublikowano
8 minut temu, Ulman napisał:

Czyli finalnie osiągnięto efekt odwrotny do zamierzonego. Zakaz handlu miał pomóc małym sklepikom ale złe markety przekonały klientów żeby przed weekendem nakupili więcej. Finalnie nie trzeba dokupować w małych sklepikach i mimo ze są one otwarte to i tak trafia je szlag. 

nic by nie dało czy niedziele wolne czy handlowe , bez znaczenia .        te markety są dla gospodarki dobre bo zwiekszają konsumpcje a po drugie za komuny w miejscowosci gminnej był 3 sklepy spoiżywcze , dziś jest 4 samych spożywczych + biedronka + dino a sama biedra i dino zatrudnia ze 30 osób 

Opublikowano
4 minuty temu, Leszy napisał:

Są chętni do pracy w niedzielę za dodatkowe wynagrodzenie i wolne w inny dzień. Dobre to było dla studentów czy innej młodzieży. 

Podejście prawidłowe, ale nie do przyjęcia w obecnej sytuacji. Za dużo włożyli wysiłku aby doprowadzić do stanu obecnego i będą trzymać się tego aż do grobowej deski.😂

Opublikowano
7 minut temu, Leszy napisał:

Teraz jest komuna i to władza decyduje co jest dla ludu dobre.

4 minuty temu, jarecki napisał:

nic by nie dało czy niedziele wolne czy handlowe , bez znaczenia .        te markety są dla gospodarki dobre bo zwiekszają konsumpcje a po drugie za komuny w miejscowosci gminnej był 3 sklepy spoiżywcze , dziś jest 4 samych spożywczych + biedronka + dino a sama biedra i dino zatrudnia ze 30 osób 

W jaki sposób markety zwiększają konsumpcję? Jaki jest mechanizm?

Opublikowano
5 minut temu, jarecki napisał:

30 lat temu na wsi każdy miał kabana i krowę na mleko i ser , masło , śmietanę i jaja a dziś wszystko rośnie w marketach .

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał:

Więcej kupujesz całkowicie niepotrzebnych rzeczy. Mają lepszy marketing i inne sztuczki handlowe.  

• Like 2
Opublikowano

3 minuty temu, Ulman napisał:

prosty , bierzesz wózek i jedziesz , są osoby co trzymają się wytycznych na karteczkach ale to ułamek procenta reszta kupuje nieraz oczami , to jest jeden z powodów marnowania żywnosci spora część gospodarstw robi zakupy raz na tydzień i kupuje na zapas a data przydatnośći szybko mija , a jeszcze jak z dzieckiem się idzie to już w ogóle 

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, DTaras napisał:

Profanacja beretu... Dżizas.

To takie oliwkowe macie harcerzyki 😛

Nie ma to jak były stalowe w lotnictwie 💪😊

Opublikowano
15 minut temu, jarecki napisał:

prosty , bierzesz wózek i jedziesz , są osoby co trzymają się wytycznych na karteczkach ale to ułamek procenta reszta kupuje nieraz oczami , to jest jeden z powodów marnowania żywnosci spora część gospodarstw robi zakupy raz na tydzień i kupuje na zapas a data przydatnośći szybko mija , a jeszcze jak z dzieckiem się idzie to już w ogóle 

To chyba sie tyczy jakiś dziadów co niespodziewanie dostali parę groszy i ich kasa parzy. Normalny zrównoważony człowiek wie co jest w sklepie i po co idzie.

Po cholerę mają robić zakupy raz na tydzień skoro na każdym kroku jest Biedra Dino czy Lidl? Przecież to bez sensu

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

małe sklepy nie wytrzymały konkurencji cenowej , grubsze zakupy większość robi w marketach a do sklepu małego tylko po chleb , i jak mąki czy cukru zbraknie .

A piwo ,wino , wóda  ...😛 Tylko w małych wiejskich 

41 minut temu, racyl napisał:

słyszałeś co mówią w tvp info że opozycja nie ma programu na wyborców. A to właśnie chodzi o taki program rozdawnictwa dosłownego

A łopozycja ma wogule jakiś program 🤔

32 minuty temu, galan99 napisał:

30 lat temu na wsi każdy miał kabana i krowę na mleko i ser , masło , śmietanę i jaja a dziś wszystko rośnie w marketach .

Tak jest , do tego przy każdym domu był sad i warzywniak 

Opublikowano
1 godzinę temu, racyl napisał:

PiS z całym swoim słabiutkim merytorycznie zapleczem, w tym z panem Glapińskim, opowiada od lat, jakie to cuda na kiju gospodarczo nam zapewniają. Realny z tego jest jednak tylko kij. Możesz sobie, TECZOWY_ZSL, obwiniać Unię, ale to świadczy wyłącznie o tym, jak nie rozumiesz dzisiejszego świata i nie rozumiesz tego, co PiS nam zaserwował. Gdyby rządzili mądrze, nie rozdawali pieniędzy w czasie dobrobytu, ale je inwestowali, to byłoby zupełnie inaczej, Gdyby nie ignorowali unijnej polityki klimatycznej - byłoby zupełnie inaczej. Gdyby nie bali się górników - byłoby zupełnie inaczej. Konkluzja? Gdyby nie PiS - byłoby zupełnie inaczej. To PiS nakręcił inflację swoją debilną polityką i opowiadaniem bajek, że popyt wewnętrzny stymulkowany rozdawnictwem nakręci gospodarkę. Szkoda tylko, że nie naszą, bo w Polsce już na tyle niewiele się produkuje, że ów popyt wewnętrzny skupił się na produktach importowanych. PiS doprowadził Polskę na skraj przepaści i szykuje się do zrobienia wielkiego kroku w przód.

Racyl powiedz czy ten Polski Ład spowoduje u ciebie spadek dochodów bo bardzo się uaktywniłeś na anty Pis .To co piszesz to same negatywy a przecież rzeczywistość jest całkiem inna , są ludzie i to w większości są zadowoleni bo nie rządzi PO , które nikomu nic nie dało .

W

• Haha 2
Opublikowano
15 minut temu, Ulman napisał:

To chyba sie tyczy jakiś dziadów co niespodziewanie dostali parę groszy i ich kasa parzy. Normalny zrównoważony człowiek wie co jest w sklepie i po co idzie.

Po cholerę mają robić zakupy raz na tydzień skoro na każdym kroku jest Biedra Dino czy Lidl? Przecież to bez sensu

W Niemczech czy w Anglii zakupy robią raz na tydzień bierzemy przykład prawidłowy .

Opublikowano (edytowane)

Skąd ty takie bzdury bierzesz? Z filmów? 

Jest dokładnie odwrotnie i dlatego tak dużo marketów powstaje w małych miejscowościach. Gdyby kupowali raz na tydzień to nikt nie miałby problemu dojechać nawet 20 -30 km  na zakupy do wiekszego miasta.  

Edytowane przez Ulman
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v